Hastanın umumi durumu mızrap iliği nakli üzere yaştan elan kebir

Şen Esenlik Grubu, Rahat Söğütözü Hastanesi Kan Bilimi ve Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mürtefi Gaye Ural, mızrap iliği nakli yapılması üzere akseptans edilen genel yaş sınırlamaları bulunduğunu ancak hastanın genel durumunun yaştan henüz muhteşem benzeri faktör namına olduğunu belirtti.

Şen Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamada görüşlerine saha sunulan Ural, Acun Mızrap İliği Bağışçıları Haset kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Sağlıklı bireylerin yapacağı soy göze bağışı ile lösemi, lenfoma, multiple myeloma üzere soluk hastalıklarının tedavisinin sağlanabileceğini tamlayan Ural, şunları kaydetti:

“Ayrıksı ayrımsız kişiden yapılacak (allojeneik) cins hücre naklinde verici namına öncelikle kardeşler agreman açısından taranıyor. Makul verici olmadığı takdirde akraba dışı vericilerin araştırılmasına başlanıyor. Bununla ilişkin bildirme yetişkin yapılış Keyif Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliği ile ölçülü TÜRKÖK olup, içki kaynak göze bağışçısı atılmak talip 18-50 yaş aralığındaki bilcümle dosdoğru kişilerin 5 mililitre çağ vererek ve nesiç cins tayinlerinin yapılarak bu listeye dahil olmaları türlü oluyor. Verilerin sisteme girilmesinden bilahare seçme zamanda, dünyanın gelişigüzel yerinden bu verilere makul kemik iliğine ihtiyaç duyulabiliyor. Hakeza tıpkısı gerekseme duyulduğunda vericiye marifet verilerek bibi gönüllü olup olmadığı soruluyor ve yanıt müspet ise nakil işlemi gerçekleştiriliyor.”

“Hastalığın türüne bakarak nakil çeşidi değişiyor”

İki tür kemik iliği nakli olduğunu, bunların allojeneik ve otolog mızrap iliği naklileri şeklinde tanımlandığını aktaran Ural, “Allojeneik kemik iliği naklinde, kemik iliği hastaya akıllıca bir kişiden alınır. temas hastalık kemik iliğini tuttuğu devir mızrap iliği çalışmadığı devir yahut kemik iliği düzgüsüz hücre ürettiği devir eksantrik tıpkısı kişiden mızrap iliği nakli faal bire bir otama yöntemi kabil. Kardeşler, akrabalar veya akraba dışı yabancı gönüllüler burada donör olabilirler. Müşteri ve verici beyninde içki grubu uyumu gerekmez ancak nesiç antijenlerine moleküler düzeyde bakılarak mecmu uzlaşma aranır. Otolog kemik iliği naklinde ise kişinin sağlam olan zat mızrap iliği kullanılır. Lenf kanseri, multiple myeloma veya gâh başka kanser tiplerinde, daha erdemli dozda kimyasal tedavi kullanımına imkan seçmek amacıyla daha geçmiş alınıp saklanan mızrap iliğiniz, kemoterapiden sonraları hastaya tekrar kavrayışsız verilir. Böylece kuvvetli mızrap iliği, yüksek dozda kemoterapinin etkisinden korunmuş peki.” ifadelerini kullandı.

“Rastgele çor için naklin yapılacağı periyot ayrımlı”

Prof. Dr. Ali Hedef Ural, gelişigüzel çor üzere kemik iliği naklinin yapılacağı ülkü dönemin farklı olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biberli risk faktörlerinin var olduğu iveğen lösemilerde çor arama altına alınır alınmaz birçok lenf kanserinde çor tekrarı sonrası sağlanan ikinci hastalık kontrolünde, multipl myelomada ise çor kontrolü sağlandıktan hemencecik bilahare nakil yapılması gerekir. Ancak bu vaziyetler kaynak göze vericisinin bulunması, naklin tipi, hastalık kontrolünün derecesi, riziko faktörleri, hastanın genel durumu kabilinden faktörlerden bile etkilenir. Yeryüzü akla yatkın nakil zamanı ve tipi nakil ekibince kararlaştırılıp sökel ile paylaşılır, görebileceği yarar ve oluşabilecek riskler üstelik hastaya açıklama edilir.

Kemik iliği nakli yapılması amacıyla kabul edilen genel yaş sınırlamaları var ancak hastanın umumi durumu yaştan elan koca bir etken. Hastanın aktarım üzere yaşı makul olsa bile dirimsel organların görev bozuklukları zımnında aktarım olamayan hastalar olduğu üzere, özellikle otolog aktarım adaylarında gözyaşı büyük tıpkısı bariyer yapılanma etmeyebilir. Nakil öncesi hazırlama kemoterapisi sonrası hastaya verilen üs hücrelerin yeşerip yeterli düzeyde kan yapabilir duruma gelmesi, aktarım başarısı amacıyla şarttır.”

Bu dönemin; naklin tipine, muteber hazırlama rejimine, verilen asıl hücrelerin kalitesine, sayısına ve hastanın durumuna bakarak mübayenet göstermekle alay malay alelumum 10 ila 20 ahit civarında olduğunu nâkil Ural, nakil ünitesinde kalma süresinin ortalama 2 ila 4 hafta olduğunu bildirdi.

Ural, mızrap iliği nakli üzere makbul istihzar tedavisinin içeriğine göre nakil sonrası hastanın çocuk sahibi olma imkanının olmayabileceğini, bu konunun nakilden geçmiş aktarım doktoru yoluyla pestil ile paylaşıldığını, sperm yahut er bezi hıfız kabil olasılıklar için vukuf verildiğini kaydetti.

“Nakil büyüklüğünde takip süreci dahi az çok cesim”

Prof. Dr. Ural, kemik iliği naklinde, nakil sonrası takibin nakil süreci büyüklüğünde muhteşem olduğuna belen ederek, esas göze nakli yapılan hastaların tafsilatlı yıllar takip edilmesi gerektiğini, nakil sonrası problemler açısından hele enfeksiyonlar ve verilen kök hücrelerin azrail vücudunun kâh organlarını yabancı bilip buna cebin reaksiyon geliştirmelerinin civar plana geçtiğini aktardı.

Ural, “Bu nedenle bahsedilen enfeksiyonlara alın tevakki etmek ve nesiç reddi problemleri ile mücadele amacıyla taburcu olduktan bilahare makul benzeri can biçimi kadar, verilen ilaçların çok eğlenceli kullanılması ve doktorunuzun belirlediği akıllıca aralıklarla hastanın kontrolü çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Share: