HDP Van Saylav Muazzez Orhan Işık, Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci’ye, “Van’de eksiksiz ilçelerde ve mahallelerde halk atlatmak dağıtımı ne devir yapılacaktır” sorusunu yöneltti.
HDP Van Mebus Ermiş Orhan Işık, ekonomik kriz zımnında el savsaklamak üretiminin yapılmadığı Van’bile zinde yurttaşların geçim sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Orhan Işık, Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türkiye genelinde derinleşen konuşu akse yurttaşların günlük yaşamında yaşamsal sorunlara kere açmaktadır. Maliyet artışları zımnında işletmeler batkı ve kapanma durumları ile yüz yüze kalırken birçok müteşebbis ise işini sürdürememektedir. Hesaplı kriz işletmeler açısından dahi çok boyutlu olarak derinleşmektedir. Van’birlikte İpekyolu, Edremit ve Tuşba belediyeleri üzere paketlemek üretip dağıtan halk paketlemek fabrikası üstelik küsurat maliyetleri gerekçe göstererek ekmek üretimini durdurmuştur.
“BELEDİYELER MALİYET ARTIŞI GEREKÇESİYLE RICA EDİLEN FİYATIN SÖZLEŞMEYE AYKIRI”
Belediyeler kamuoyuna yaptıkları açıklama ile yurttaşlar için büyük ayrımsız dava olan bu durumu doğrulamıştır. Belediyelerin açıklamasına göre; “Van’ın İpekyolu, Edremit ve Tuşba belediyeleri, bu belediyeler ile imzalanan tören düzeni gereğince yüklenici firmayla eşit konusunda uzlaşılamamış ve halk atlatmak satışı hizmetini tevkif kararı almıştır. 3 belediyeden yapılan kuma açıklamada, elan ilk yapılan kesim gereği yüklenici firma aracılığıyla üretilecek aynı nüsha ekmeğin 210 gram olup cümle masraflar karışma ünite maliyetinin piyasada satılan paketlemek fiyatlarından yüzdelik 20 tenzilatlı olarak belirlendiği müstahkem ancak ‘Yüklenici firma eliyle girdi fiyatlarında meydana gelen artışı” gerekçe göstererek kıymet artışı rica etmiştir. Belediyeler maliyet artışı gerekçesiyle arzu edilen fiyatın sözleşmeye ters olduğunu belirtmiş ancak hal elde etmek hesabına halk atlatmak üretimi ve dağıtımını durdurmuştur. Bu nedenle özellikle fırın yoksuz bazı bölgelerde savuşturmak temininde çok iri mesail yaşanmaya başlanmıştır. 3 ilçede da hele merkezi yerlere haddinden fazla ırak mesafede olan mahallelerde savuşturmak temininde dava yaşanmaktadır. Bir Nice yerde yaşanan bu dava alelhusus Tuşba ilçesinin Dağönü, Göllü, Güveçli, Yabalıköy, Halkalı, Mefruşat, Amik ve Ayanıs bölgelerinde günce adına atlatmak temini sorununa posta açmıştır. Bu mahallelerde fırın işletmesi ve benzeri unlu mamullerin üretimi kısıtlanmış veya tek namevcut durumundadır. Alelhusus bu bölgelerde halkın savsaklamak ihtiyacı geciktirilmeden sağlanmalıdır.
“HALKI GÜNCE EKMEĞE MUHTAÇ EDEN SİYASET AHALI PAKETLEMEK ÜRETMEMEKTE ISRAR EDEREK YAŞANAN SORUNU HENÜZ ÜSTELIK DERİNLEŞTİRMEKTEDİR”
Van üzere verimsiz sayısı resmi verilerle 400 bin güç üzerinde olan bire bir ilde ahali atlatmak üretimi mecburi ayrımsız ihtiyaçtır. Bir Nice ilde bu yönde halka içtimai bindi çalışmaları geliştirilmiştir. Van’dahi da geciktirilmeden bu yönde bir mesai yürütülmelidir. 30 büyükşehir içerisinde el savmak üretimi yapılmayan yerler kayyum yönetiminde mütezayit Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyeleridir. Ekonomik akse zımnında kesim halkının işsizlik ve yokluk sorunu derinleşmiştir. Halkı günlük ekmeğe eksikli eden siyasa ahali atlatmak üretmemekte ısrar ederek yaşanan sorunu elan bile derinleştirmektedir.
“VAN’DAHI BÜTÜN İLÇELERDE VE MAHALLELERDE UMUM ALDATMAK DAĞITIMI HANGI ANTLAŞMA YAPILACAKTIR”
HDP’li Işık, Tarım ve Orman Bakanı Birim Kirişci’ye şu soruları yönetti:
Van’nın Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçelerinde el atlatmak üretimi ve dağıtımının durdurulma gerekçeleri nelerdir? Ekmeğini bu yolla kayran bölüt hangi devir alternatif ayrımsız hamle başlatılacaktır? İpekyolu ve Edremit’e ilişkin uzak mahallelerde ve Tuşba’ya bağlı Dağönü, Göllü, Güveçli, Yabalıköy, Halkalı, Zemin, Ayanıs ve Amik mahallelerinde halk aldatmak dağıtımının durdurulması zımnında ve yakın fırın olmaması zımnında ortaya çıkan aldatmak temini sorununu lacerem çözeceksiniz? Van’da kamu ilçelerde ve mahallelerde el savuşturmak dağıtımı ne ahit yapılacaktır?
“2022-2023 YILINDA EKMEĞE VE UNLU MAMULLERE BIRÇOK YOL ELAN BINDIRIM GELECEKTİR”
Van’birlikte ve bir nice ilde sonuç bir sene içerisinde ekmeğe 3 nöbet remiks gelmesinin gerekçeleri nedir? Bu zamlar zımnında halkın günlük ekmeğe erişiminde ortaya çıkan sorunlara dair bakanlığınız yaptığı ayrımsız araştırma kâin mudur? 2022-2023 yılında ekmeğe ve unlu mamullere birçok defa elan bindirim gelecektir? Yeni zamların halkın tagaddi ve kıtlık sorununa etkilerinin azaltılması üzere hangi tedbirleri alacaksınız? Fırın ve unlu mamuller alanında işletmelerin faaliyet, un ve farklı sabit giderlerindeki çoğalma sonuç aynı yıl içerisinde hangi kadar olmuştur? Bu maliyetlerin azaltılması için hangi önlemleri alacaksınız?”