Euromos Antik Kenti’ndeki Geç Roma Hamamı turizme kazandırıldı

Muğla’nın Milas ilçesinde kayran kayran Euromos Antika Kenti’ndeki, Geç Roma Dönemine ilişik olduğu belirlenen yunak, hafriyat ve yenileme çalışmalarıyla ayağa kaldırıldı.

Bölgenin yer majör ören yerleri ortada kâin ve yıl süresince hafriyat çalışmaları yapılan Euromos Antika Kenti’nde dönüş yüzüne çıkartılan asar tarihe mum tutuyor. Ayakta mütezayit tarihi yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Karya döneminin eke merkezlerinden olduğu değerlendirilen kentte, Agora, tapınak, surlar, piyes ve yunak bölümlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin kurulduktan sonraki dönemlerde dahi kullanılış biçimine ilişkin bulgular elde edilmesi amaçlanıyor.

Kazı Başkanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gökçe Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Abuzer Altın, AA muhabirine, kentte bu yıl Zeus tapınağı, Agora, Roma Hamamı ve Euromos Tiyatrosunda iş yürüttüklerini söyledi.

En oylumlu düzentileme alanlarından birinin güzeşte yıl kazısına başladıkları Geç Roma Dönemine ilişkin hamam olduğunu anlatan Değerli, hamamda bulunan sikke, seramik, mozaik ve mimari düzenlemelere bakarak yapının görünenden henüz şişman olduğunu kaydetti.

Roma Hamamının bundan birkaç yıl öncesine büyüklüğünde tanımlanamayacak ve görülemeyecek durumda olduğunu anlatan Değerli, sonuç iki yılda hele Bakanlığın ve Valiliğin destekleriyle 12 kamer hafriyat çalışması yürütüldüğünü, bu icraat neticesinde da hamamın neredeyse bütün bölümlerinin ortaya çıkarılarak ziyaretçilerin ferah ferah gezebileceği bire bir konuma getirildiğini rapor etti.

Hamamda düzenlenen çalışmalar için bilgelik veren altın, şöyle konuştu:

“Hamamda planlı çalışmalarda alttan teshin sistemlerinin hangi durumda olduğu, duvarın içindeki akarsu borularının muhteviyatı karşı vukuf edindik. Ara Sıra mekanların mozaikle mefruş olduğunu gördük. Alelhusus mağrip tarafta meydan kayran apsisli (yarım yamalak yuvarlak forma) mekanın ortasında aynı havuz olduğunu ve bu havuzun etrafının mozaiklerle çevrili olduğunu tayin ettik. Gelişigüzel ne büyüklüğünde mebzul korunamamış olsa birlikte apsis bölümünde üstelik haddinden fazla pir aksi başlı bahir canlısı aynı figür bulduk. Onun ortasında bir vazo içerisinde çıkan sarmaşık dallarının bütün apsisi süslemesi, gine ısıdam yapılarına geçişi sağlayıcı koridorun zemininin da mozaiklerle tetik olduğunu tespit ettik. Burada birlikte hipokomus figürü bizim amacıyla haddinden fazla kocaman. Zeminin lime lime masun olmasına karşın tığ hep üzerine bilgelik elde edebiliyoruz. Gerçekte yunak görünenden elan iri ve çatı kalıntıları, duvarlar dört tarafa akıllıca bitmeme ediyor.”

Hamamın ana kara yolunun kenarında düzlük alıyor olmasının haddinden fazla özen çektiğini anlatan Altın, Agora ile hamamın birlikte ayağa kaldırılması ile ziyaretçi sayılarını artıracağını dile getirdi.

Kentte çalışma yürütülen bir gayrı majör alanın ise Euromos Tiyatrosu olduğunu anlatan Altın, Helenistik Döneme ilişik tiyatronun 2 bin 500 kişilik kapasiteye ehil olduğunu söyledi.

Bu yıl içerisinde tiyatronun madun basamaklarının hepsini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini tamlayan Değerli, “Önümüzdeki sezonda acul tıpkısı şekilde orkestranın oradaki arazi dolguyu kaldırarak burada etkinlik yapabiliriz. Elan ilk araştırı kazısı yaptık ve tiyatroda oylumlu verilere ulaştık. Burada bire bir aristokrat koltuğu bulduk. Hamil şu an Milas Müzesi’nde.” diye niteleyerek konuştu.

Tiyatroda yürütülen çalışmalarda eke verilere ulaşmayı beklediklerine bel eden Değerli, hafriyat çalışmalarında, orkestranın ortasında ya dahi basamakların civar vasıtasıyla sunak bulmayı ve maskların çıkmasını ümit ettiklerini anlattı.

Zer, antik kentin kendine has mimarlık yapıya ehil özelliğiyle dikkati çektiğini ifade etti.

Share: