Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Bursa’da konuştu Açıklaması

Matbuat İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, “Biber Dolması vukuf, dezenformasyon ve beşinci dal faaliyetlerinde basınımızı bir şalter üzere kullanmaya çalışanların Matbuat İlan Kurumu’nu amaç alması bizler amacıyla sürpriz değil. Unutmayalım ki burada bildirme şişman zararı basınımız görüyor. Medyanın güvenilirliğine ilişkin tartışmalar yaşanıyor. Basınımız dezenformasyonla uğraş etmeli ve güvenli olduğu günlere yeniden kavuşmalıdır.” dedi.

Erkılınç, BİK eliyle kentteki bir otelde düzenlenen “Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Mıntıka Toplantıları”nın açılışında yaptığı konuşmada, BİK’in, vatandaşın yerel ve bölgesel haberlere ulaşması amacıyla halkoyu görevi üstlenen evcil gazetelere aracılık hizmetleri kazanmak üzere kurulduğunu hatırlattı.

BİK’in akıbet dönemlerde adının sıkça gündemde yer almaya başladığını tamlayan Erkılınç, ekim ayında benzeri posta daha Meclis’e gelecek Basın Kanunu teklifinin gündeme gelmesiyle BİK’in elbette şekilleneceği konusunun konuşulduğunu aktardı.

Cavit Erkılınç, sonuç kanun teklifi çerçevesinde BİK’in amme kurumu olmasına rağmen ayrımlı zemine çekilerek birçok tartışmanın öznesi haline getirilmeye çalışıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Hassaten Basın İlan Kurumu üzerine medyayı yüklülük altına ahzetmek amacıyla müesses kullanılmamış tıpkı alım imajı çiziliyor. Matbuat İlan Kurumu, 1961 yılında kuruldu. Amacı resmi ilanların adil ayrımsız şekilde dağıtılmasıydı. Tahminî 60 yılı çok sürede, seçkin dönemde düşünüm ve zımni farkı gözetmeksizin tavassut hizmetini başarıyla yürüttü ve inşallah yürütmeye birlikte devam edecek. Bugün BİK’in galiba odaklar marifetiyle yıpratılmaya çalışılması bizi on paralık dahi şaşırtmıyor. Son 20 yılda Türkiye’nin dâhilen ve haricen kuşatılmaya çalışıldığı her dönemde iletişim araçları ergonomik tıpkısı aparat olarak göründü. İnanıyorum ki bu kapsam vatanını, ülkesini muhip, halkıyla barışık olan sizleri bile fazlasıyla huzursuz ediyordur. Dalavere malumat, dezenformasyon ve beşinci kol faaliyetlerinde basınımızı tıpkısı komütatör gibi kullanmaya çalışanların, Basın İlan Kurumu’nu erek alması bizler için şaşırtı değil. Unutmayalım ki burada sunma iri zararı basınımız görüyor. Medyanın güvenilirliğine ilgilendiren tartışmalar yaşanıyor. Basınımız dezenformasyonla uğraş etmeli ve emin olduğu günlere yeniden kavuşmalıdır diye niteleyerek beklenti ediyoruz.”

“BİK, Türk basınının bildirme nazik destekçisidir”

BİK’in görev ve yetkilerinin muhtemelen olduğuna değinen Erkılınç, kurumun bunların dışına çıkarak siyasi değişmeyen alması, medya kuruluşlarının cezalandırılmasının beceri adına üstelik mevzuat yerine dahi cins olmadığını söyledi.

Erkılınç, “Basın İlan Kurumu, benzeri cezalandırma kurumu değildir. Türk basınının yer nazik destekçisidir. Bizler hava kendisine basına olan desteğimizi arttırarak bitmeme ettirmenin yollarını arıyoruz. Yerel gazetelerimizi geleceğe taşıyacak projeksiyonu ortaya koymaya çalışıyoruz. Basın İlan Kurumu’nun ukubet ödeme yetkisi yoktur. Sıfır tıpkı yetkinin eyleme dönüşmesi dahi türlü değildir. Biz rastgele ceride veya dergiyi cezalandıramayacağımız kadar ödüllendiremeyiz. Matbuat İlan Kurumu hiçbir gazeteye ayrımcılık yapamaz.” diye konuştu.

“Birlik gayretlerimiz basın kuruluşlarımızı yıpranmamış süt kuzusu hazırlamaktır”

Domestik gazete sahiplerinin, işlerini geliştirmeleri, yalnız basılı yayınlarla kalmayıp internet gazeteciliğine yönelmesi gerektiğine bel eden Erkılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünyanın sunu koskocaman gazeteleri basılı yayınlarının beraberinde yatırımlarını dijitale de yönlendiriyor. Çünkü büyük ve karşı konulamaz bir sayısal inkılap yaşanıyor. Ayakta üstüne düşmek amacıyla değişim ve transformasyon şart. Bayrı kültürümüzün hamal unsurlarından hattatlar uzun süre matbaanın gelişini geciktirdi. Fakat değiş o dönemde da kaçınılmazdı. Bugün birlikte bu değişim mübrem. Hattatlar cebin çıkıyor diye matbaanın gelişini çalmak gibi olamadığı üzere bugün amacıyla birlikte dijitalleşmenin gelişiminin engelleneceğini biz düşünmüyoruz. Serencam iki sene süresince genel ağ haberciliğinin geliştirilmesi, yıpranmamış iletişim araçları reklamcılığının geliştirilmesi, matbuat işletmelerinde bilgelik güvenliği ve siber güvenlik bilinçlendirme eğitimi, yerli basına reklamcılığın geliştirilmesi, dijitalleşme ve toplumsal iletişim araçları eğitimi antetli eğitimler düzenleyerek destekçisi olduğumuz bilcümle basın kuruluşlarının dijitale intikal süreçlerinde kılavuzluk ettik. Cümle gayretlerimiz basın kuruluşlarımızı kullanılmamış bebek hazırlamaktır.”

Yıpranmamış yasayla internet siteleri da kesiksiz iz sayılacak

Erkılınç, ekim ayında TBMM Umumi Kurulunda görüşülmesi planlanan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Uymazlık Yapılmasına Dayalı Kanun Teklifi’nin, iletişim araçları ve siyasetin bire bir kesimi eliyle şuursuz bire bir şekilde çarpıtıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bebek kadem uyduran tensikat sansasyonel tartışmaların gölgesinde kaldı. ‘Sansür yasası’ kılıfıyla planlı müsvedde operasyonlarına maalesef gâh yerli gazetelerimiz bile katıldılar. Yasanın ertelenmesiyle önce 8 ayda icra müdürlüklerimize ilgili söylenegelmiş ve emlak ilanlardaki adetsel kaybımız 4 binden aşkın. Sizleri sansürle korkutanlar bu kaybın namına hangi koydular? Mübayenet teklifinin matbuat camiası üzere getirdiği sunu heybetli yenilik, internet vukuf sitelerinin sürekli eser kapsamına alınmasıdır. Çıktı internet siteleri da devamlı kitap sayılacak, resmi car yayımlayacak ve çalışanları matbuat kartı alabilecekler. Yasa çıktığında resmi ilan yayınlama hakkı mevcut gazetelerimize ilgili genel ağ sitelerinin tabii müktesep doğruluk anlamında bire bir ayrıcalığı üstelik olacak. Bura haddinden fazla yüce. Yani bakir sâdır ayrımsız internet sitesiyle yazılmış basından internete geçenlerin aralarında tıpkısı farkın olması gerektiğini düşünüyoruz. Kanun çıktıktan bilahare bununla ilişik mevzuat çalışmalarımızı yapacağız.”

Bursa İlan Kurumu Bursa Idarehane Müdürü Ebubekir Günel da antlaşma mefhumu gözetmeden, gazetecilerin taleplerini karşılayabilmek yerine gerektiğinde ilgililerle iletişime geçerek çözüm üretmeye çalıştıklarını anlattı. Mevzuat kurallarının uygulanmasını sağlamaya yönelik tedbirler aldıklarını vurgulayan Günel, planlı toplantının hem hareket birliğin gelişmesine ulama sağlayacağını hem üstelik gelecek değerli fikirleri dinlemeye şalter olacağını aktardı.

İlki Bursa’bile gerçekleştirilen, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Eskişehir ve Kütahya ofis mülk müdürleriyle yerli gazete sahipleri ve temsilcilerinin katıldığı bölge toplantısı, soru cevap ve teklif bölümüyle bitmeme etti.



Share: