Hıyar yumurtası ile kabak kafalı antagonist eksiksiz bir felah kaynağı

Aklı Kıt yumurtası ile tahtası eksik düşman tamlık aynı felah kaynağı

ARDAHAN – 10 aktarılma süresince güneşte veya gölgede kurutularak çeşitli aşamalardan güzeşte Ardahan kazı farklı bir tat kazanıyor. Ardahan kazının yumurtası ve hasım; bir nice çor amacıyla adeta felah kaynağı.

Türkiye’dahi alık yetiştiriciliğinde yetişkin yere topluluk Ardahan’da şita öncesi besiye alınan kazlar, şu sıralar kesimi yapılıp kadınların marifetli ellerinden geçerek sofralara ulaşıyor. Ardahan’ın kaymakamlık ve köylerinde nisan ayından itibaren sonbahara büyüklüğünde meralarda otlayan, ekim ayından bu yana yalnızca arpayla besiye alınan ve sonra yağlanarak lezzetini düzlük kazların antant işlemi sürüyor. Ardahan mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve yumurtadan çıktıktan sonra nazik emeklerle yetiştirilen kazlar, teşrinisani ayında soğuğu görüp kar yedikten bilahare kesiliyor. Köylüler, yaz aylarında hizmet ve beslenmelerini yaptıkları kazları kestikten sonra evlerinin yapı saçaklarının altlarına veya direklere asarak kurutmaya başlıyor.

Ardahan’ın Çıldır ilçesine ilişkin Taşdeğirmen köyünde ateş parçası Fatma Korkmaz, şubat ve mart aylarında yumurtadan sâdır kazları geçmiş geçmiş arpa, melez ve yemle beslendiğini söyleyerek, elan sonra yeşilliklerde ve sulak alanlarda beslemeye alındığını söyledi. Korkmaz, “Saf ortamlarda beslenerek büyüyen kazlar kesime hazır hale sağlık. Kesimi yapılan kazlar temizlendikten sonra tuzlanarak kurutulmaya bırakılır. Kurutulmaya bırakılmasının sunu heybetli özelliği güneşte kurutulup soğukta ayazı yemesidir” dedi.

Bön yumurtası ile şavalak antagonist ağız ağıza bire bir onma kaynağı

Bön yumurtasının amansız hastalık hastalarına, et kafalı yağının ise romatizmaya bol geldiğini belirten Korkmaz, “Aklı Kıt yumurtası kanser hastalarına ferah geliyor. Şaşkın yağının ise astım hastaları başta gelmek üzere romatizmaya mebzul geldiğini biliyoruz. Kakavan düşman vitamin ve besleyiciliğinin birlikte onarıcı benzeri yağ olmaktadır. Kaz hasım romatizma rahatsızlıklarında ve soğuktan kaynaklı mafsal ağrılarında müfit olmaktadır. Kaşalot yağının insan derisi içerisine yüklülük ika oranı oldukça yüksektir. Kabak Kafalı yağının ağrılı bölgeye sürülmesi, sıtma ve dem dolaşımını ovma tarafından artırarak romatizma ağrısını hafifletip, o bölgenin yunak tutulmasıyla şifa olunması sağlanmaktadır. Denyo yağının branş, kadem, bacak gibi bölgelere sürülerek dert ve sızıyı dindirdiği bilinmektedir” diyerek konuştu.

Lezzet-i Kür aşevi sahibi Fatih Yılmaz, Ardahan’ın meralarında otlayan kazların kesimden sonraları tabii aynı ortamda kurutulduğunu söyleyerek, “Kazlarımız tamamen natürel ortamlarda beslendiği için ürünümüz bile ağız ağıza organiktir” ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu’nun gözbebeği olan koyun bakışlı etinin lezzetini doğal ortama verecekli olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kazlar hele meralar özellikle almak için öz, nehir kenarı ve sulak alanlarda yetişip büyürler. Yetişen kazlar, kışın gelmesiyle kar yağmadan sonuç 10 devir evvel natürel ortamlardan alınıp ilişkin alanlarda besiye alınır. Besiye alınan kazların, rüşvet ve buğday ile beslenerek henüz gür vücut tutması sağlanır. Besinin arkası sıra kesimi yapılan kazlar tuzlanarak kurutulmaya bırakılır. Bunun amacı ise kazın 3 santim olan derisindeki yağın gece sevimsiz havada ayaz yemesi ve gün ise güneşte kurutularak ete bu yağın işlenmesidir” şeklinde konuştu.

Tahtası Eksik hitit altınla yarışıyor

Yılmayan, “Dernekevi bir lezzet olan ve kışın vazgeçilmezi kazın fiyatı maalesef altınla yarışıyor. Bunun dahi sunu iri sebebi ise rüşvet ve buğdayın fiyatının çok erdemli olması. İyi aynı embesil ortalama 2,5 ile 3 kilo arasında olmalı. Nazik ve küçüğü de mevcut. Amma ideali 2,5 ile 3 kilo arası olandır. Kilosu da 250 liralık olan şavalak hemencecik hemen gram altınla yarışır durumdadır” dedi.

Share: