Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, kullanılmamış Zigana Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “1 trilyon 631 bilyon liranın üstünde yatırımla iblağ altyapılarımızı düzeltmek, Türkiye’yi küresel bir geri hizmet süper güce sarmak, erişim ağlarını genişletmek ve arsıulusal taşımacılık güzergahlarındaki yarım bağlantıları yok etmek önceliklerimiz oldu.” dedi.

Yeni Zigana Tüneli şantiyesinde incelemelerde bulunan Karaismailoğlu, yetkililerden çalışmaların akıbet durumuna ait bilgi aldı.

Karaismailoğlu, 14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın genişlik etraflı çift tombul esmer yolu tüneli olacak bakir Zigana Tüneli’nin Trabzon ve Gümüşhane’nin aile sahipliği yapacağı dünya çapında tıpkı kara yolu projesi olduğunu vurguladı.

Tünelin hafriyat destekleme çalışmalarının tamamlanarak 13 Ocak’ta çırağ rüyet töreni yapıldığını anımsatan Karaismailoğlu, “Sevincimizi, gururumuzu esasen birlikte yaşamıştık. O dönme bugündür tünelimizi hizmete ayırmak üzere çalışmalarımızı 7/24 başarıyla sürdürüyoruz. Nihayet sona yaklaşıyoruz.” diyerek konuştu.

Karaismailoğlu, üç kıtanın kesiştiği noktada kâin Türkiye’nin çokça önemli ayrımsız konumda olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu konumun hakkını isnat etmek, cemaat olduklarımızdan milletimizin en üst düzeyde yarar sağlayabilmesi için çalışmalarımızı inceden inceye yürütüyoruz. Türkiye’mizin coğrafi konumu, eriştirme ve haberleşme stratejimizi çokça boyutlu ele almayı gerektirmekte. Planlamalarımızı bölgesel sınırları dahi aşarak toptan çapta yapıyoruz. Bu hoşur hareketle alelhusus muvasala alanında arsıulusal entegrasyonu, ekonomik kalkınmanın arz balaban dinamolarından biri yerine gördük.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde geçen sonuç 20 yıl süresince parçalanmamış ulaşım stratejilerini, global eğilimleri dikkate alarak yaptıklarını dile getiren Karaismailoğlu, “Dünyayı Türkiye’ye bağlıyoruz. 1 trilyon 631 milyar liranın üzerinde yatırımla iblağ altyapılarımızı iyileştirmek, Türkiye’yi global aynı lojistik süper güce tevcih etmek, ulaşım ağlarını genişletmek ve arsıulusal transport güzergahlarındaki sakat bağlantıları ilhak etmek önceliklerimiz oldu.” dedi.

Karaismailoğlu, aha bu noktada Doğu Karadeniz’in genişlik majör tecim merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta mensur ettikleri Zigana Tüneli’ne de bu açıdan yaklaşmak gerektiğini belirterek, “Bu nadir projemizi, cümle Orta Doğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından hayati ehemmiyet taşıdığı farkındalığı ile değerlendiriyoruz. Zigana Tüneli, bölgede yıpranmamış istihdam, gelişim alanları ve imkanları oluşturacak, kesim ekonomisine heybetli katkılar sunacaktır.” diye konuştu.

Seyahat süresi kestirmece 30 zaman azalacak

Karadeniz Kıyı Yolu’nun, kıyı kesimindeki iskân yerlerini faziletkâr standartlı aynı muvasala ağı ile birbirine bağladığını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“amma velakin başlattığımız kuzey-cenup akslarını düzeltme çalışmaları kapsamında bölgede mukavemetli çok el ve tünel yapımını bile projelendirdik. Ovit Tüneli, Ambulans Tüneli, Salmankaş Tüneli, Salarha Tüneli, Hurmalık-1 ve Hurmalık-2 Tünelleri kadar nicesini tamamlayarak milletimizin hizmetine verdik. Zaman bizleri tıpkı araya getiren Zigana Tüneli dahi şimal-cenup aksları kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerin en önemlilerinden ayrımsız tanesi. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta nesir ediyoruz.”

“Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine yıpranmamış bire bir zaman getirecek”

Karaismailoğlu, Zigana Tüneli projesine ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Proje, Trabzon-Aşkale Yolu’nun 44. kilometresinde Maçka-Başarköy mevkisinde başlayıp, 67. kilometrede yer düzlük Köstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü ağız ile bağlanmakta. 12 metre genişliğindeki kâin celal yolu ikişer şeritli bölünmüş misil haline gelmekte. Projenin hizmete açılmasıyla Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde 1825 metreye indirilen blucin, 600 metre daha kötü çekilerek 1212 metreye indirilmekte. Tünelimizin sol tüpü 14 bin 448 metre, iyi tüpü 14 bin 477 metre uzunluğunda kalkışmak amacıyla koşa tüpten oluşuyor. Hep uzunluğu bağlantı yolları ile gelişigüzel 15,1 kilometreye ulaşacak. Kazı-destekleme ve nihai beton istila çalışmalarını filhakika tamamlamıştık.”

Devam eden icraat kapsamında, koskocaman aşamaları geride bıraktıklarını, elektro mekanik imalatların bitmeme ettiğini dile getiren Karaismailoğlu, “Tünel depar kavşağında bulunan 126 metre uzunluğundaki ardgerme güreşçi köprüsü imalatlarını dahi tamamladık.” dedi.

Karaismailoğlu, proje hizmete açılınca kâin yolun 8 kilometre kısaltılmış olacağına bel ederek, “Böylece gezi süresi üstelik tahminî 30 dakikanın üstünde azalmış olacak. Bu birlikte iri artırım avantajları bizlere sağlayacak. Zamandan 40 milyon teklik, akaryakıttan 99 milyon liralık başlamak amacıyla almanak 139 milyon liralık tasarruf sağlayacağız. Karbon salımı da 18 bin ton elan bir iki gerçekleşecek. Zigana Tüneli’nin açılışına çıktı sınırlanmış eyyam kaldı. 2023 yılı nisan ayında bilcümle imalatlarımızı tamamlayıp tünelimizi hizmete açmayı hedefledik.” diyerek konuştu.

Zigana Tüneli faaliyete geçtiğinde alelhusus kış aylarında yaşanan çileleri tarihe gömerek kere kullanıcılarına tehlikesiz ve konforlu seyahat imkanı sağlayacaklarını nâkil Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Antrparantez, mevcut Trabzon-Gümüşhane hattında bulunan yara virajlar, rampalar ile gelişigüzel sert yamaçlardan taş düşmesi kabilinden problemler da ortadan kalkacak. Trafiğin, Karadeniz yaka kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine problemsiz akışı bundan sonra elan ferah olacak. Böylece uluslararası ticaretin elan çabuk ve güvenilir yapılmasına balaban katkılar sunacağız. Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine bakir ayrımsız nefes getirecek.”

“Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak aynı damga kabilinden”

Karaismailoğlu, Zigana Tüneli ve angajman yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 domestik ve milli kaynakların kullanıldığını söyledi.

Projenin, ağız ağıza Türk mühendisleri ve işçileri tarafından nesir edildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, ayrıca esmer yolu tünellerinde Türkiye’birlikte ilk kez amudi şaft yapılarının Zigana Tüneli’nde teşekkül edildiğini aktardı.

Karaismailoğlu, proje kapsamındaki 3 istasyonun temas birinde 1 temiz, 1 da karışık hava kalkışmak için hep 6 havalandırma şaft yapısı bulunduğunu belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beceri, mühendislik boyutlarıyla domestik ve milli çalışmaların tıpkı apayrı zaferi olacak Zigana Tüneli. Avrupa’nın ve dünyanın zirvesindeki yapılardan biri arasına yerleşecek Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak bir mühür kadar. Açılışıyla bölgenin gelişimi ve kalkınmasında büyük benzeri ivme oluşturacak, kullananlara, toprak halkına kazandıracaklarıyla Türkiye’nin gelgel projeleri ortada yerini alacaktır. Zaten şayet gönlünüzde milletinize karşı duyduğunuz amor varsa, bakım üretme isteği varsa, ‘geçilmez’ denen yollar argıt verir, ‘aşılmaz’ denen dağlar aşılmakta. Bunu da şu anda Zigana Tüneli’nde görmekteyiz.”

Trabzon’üstelik yürüttükleri çalışmaların sadece Zigana Tüneli ile vabeste olmadığını üstelik vurgulayan Karaismailoğlu, Kanuni Bulvarı, Maçka-Trabzon Yolu, Of- Pınar Yolu, Akçaabat-Söğütlü-Çıplak Yolu, Araklı-Dağbaşı-Yolu, Akçaabat- Düzköy Yolu, Düzköy- Tonya Yolu üzere mecmu 26 milyar 905 milyon lira bedelle projelere bitmeme ettiklerine dikkati çekti.

Gümüşhane’da dahi hele kişmiri yolu alanında devasa projeler bulunduğuna meni fail Karaismailoğlu, devam fail projeleri sunu gelişmemiş zamanda milletin hizmetine sunacaklarını belirtti.

Karaismailoğlu, Zigana Tüneli’nin bu aşamaya gelmesinde emeği sabık işçisinden mühendisine, uzmanından maharet personeline, tekmil yüklenici firma ve Karayolları personeline teşekkür ederek, “Bizden destek ve dualarını esirgemeyen yekpare milletimize dahi şükranlarımı sunuyorum. Halkımızdan aldığımız bindi ve irade ile Türkiye’yi geleceğe taşıyan projelere imza atmaya bitmeme edeceğiz.” dedi.

Share: