Bedri Yaşar: ‘Biz Sizin Kıymetinizi Bilemedik Sağlık Sektöründe, Ekincilik Sektöründe Sizin Hakkınızı Ödeyemeyiz’ Dediniz. Epey Ödemediniz

İYİ Öğür Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Karayolları Umumi Müdürlüğü’nde müteharrik taşeron işçilerin sorunlarını TBMM Umumi Kurulu’nda gündeme getirdi. Yaşar, “Biz sizin kıymetinizi bilemedik esenlik sektöründe, ekincilik sektöründe sizin hakkınızı ödeyemeyiz’ dediniz. Basit insanların hakkını ödemediniz. Bu şerait altında hayatiyetlerine devam etmeleri gibi değil” dedi.

İYİ Tümen Grubu elan ilk, TBMM Başkanlığı’na “Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde taşeron yerine görev yapan personelin sorunlarının araştırılması” amacıyla araştırma önergesi vermişti. TBMM Genel Kurulu’nda zaman, söz konusu önergenin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

Önerinin oylaması sırasında toplantı kâfi sayısı bulunamadı ve inikat kapandı.

Önerinin gerekçesini açıklanan İYİ Öğür Samsun Mebus Bedri Yaşar şunları söyledi:

“AYNI İŞİ YAPMALARINA KARŞIN MAATTEESSÜF EŞİT SEVAP ÜZERINE SIKINTILARI VAR”

“Kamu çekicilik ve kuruluşları bünyesinde taşeron ve kontratlı adına fariza özne personel sayısı rastgele geçen gün artmaktadır. Takkadak Karayolları Umumi Müdürlüğü bünyesinde 4 bin müteharrik var. Geceleri bulunmayan, gündüzleri namevcut kurumda çalışan ustalık personelle ayrımsız işi yapmalarına rağmen maatteessüf bedel ecir üstüne sıkıntıları var, kadroya geçme konusunda sıkıntıları var.

Bunların kâffesi bire bir işi yapıyor. Ayrımsız şartlarda tıpkısı işleri fail insanların farklı sevap alıyor olması veya birinin sözleşmeli, birinin fiilî olması düşünülemez. 696 basit Kanun Mesabesinde Kararname’yle amme hava ve kuruluşlarında taşeron kendisine görev özne personelin aynı kısmı daimi kadroya geçmiştir ancak o dönemde hükümet vasıtasıyla belirlenen şartları taşımayan taşeron işçiler daimi kadroya alınmamıştır. Bu personeller taşeron olarak nezaret bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

“AYNI ŞEKİLDE TAYİN VE NASIP KONUSUNDA DE SORUN YAŞIYORLAR”

Karayolları Umumi Müdürlüğü bünyesinde muhteşem görevlerde mevcut bu personel maalesef boyut dışıdır. Tıpkı şekilde atama ve tayin konusunda üstelik ülkü yaşıyorlar. Eş durumunda atama üstelik dahi bulundukları çatı itibariyle koca durumundan atama isteyemiyorlar. Atama üstüne yapabilecekleri tıpkı özdek namevcut.

İnanıyoruz kim zaman parlamento üstelik yeterli ekseriyet bulunmayan amma bu ülkemiz üzere koca aynı sorun. Binlerce teknik öge zaman mezun darülfünun kapılarında başıboşluk ordusu içerisinde yerlerini alıyorlar. Zımnında içre bulunduğumuz şartlarda bunların muhakkak kadroya geçmesi geçişsiz. Bedel şartlarda, değim esasına göre bire bir ücreti almaları gerekiyor. Tığ daha çok bununla ilişkin somut adımların atılmasını istiyoruz.

“BU KAMUNUN KITIPIYOZ KANAYAN YARASIDIR”

Domestik yönetimler, kamu soylu erki teşebbüslerinde binlerce personel taşeron yerine fariza yapmaktadır. Pek çok içtimai haktan yoksun kendisine kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışan taşeron personeli sorunların çözümü ve daimi kadroya geçme üzerine talepte bulunmaktadır. 90 bin taşeron işçiye kol verileceğini söylüyorsunuz ama maalesef bu aynı türlü gerçekleşmiyor. Bu toplumun kuma meselesidir. Bizim gündeme getirmemiz sizi tasalı ediyorsa yüce değil siz gündeme getirin bizde öğür namına müspet düşünce vereceğimizi, değme cins katkıyı sağlayacağımızı buradan anlatmak istiyoruz.

‘Biz sizin kıymetinizi bilemedik sağlık sektöründe, ekincilik sektöründe sizin hakkınızı ödeyemeyiz’ dediniz. Kıtipiyoz insanların hakkını ödemediniz. Bu şartlar altında hayatiyetlerine bitmeme etmeleri tür değil. Yasama Kurulu yerine kuma problemler üstüne, ortak sorunlar üstüne birlikte hareket edebiliriz. Bu kamunun epey kanayan yarasıdır.”

“BU İNSANLAR KOL İSTİYORLAR, HAKLARINI İSTİYORLAR AKP’DEN YARDIM İSTEMİYORLAR”

İYİ Fırka’nin grup önerisi üzerine HDP İzmir Milletvekili Misyon Çepni alay aldı. Çepni şunları söyledi:

“Taşeron çalıştırma kanayan benzeri yaradır. Binlerce koca bir işi yapmasına karşin aynı hakka sahip değiller. Zaten ülkede akıbet etap gösterişli bire bir mesai koşulu var. İnsanlar aldıkları ücretle geçinemez durumdalar, bankalara ilişkin durumdalar buna birde böylesine bir taşeron himmet koşullarına mahkum insanlar var. İktidarca aksiyon bulmuşsa, karnında paketlemek varsa onun için yeterlidir. Gerisini talip nankördür. Tığ bunu reddediyoruz. AKP’nin iktisadı nema edebiyatı aha böylesi mücahede koşulları üzerinde yükseliyor. Taşeron say koşulları üzerinde AKP ekonomisi büyüyor. Evvel belediye işçilerini konuştuk, bugün karayolları işçilerini konuşuyoruz. Bu insanlar ekip istiyorlar, haklarını istiyorlar AKP’den müzaheret istemiyorlar, AKP’ye mahkum değiller. Çalışanların kol talebi derhal karşılanmalıdır.”

“ÖZELLIKLE YEREL YÖNETİMLER GÖRÜNMEK IÇIN TEMAS KURULUŞTA TAŞERON ARKADAŞLARIMIZ ÇALIŞIR HALE GELMİŞTİR”

İYİ Fırka’nin önerisi konusunda küçümseme alan CHP Trabzon Saylav Ahmet Kaya’de şunları kaydetti:

AKP iktidarı Son Teşrin 2002’den beri yani 21 yıldır ülkemizi yegâne başına yönetiyor. ‘Devleti iştirak gibi yöneteceğiz’ diyen Erdoğan ve yöneticileri güzelim ülkemizi kamunun tasfiye edildiği, özelleştirmelerin ve taşeronlaştırmanın şahika yaptığı ve toplumun balaban kesimlerinin adalet kayıpları ve mağduriyetler yaşadığı tıpkı vadi haline getirmiştir. Bu sorun aynı hep halinde çözülmesi müstelzim tıpkısı mehabetli tıpkı sorundur. Zira ilkin yerel yönetimler oluşmak üzere kolaylıkla lahzada herhangi bir kuruluşta taşeron arkadaşlarımız meşgul arkaç gelmiştir. Vakit Kaybetmeden karayolları bünyesinde etkin taşeron iştirakçi sayısı 4 binlere ulaşmıştır.

Bu arkadaşlarımız taşeron yerine çalışıyor ama yaptıkları işlere baktığımız ant eylemli personelle tıpkısı işi yapmaktadırlar. Bizlere, sizlere her gün yüzlerce mümasil gönderiyorlar. Ben herhangi bir zaman maillerimi taharri ediyorum, gelen mesajlara bakıyorum. Mahsus sizler bakmıyorsunuz baksanız bu kanayan yarayı bugüne kadar çözmüş olurduk.”

“KADRO KAPSAMININ DIŞINDA ARTAN İŞÇİLERİMİZİN EKIP TALEPLERİ BITMEME ETMEKTEDİR”

AKP Ankara Saylav Orhan Başat ise teklif üzerine şunları söyledi:

20 yıllık Yanlışsız Tümen iktidarında çalışana ayar vermeyi, emeğin değerini artırmayı ve mücahede kesimini haklarıyla buluşturmayı bilcümle civar planda tuttuk. Bugüne büyüklüğünde çalışanın emeğini tırı vırı etmeden, adalet ettiğini cebin teri kurumadan çalışana ulaştırmanın cesim bire bir takanak olduğu inancıyla çalıştık.

Bu hassasiyetimizin bire bir sonucu namına yaklaşık 5 sene ilk kamuda taşeron firmalar konusunda müteharrik emekçi vatandaşlarımızın bazen sorunlarını ele alıp çözüme kavuşturduk. O zamanda vatandaşlarımızın kol taleplerine esasen tıpkısı tatlılıkla kulak verdik, dinledik ve imkanlar doğrultusunda nelerin yapılabileceğini tartışıp bunun çalışmalarını yaparak gâh adımları attık. Bazı düzenlemeleri bile hayata geçirdik

Yıllardır kol özlemiyle muntazır taşeronda etkin yaklaşık 1 milyon çalışanımızı ve aileleriyle birlikte haddinden fazla henüz aşkın kişinin beklediği taşeron işçilere ekip konusunu 24 Fasıla 2017’da yaptığımız düzenlemeyle koskocaman ölçüde tamamen olmasa birlikte çözüme kavuşturduk. Demincek 24 Boşluk 2017’deki 696 dar KHK’nın kol kapsamının dışında mütezayit işçilerimizin grup talepleri bitmeme etmektedir. Tığ işçinin, emekçinin seçme ant yanındayız, olmaya bile bitmeme edeceğiz. Faaliyet sömürüsüne bile, haksızlığa birlikte hiçbir antlaşma geçit vermedik.”

Share: