Japonya’dan, Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanlara 3,5 milyon dolar insanca müzaheret

Japonya’nın, Bangladeş’teki Arakanlı Mütedeyyin (Rohingya) mültecilere 3,5 milyon dolar insani müzaheret sağlayacağı bildirildi.

Japonya ile Konfedere Milel Mülteciler Faziletkâr Komiserliği (UNHCR) arasında, Bangladeş’teki Cox’s Bazar ve Bhasan Char kamplarındaki Arakanlı mültecilere sığınma ve arkalama sağlanmasını havi partnerlik anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı, UNHCR Bangladeş Temsilcisi Johannes Van Der Klaauw ile Japonya’nın Dakka Büyükelçiliği duyurdu.

Van Der Klaauw, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bhasan Char ve Cox’s Bazar kamplarındaki Arakanlı mültecilere siper ve insanca müzaheret sağlayacak yıpranmamış 3,5 milyon dolarlık partnerlik anlaşması üzere çok teşekkürler Japonya.” ifadelerini kullandı.

Klaauw, Bangladeş’in başkenti Dakka’dan yaptığı açıklamada üstelik “Japonya, Bhasan Char’da insanca müdahaleyi geçmiş destekleyendi. (Japonya’nın) katkıları, UNHCR’ye (Bhasan Char) Ada’da, sığınma ve temel hizmetler karışma yerli sivil sosyete faaliyetlerinin güçlendirilmesini sağladı.” ifadelerini kullandı.

Japonya’nın Dakka Büyükelçisi İTO Naoki birlikte yaptığı açıklamada, Cox’s Bazar kampına ziyaretinde UNHCR’ın özverili çalışmalarını gördüğünü belirterek, “Arakan krizi altıncı yılına girerken hem Myanmar’a erken kafasız periyot için rastgele makule çabayı gösterirken hem mültecilerin henüz gür ve kasıntılı yaşamları için görüntü sağlamaya beklemek kaçınılmaz.” ifadelerini kullandı.

Anlaşma kapsamında UNHCR, her iki sığınmacı kampında üstelik kanuncu ve topluluk tamamıyla koruma ile esenlik, hijyen, sıhhiye, tagaddi desteğine ulaşım dahil anne hizmetler odaklı insani yardımlarını sürdürecek.

Arakanlı Müslümanlara etnik kovanlık

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’dahi Budistler ile Müslümanlar beyninde çatışmalar eski, olaylarda çoğu Dindar binlerce yaşama katledilmiş, yüzlerce karı ve gelişim yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki eksen karakollarına 25 Ağustos 2017’da düzenlenen eş zamanlı saldırıları esbabımucibe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel hız eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Uluslar’e (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki kalın ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası âdem hakları kuruluşları, yayımladıkları peyk görüntüleriyle yüzlerce köyün bulunmayan edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve arsıulusal kayırıcı hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih şiddeti “etnik arılık” evet dahi “genosit” namına adlandırıyor.

Share: