Borsadaki şirketler borçla büyüyor

Düşük getiri, faziletli para şişkinliği döneminin etkilerini sonuç iki yıldır açık bire bir şekilde görüyoruz. Barış Erkaya’nın Dünya’daki yazısına göre bu nitelik hemen günlük hayatımızda değil, ayrımsız zamanda yatırım piyasalarında da. Bu denklem çabucak faizli tıpkısı enstrümanın getirisini etkilemiyor. Söz Gelişi tıpkı nasip senedine bile envestisman yarmak isteseniz burada bile karşınıza çıkıyor benzeri şekilde. Bildirme azından bilanço kalemlerine yansımasıyla.

Şu esas büyüklüğünde dengelem ve dirimsel tablolarını TEN’a gönderen 195 şirketin toplanmış dengelem ve dirimlik tablosu verilerini bir dönemin esbak 5 yılıyla dolar bazında kıyasladığımızda bu etkinin ne büyüklüğünde açık olduğunu da ayırt etmemek olabilir değil. Dolar bazında akıbet 5 yılın bildirme yüksek anne cıvıltı kârlılığına ulaşan borsa şirketleri, mecmu kârlılıkta üstelik iki sene öncesinin 4 katına mail benzeri karlılık düzeyinde. Asıl hayatiyet kar marjı yüzde 4.78’lerden yüzdelik 10’lara, kemiksiz kar marjı yüzde 6.53’deri yüzdelik 17.47’lere, özsermaye karlılığı ise yüzde 3.97’lerden yüzde 16.45’lere yükselmiş durumda.

Yüzdelik 100 oranında borçlanma görülüyor

Öte yandan borç/özsermaye oranı (yani özsermaye yerine borçla nema oranı de diyebiliriz) yüzde 76.62’lerden yüzdelik 100’lere nail durumda. Bu ne gitmek oluyor? Yani imdi şirketler bir vakitler herhangi bir 100 TL’lik özsermayesine değer 77 TL’lik dış kaynakla faaliyetlerini akçalanmış ederken imdi her 100 TL’lik özsermayesine bedel 100.25 TL aut kaynakla finanse ediyor.

Şirketlerin şişkinlik sonuçlarından uzaklaşması

Şayet ürem-enflasyon modelinin şirketler tarafında yaptığı etkiyi kaldırmak istiyorsak 2018/06 döneminde Form Bankası’nın siyasa faizini yüzde 17.75’te belirlediği, buna değer resmi TÜFE rakamının ise yıllık yüzde 15.39 adına açıklandığı döneme bakabiliriz.

Yıllar içerisinde TÜFE yüzdelik 12.62’lere düşerken sair yandan ürem beklentilerin de üzerinde indirimlerle yüzde 8.25’lere çekildi. İşte tam anlamıyla şirketler cephesinde dengelerin değişmeye başladığı çağ dahi bu dönem oldu. 2020 yılının ikinci yarısı ile 2021 yılının ilk aylarında anif faiz artışlarının gerçekleştiği tıpkısı dönem ve yeniden pozitif reel faize geçildiği ayrımsız aktarılma yaşansa da arkası sıra gelen ardı ardında Repo indirimleriyle astronomik şekilde artan enflasyon ortada bağlantı koptu. Bu da şirketler açısından dış temel kullanmayı haddinden fazla daha cazibedar arkaç getiren, elindeki malın ise durdukça değerlendiği benzeri dönme ortaya çıkardı. Bu nedenle şirketlerin giderek büyümelerini haddinden fazla fasit saygınlık aut kaynakla yani borçla finanse ettiği tıpkısı periyot yarattı.

Esham hastalık bibi sakametli?

Borsa şirketleri açısından karlılığı faziletkâr, maliyetleri ise bağan gün halen devam ediyor. Bu nedenle birlikte ilerleyici dönemlerde dahi çok erdemli karlılıkların bitmeme edeceği beklentisi analistler cephesinde birlikte dile getiriliyor. Bu de Borsa İstanbul’u temas bakir dengelem döneminde henüz da ucuzlatacak bir amil.

Yani BIST’te akva, karlı, ciro ve huzur büyümesini artıran ve kurgusal tahtalarsa cemaat olmayan şirketlerde şu sıralar gördüğümüz tek karşılık fiyatlı olmayabilir.

New York borsası ralli yaparak kapandı

Avrupa borsaları haftanın serencam muamele gününde yükseldi

Hat Bankası, faizi tekrar sabit mi tutak?

 

Share: