‘1000 Fellah 1000 Bereket’ çiftçileri ‘sarı gelin’ hasadına başladı

1000 Maraba 1000 Artağanlık programı kapsamında istihsal fail çiftçiler, günâşık hasadına başladı.

Balıkesir Bandırma’bile 22 yıldır çiftçilikle uğraşan Içtenlikle Sim, izlence yardımıyla tarlasını elan mebzul tanıdığını, topraktan aldığı verimin seçkin sene arttığını söyledi. Gümüş, “1000 Fellah 1000 Bereket ile sürekli eğitimlere katıldım, tarımsal konularda farklı bilgiler edindim. Dijital yerey analizi ile akıllıca gübreyi, akıllıcasına miktarda kullanmayı öğrendim, bu sayede verimim arttı. Ayrımsız dekarda 50 kg elan fazla verim elde ettim” dedi

“DİJİTAL YER ANALİZİ BİZİM İÇİN NAZIK ÜSTÜNLÜK”

“1000 Fellah 1000 Artağanlık’e dahil olana büyüklüğünde büyüklerimizden hangi gördüysek tarlada onu yapıyorduk” diyen Sim şöyle konuştu:

“Program kapsamındaki ziraat mühendisleri tarlama geldikten sonradan doğru gübreleme ve tarımsal mücadeleyi öğrendim. Sayısal yer analizi yapılması benim amacıyla şişman kazanim oldu. Toprağın hangi besine, ne büyüklüğünde ihtiyacı olduğunu söylediler. Bu sayede makul gübreyi, akla yatkın miktarda kullanmaya başladım. Bu da hem maliyetlerimi azalttı hem de verimimi artırdı. Ürettiğim ürünlerde dekarda 40-50 kg oranında verimimi yu¨kselttim. Zirai eğitimlerle farklı tarımsal bilgileri öğrendim. Ekincilik mühendisleriyle 7/24 birebir temas kuruyor, istediğim soruyu sorabiliyorum. Devir içi eğitimlerin çokça faydasını gördüm, yeniliklerden de çarçabuk haberim oluyor. Bire Bir WhatsApp grubumuz var, fellah arkadaşlar tarlalarında bir hastalık görürse burada paylaşıyor, biz dahi bilgi sahibi oluyoruz. Benim tarlamdaki verim artınca bambaşka çiftçiler bile alçalma edip sormaya başladı. Ayçiçeği üretirken 1000 Fellah 1000 Bereket ile kanolanın da hangi büyüklüğünde kızıl aynı yapıt olduğunu gördüm. Geçen sene kanola yetiştirmeye başladım. Kanola sapları nitrojen açısından çokça zengin. çıktı bunları toprağa vermek için çalışacağım. Çevrenin bozulmamış tutulması, anlayışsız dönüşümle ilgili konuları da bu sayede öğrendim. Bilfarz atılan çıkınca bir lahzada imha etme için gidiyorduk. Fakat gördük kim atıkların değerlendirilmesi, anlayışsız dönüşüme gönderilmesi konusu çok oylumlu. 1000 Ekinci 1000 Artağanlık, çiftçilerin ve ülkemizin geleceği amacıyla çok güzelce tıpkı izlence. Çiftçinin yanında düz düz Cargill’e teşekkür ediyorum.”

ÖRSEL: VERİM ARTINCA GELİR DA ARTIYOR

Cargill Azık Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan Kurumsal İlişkilerden Mesul İcra Kurulu Üyesi Istem Örsel de çiftçilere artımlı tıpkı hasat dönemi diledi. 1000 Dikici 1000 Artağanlık’in Türkiye’nin 14 ilinde, 4 bini fazla akdarı, ayçiçeği ve kanola üreticisi maraba ile yola devam ettiğini tamlayan Örsel, şunları söyledi:

“1000 Fellah 1000 Artağanlık, ağız ağıza içtimai faydaya odaklanan, ticari yönü olmayan ayrımsız program. Çiftçilerin verimini ve refahını tasarruf etmek, tarımda içtimai ve sayısal dönüşümü katmak için yola çıktık. Sürdürülebilir ekincilik uygulamaları ile toprağımızın, suyumuzun korunmasına ulama sağlamayı hedefledik. Tarımda sayısal tahavvül konusu sonuç etap nazik. Program ile çiftçiler hava bilgisi-sulama ve durum istasyonu, uydudan tarla sağlığı takibi kabilinden sayısal ekincilik araçlarından faydalanıyor. Sürekli ve tınlamalı eğitimler, 7/24 danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Seçme sene bini fazla maraba programımıza dahil oluyor. Eksper ziraat mühendisleri çiftçilerimize daima müşavirlik hizmeti veriyor. Bugüne büyüklüğünde kısaca 80 bin futbol sahası büyüklüğüne balya gelen 400 bin dekar alanda 3 bin 300’den fazla sayısal toprak analizi gerçekleştirdik. Fellah bu sayede toprağın sesini daha iyi duyuyor, dilini henüz ferah anlıyor, tarlasını henüz ongun tanıyor. Nedeniyle verimleri üstelik refahları birlikte artıyor. Çiftçilerimiz geçen yıl metanetli abuhava koşullarına ve kuraklığa karşın yüzdelik 23’e vasıl oranda mahsul elde etti. Tıpkı zamanda, Yatırımın Sosyal Izansız Dönüşü (Social Return on Investment, SROI) raporuna göre, programa yatırılan rastgele 1 TL’nin, 2019 yılında 2,53 TL, 2020 yılında 2,78 TL ve 2021 yılında ise 3,03 TL değerinde sosyal getirisi oldu. Yaptığımız çalışmaların çiftçilerimize verim ve zenginlik artışı yerine yansımasından bahtiyarlık duyuyoruz. Cargill olarak toprağın sağlığının besin sisteminin geleceğini, sürdürülebilirliğini ve verimini temelden etkilediğinin bilincindeyiz. Bu sene tarlada limonluk gazı emisyonu takibi çalışmalarına üstelik başladık. Uluslararası standartlara akla yatkın Karbon Fut İzi hesaplamalarımızı yapıyoruz. Peşi Sıra Karbon Basamak İzi azaltımı amacıyla eğitimler, icraat ve uygun çiftçimizle çalışmaları yaygınlaştıracağız. 1000 Rençper 1000 Artağanlık’in gıdanın geleceğini sahiplenen hayat ve kurumlara birlikte kılavuzluk etmesini, daha çok çiftçiye ilham olmasını dilek ediyoruz.”

TARLADA DİJİTALLEŞME GELECEĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

TÜSİAD Besin, İçeçek, Tarım Faaliyet Grubu Üyesi, Doktar’ın Müessis Ortağı Tanzer Bilgen dahi çiftçinin toprağına seçme ne yapıyorsa ayrımsız karşılığı olduğunu söyledi. Bilgen, “Toprakta verimi artırmanın yolu bitkiyi çokça gür tanımaktan geçiyor. Bunu birlikte teknolojiyle fethetmek kabil. Dijital yer analizleri, zirai sensör istasyonları, uydudan tarla sağlığı takibi sonuç adım nazik. 1000 Çiftçi 1000 Bereket bu açıdan çok evire çevire bir örnek. Program, dijital dönüşümü çiftçilerin aksiyon yapış şekline bütünleşmiş ederek onların toprağında uygulayım bilimi ve bilime dair yöntemler kullanabilmesine imkân sağlıyor. Sonunda, gübreleme, sulama, ilaçlama kabilinden zirai uygulamaları ilmî yöntemler ile yapıyorlar. Akıbet namına topraktan henüz birinci sınıf iz elde ediyor, dolayısıyla üstelik verimliliklerini artırıyorlar. Türkiye’dahi 24 milyon hektar ekincilik alanı var. Bunların hemen 21-22 milyon hektarında ekincilik yapılabiliyor. Bu arazilerden üretilen derece yaklaşık 50 milyar ABD doları. Tarımda dijital dönüşümün Türkiye geneline yayılması, tarlaların ek değerini de itidalli vadede 65 milyar ÇAKER dolarına, ayrıntılı vadede 100 milyar ABD dolarının üstüne çıkarabilir. Çiftçinin, toplumun, ülkemizin, elan nazik ölçekte dünyanın geleceği için tarımda sayısal dönüşüm akıbet evre mehabetli” diye niteleyerek konuştu.

Share: