“Fiber sensörlü” ayakkabılar hastalıkların erken teşhisine imkan sağlayacak

Bilkent Üniversitesi Millî Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) gidiş bozukluklarından Parkinson’a büyüklüğünde takatli çok afiyet sorununa tanı koyma potansiyeli mevcut ve ayakkabıların elastik fiberlerden mamul sensörlerle entegrasyonunun yapıldığı bakir tohum uygulayım bilimi geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi UNAM’üstelik proje yürütücüsü Doktor Akademisyen Mustafa Cıvıl Cıvıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İTÜ Araba Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra erdemli lisansını Japonya’da, doktora çalışmalarını KÖLE’de, doktora sonrası araştırmalarını ise Fransa’da tamamladığını söyledi.

Sınırlı dışında öğrendiği konular üzerinde Türkiye’üstelik çalışmalarına devam etmek ve mektepli semirtmek istediği üzere ülkesine döndüğünü ifade fail Ordu, “Daraç dışında bulunduğum süreçte fiber gözlükçü kabloların üretimi ve karakterizasyonu üstüne uzmanlaştım. UNAM’bile 2019’bile kurulumuna başladığım laboratuvarımda öğrencilerle birlikte 2 yıldır canlı namına araştırı yapıyoruz.” dedi.

UNAM’daki laboratuvarında “elektrik üretebilen streç fiberler” projesini geliştirdiğini ve giyilebilen teknolojiler konusunda tetkikat yaptığını tamlayan Cıvıl Cıvıl, “Giyilebilen teknolojiler, eğin hareketlerini izleyebilen fikirli sensörlerle yüklü. Ekibimizi, dünyadaki bulunan laboratuvarlardan öne çıkaran konu ise fikirli sensörleri fiberler ve iki boyutlu malzemelerle yapmamız.” diyerek konuştu.

Vücut kıyafetlerinin içine örülebilecek, ayakkabılara bütünleşmiş edilecek

Mustafa Kalaba, fiberleri bire bir nevi kumaş ip kabil örerek kıyafetlerin içine entegre edebildiklerini anlattı.

Bu şekilde fiberlerle yaptıkları sensörlerle his atım ritmini ve gövde sıcaklığını daim izlem edebileceklerine meni eden Kalaba, ayrıca bu teknolojinin ortopedide üstelik ferah kullanımını hedeflediklerini kaydetti.

UNAM’üstelik domestik imkanlarla fiber gözlükçü kablolarla ürettikleri sensörler ile insanların yol davranışlarını bulmaya çalıştıklarını aktaran Kalaba, “Sağlam çokça insanda vadi ayak yaygındır, kişiye özel geliştirilmiş tabanlıklar da haddinden fazla fiyatlı olduğundan koca kullanılmaz. Ayrımsız başmak içine yerleştirdiğimiz değişik sensörlerle ayağın ne noktasına ne kadar ağırlık verildiğini belirleyerek kişiye has tabanlıklar geliştirmek üzere doktorlarla eş çalışıyoruz. kişiye özel tabanlıklar yaparak gitgide reviş problemlerini ortadan kaldırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Doktorların erken tanı kapasitesi artacak

Ordu, geliştirdikleri sensörlerin Parkinson kabil nörolojik hastalıkların er teşhisinde birlikte kullanılabileceğini bildirdi.

Hastalık riski bulunanların yürüyüşlerinde yavaş yavaş oluşan farklılaşmaları tayin amacıyla sensörleri uslu telefonlarla entegre şekilde kullanmak amacıyla birlikte düzentileme yürüttüklerine dikkati calip Kalaba, böylecene doktorların erken tanı kapasitesini artıracaklarını ifade etti.

Geliştirdikleri fiberlerin cümbüş reprodüksiyon kapasitesine da cemaat olduğunu dile getiren Kalabalık, başmak altına yerleştirilen fiberlerin telefon kadar teknolojik aygıtları şarj etme potansiyelinin dahi bulunduğunu kaydetti.

Mustafa Cıvıl Cıvıl, “Haddinden Fazla degaje uygulamaları olan tıpkısı uygulayım bilimi geliştirdik. Dünyada üstelik bu teknolojilerin çokça pahal pazar payı var. BENDE, Avrupa ve Uzakdoğu’üstelik bu teknolojiyle çalışan haddinden fazla fazla firma var. Bu teknolojileri ülkemizde yerel imkanlarla yapmanın ekonomik getirisi çok çok.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: