Kaliteli yağ üzere Kilis’teki üreticilere “zeytini 15 Ekim’den önceki toplamayın” uyarısı

Kilis Zeytin Araştırı ve Ihya Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, andıran hasat öncesi üreticilere uyarıda bulunarak bildirme nitelikli yağın 15 Ekim ile 15 Son Teşrin beyninde toplanan zeytinlerden elde edildiğini bildirdi.

Şekeroğlu, AA muhabirine, 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin bulunduğu Kilis’in zeytinin asıl vatanlarından biri olduğunu anlattı.

Sofralık zeytin dışında dünyada hem afiyet hem kozmetik hem de besin sanayisinde zeytinyağının yöre plana çıktığını belirten Şekeroğlu, serencam 5 yılda tescilli Kilis zeytinyağında ve zeytincilikte haddinden fazla aheste adımlar atılmaya başlandığını dile getirdi.

Üreticilere kaliteli iz yetiştirilmesi amacıyla eğitimler verildiğini tabir eden Şekeroğlu, “Üreticiden sanayiciye, sanayiciden tüccarına büyüklüğünde bilcümle insanlar bu bölgede bilinçlendirildi ve bunlar de adım adım meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda Kilis zeytinyağının fiyatı alışılagelen zeytinyağı piyasasından düşükken zaman piyasada aranan birinci sınıf bire bir yağ olma durumuna geldi. Geçtiğimiz yıllarda Almanya’birlikte zeytinyağımız kızıl madalya aldı. Japonya, Avrupa, Amerika ve Türkiye’dahi yapılan yarışmalarda Kilis etraf ağaçlarımızdan üretilen er hasat antipatik sıkım zeytinyağı bergüzar konusunda ödül topladı.” ifadelerini kullandı.

Zeytin ve zeytinyağı sezonu hazırlıklarının başladığını dile getiren Şekeroğlu, yaptıkları çalışmalarda Kilis’te ufuk zeytinden faziletli ürün ve faziletli nitelik elde edilmesi amacıyla erken hasat antipatik sıkım zeytinyağı üretimi yapılması gerektiğini kaydetti.

Zeytinyağı üreticilerine tavsiyeler

Zeytinyağı üretimi için hasadın normalde 15 Eylül’den bilahare başladığına meni eden Şekeroğlu, şöyle konuştu:

“Amma çekicilik sıcaklığı ve akarsu sıcaklığının erdemli olması bu dönemde hasat edilen zeytinyağlarında alelhusus hasattan işleme zincirine kadar sevimsiz zinciri strateji edilmesi ve soğutma sistemlerde zeytinyağı üretilmesi gerektiriyor. aksi takdirde üretilecek zeytinyağında yüksek polifenol beklerken çok elan düşük kalitede benzeri yağ elde edebiliyorsun. Ham bir zeytinyağı üretilebiliyor. Amma biz Kilis bölgesinde erken hasat antipatik sıkım yapacaksak bunun zamanı Ilk Teşrin 15’ten sonradan Son Teşrin 15’e kadar geçen müddet. Bu süreçte zeytinlerimiz adım adım benekleniyor ve siyahlaşmaya başlıyor amma Teşrinisani 15’ten sonraları bu siyahlaşma artıyor. Bizim için en birinci sınıf zeytinyağı Ilk Teşrin 15 ila Kasım 15 ortada toplanan zeytinlerden elde ediliyor. Zeytinleri toplarken özen edeceğiz, ağacın altına elan ilk süzgün zeytinleri kesinlikle ağaçtan toplanan zeytinlere karıştırmayacağız. Sabahleyin erken saatlerde hasat ettiğimiz zeytin tanelerini delikli semere kasalarına koyacağız. Çok fazla yükleme yapmayacağız. 3 saat içerisinde fabrikaya götürüp sıkımını yapmaya çalışacağız. Bu gibi olmadığı durumda de bildirme geç tıpkısı dönüş içerisinde tığ zeytinlerin zeytinyağına işlenmesini öneriyoruz.”

Toplanan zeytinlerin çuvallara konulmaması ve bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Şekeroğlu, zeytinin canlı ayrımsız sonuç olduğunu bu nedenle küflenme, kızışma ve kokuşmaların meydana gelebileceği uyarısını yaptı.

Fabrikada da yıkama ve diğer işlemlerde temizliğe ehemmiyet verilmesi gerektiğine dikkati çekici Şekeroğlu, zeytinlerinin sıkımı için ideal sıcaklığın 27 derecede olduğunu, 35 dereceyi geçilmemesi gerektiğini kaydetti.

Şekeroğlu, zeytinyağının saklama yöntemlerine dahi değinerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Zeytinyağını aldığımız ant banko plastik bidonlarda depolamıyoruz. Krom tanklarda ve krom tenekelerde bekletiyoruz. Zeytinyağımızı hele dam kabil işaret olan alanlardan ırak tutuyoruz. Zira zeytinyağı haddinden fazla hızlı şekilde değişik kokular bünyesine alabiliyor. Eğer teferruatlı kesiksiz depolamamız olacaksa zeytin ağının arka yağının ayrıştırılması gerekiyor. Bunun zeytinyağıyla kalması kaliteliyi düşürüyor.”

Share: