Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde, hafriyat çalışması hesaplı Hyllarima Antika Kenti’ndeki Helenistik Döneme ilişkin seyir ve tümülüs zaman yüzüne çıkarılarak ziyaretçilere açıldı.
Derebağ Mahallesi’nde vadi düz, Alışılmış, Helenistik ve Roma dönemlerine ilişik yapıların bulunduğu antika kentte, Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kavaklıdere Belediyesi ve Muğla Müze Müdürlüğünce yapılan temizlik çalışmasının ardından kazı çalışmalarına bitmeme ediliyor.
Yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda surlarla dönük Hyllarima yerleşimi; piyes, divan binası, agora kabil balaban yapıları bünyesinde barındırıyor.
Kentteki sur duvarları ve anıtsal balkon duvarlarında geçer not taşlar, doğrudan yerleşimin bulunduğu bölgeden gerçekleştirme edilmiş; abidevi yapılarda beğenilen mermerlerin ise kentin doğusundaki mermer ocaklarından getirildiği öngörülüyor.
Roma döneminde sikke basmış kentlerden birisi olan Hyllarima Antika Kenti’nde, proje kapsamında Doç. Dr. Bekir Özer’in ilmî danışmanlığında hafriyat çalışması yürütülüyor.
-” Helenistik Dönem’e ilgili seyir ve tümülüs çevrim yüzüne çıkarıldı”
Özer, AA muhabirine, sabık yıl ilk defa satıh temizliği ile başladıkları çalışmalarda hem bölge hars tarihi açısından hem da gelen ziyaretçilerin gezip anlayabileceği nitelikte çok sayıda yapının varlığıyla karşılaştıklarını söyledi.
Sabık yıl başlayan çalışmaların bu yıl dahi devam ettiğini anlatan Özer, kentte seyir ve tümülüs (oyuntu ya dahi mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik) alanında iş yürüttüklerini dile getirdi.
Kentteki tümülüs yapısının, bölgenin farklı yerleşim yerleri ile kıyaslandığında, yerleşimin içerisinde bulunduğuna dikkati calip Özer, kentin milattan ilk 4. yüzyıl ortalarından bilahare düz yazı edildiğini dile getirdi.
Bu sene kazısı tamamlanan Helenistik Dönem’e ilişkin oyun binasının bulunduğunu anlatan Özer, şunları söyledi:
“Buranın bölgenin bildirme mebzul masun tiyatrolarından olduğunu ve yaklaşık 2 bin şahsiyet olduğunu söyleyebiliriz. Tiyatroda yaptığımız araştırmalarda kentin kuruluş aşamasının acilen sonrasında tiyatronun mensur edildiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıl kentin kimliğini oluşturan meclis binası, agora ve temel kayaç içerisine küşade mekan sıralarında kazı çalışması yapacağız.”
Özer, Hyllarima Antika Kenti’ni andıran civardaki yerleşimlerden ayıran sunma yüce özeliklerinden birisinin berenarı ferah masun sur duvarları olduğunu vurguladı.
Yapılan yöre araştırmalara göre talih duvarlarının inşasının, 4. yüzyılın ikinci yarısında başladığını anlatan Özer, uğur duvarlarının üzerindeki “Gün Doğusu kapısının” bildirme makro kalıntılardan birisi olduğunu rapor etti.
Bölgedeki köylerde yaşayan kadınlar bile kazıda görev alıyor
Kentte planlı kazı çalışmasının şişman bölümünde bölgedeki köylerde dinç kadınların bile fariza aldığına dikkati calip Özer, kadınların haddinden fazla gelişmemiş zamanda hafriyat yapmayı öğrendiğini söyledi.
Kazı çalışması ekibinde düzlük alan kadınlardan Servinaz Kocakilit, tıpkı yıldır hafriyat yaptığını ve sülale ekonomisine nazik yardım sağladığını söyledi.
Daha önceki ekincilik işi ve hayvancılık yaptığını anlatan Kocakilit, tarihi bire bir alanda çalışmasının kendisini bahtiyar ettiğini ve çevresindekilerin bile yaptığı işi alçalma ettiğini anlattı.
İşçilerden Fatma Cambaz ise “Güzeşte sene 3 ay çalıştım ve haddinden fazla mutlu oldum. Bundan hava bu sene de başvurdum. Çocukluğumdan beri burada yaşıyorum amma buraların bu kadar pir olduğunu hiç bilmiyordum. Ekibimiz haddinden fazla fena hâlde, hocalarımız çok havari oldu. Tarihi tıpkısı alanda hafriyat yarmak haddinden fazla iyicene bire bir ihtisas. Köyde değme işi yaptık amma hakeza bire bir alanda çalışmamıştık. Çocuklarıma rastgele akşam yaptıklarımı anlatıyorum.” diye niteleyerek konuştu.
Akrobat, çalıştıkları alanda karı bütçelerine de majör oranda ulama sağladıkları üzere mutlu olduklarını belirterek, antik kentte çalışmaya, heyecanla, seçkin devir koşarak geldiklerini söyledi.