İSTANBUL’dan, ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganıyla yola sâdır ve bisikletiyle 1.5 aylık bir sürede 2 bin 500 kilometre misil itmam ederek Diyarbakır’a gidecek olan Duygusal Niyazi Bad (26), Edirne’nin Keşan ilçesine ulaştı.
Trafikte bisiklete ilgi koymak ve farkındalık sağlamak amacıyla bisikletiyle İstanbul’un Eminönü semtinden 9 ilk teşrin günü Diyarbakır’a gezmek için yola sâdır Fert Niyazi Rüzgâr, zaman Edirne’nin Keşan ilçesine ulaşarak, koyuverme verdi. Rüzgâr, burada Keşan Saros Huy ve Spor Derneği (SARDOS) Başkanı Faruk Eker ve cemiyet üyeleri marifetiyle karşılandı. Can Niyazi Rüzgâr, İstanbul’dan başlayan bu turun amacının bisikletlileri neşelendirmek olduğunu belirterek, ‘Toplumda ve karayollarında bisikletin benzeri vesile olduğunun farkındalığını arttırmak amacıyla İstanbul’dan, Trakya, Iye, Akdeniz ve oradan Diyarbakır’a gideceğim. 2 bin 500 kilometre süresince çifttekerci arkadaşlarımla dayanışmayı arttırıp, bisikletli ölümlerine denk birlikte harekete edeceğiz. Bu seyahat 1.5 kamer büyüklüğünde sürecek. Bisikletçi arkadaşlarımızla diyalog kurmanın yanı sıra tıpkı bile çiftteker üzerinde kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anarak ailelerinin yalnız olmadıklarını da göstermeye çalışacağız. Bisikletin farkındalığını arttırmakta ayrımsız gayrı amacım diyebilirim’ dedi.
‘BİSİKLETTE, KARAYOLLARI YÖNETMELİĞİNE GÖRE BİR ARAÇTIR’
Trafikte bisikletlilerin enerjik şekilde 10 yıldır olduğunu rapor fail Rüzgâr, ‘Lakin Türkiye’da muktezi özen gösterilmiyor. Doğal yerine bisikletin toplumda ve insanda kabulü gerekiyor. Trafikte şöyle benzeri rehavet var, nazik açacak aşağı ara bulucu görmüyor. Velespit trafikte arz tezyifkâr vesile olduğu üzere genelde trafikte bulunmayan sayılıyor. Esas amacımız buna cebin akmak. Trafikte bisikletinde var olduğunu yorumlamak. Bisikletler dahi araçtır ve trafikte kanunlar gereği da vardır. Biz Avrupa’daki yasaları inceledik acaba artık ukubet mı var. Amma Avrupa’üstelik imdi bilinç var. Üste Türkiye’deki kimi yasalar Avrupa’ya bakarak henüz caydırıcı. Lakin Türkiye’bile bilinç olmadığı üzere velespit tıpkı açkı olarak görülmüyor. Kazada ölse üstelik, ‘o trafikte ne işi vardı, olmaması gerekiyordu’ kabil sözlerle karşılaşıyoruz. Oysaki bisikletin yeri de trafiktir. Bisiklette, Karayolları yönetmeliğine göre benzeri araçtır? diyerek konuştu.
‘BİRÇOK BİSİKLETLİ TRAFİK KAZALARINDA YAŞAMINI YİTİRİYOR’
Keşan SARDOS Derneği Başkanı Faruk Eker de, Can Niyazi Bad’ın düzenlediği turu desteklediklerini dile getirerek, ‘Çok adamakıllı bir proje üzere yola balkon. ‘Bisikletlileri yaşatalım’ projesi adı altında epey çokça ihtiyacımız olan ayrımsız konuya mail. Seçkin sene birçok bisikletli trafik kazalarında maalesef yaşamını yitiriyor. Bizde bisikleti hayat tarzı haline getirmiş tıpkısı dernek namına her devir bunun balaban sıkıntısını yaşıyorduk. Bisikletin altyapısı ülkemizde tekmil namına oluşmadığı için, çiftteker yolları olmadığından yağlık ve sair karayolu araçları bisikleti aynı kişmiri taşıtı kabil algılamadığından yağlık bu birey kayıpları yaşanmaya bitmeme etmekte. Aslına bisiklette tıpkısı karayolu taşıtıdır ve trafik kanununda yeri vardır. Ayrımsız ayrıksı motorlu araçlar üzere bisiklette karayollarını istimal hakkına sahiptir. Bu nedenle arkadaşımızın yaptığı bu düşündürücü çalışmaya biz dahi bindi veriyoruz? ifadelerini kullandı.
Can Niyazi Bad, geceyi Keşan’de geçirdikten sonraları yarın yola çıkma.