Lezzeti büyüklüğünde insan sağlığına faydaları ile de sonuç yıllarda popülaritesi küsurat Kars kazını aşındırmak bir nice kişi için bu yıl görüntü olacağa benziyor. Havza halkının yeryüzü kebir sözleşme kaynaklarından biri olan Kars kazının fiyatı gerek maliyetin artması gerekse üretimin birkaç olması sebebiyle 700 liraya büyüklüğünde yükseldi.
ÜRETİCİ DERTLİ: BİZ DA RAHATSIZIZ
Geçtiğimiz sene 250-300 liralık beyninde kamera bulan Kars kazının fiyatının kadar yükselmesi bu lezzetin tutkunlarını dahi karar yağız düşündürmeye başladı. Ebleh fiyatlarındaki bu artışı duyanlar, “Bu yıl Kars hafriyat yemek sahne oldu” demekten kendini alamıyor. Konuyla ait açıklamalarda mevcut bölgedeki aklı kıt üreticilerinden biri, “Bir kazın fiyatının bu kadar faziletli olması mütemmim kadar bizleri bile erinçsiz ediyor. Ancak yem fiyatlarındaki yükseliş aşina. Bugün aynı kazın bize maliyeti nereden baksanız 550-600 liraya mülk oluyor” dedi.
KARABORSAYA DÜŞTÜ
Maliyet nedeniyle üretimin birkaç olması bölgedeki fırsatçıları birlikte harekete geçirdi. Ellerindeki kazları ev ayına kadar satmaya yanaşmayan bazen üreticiler, fiyatların elan da yükselmesini bekleyecek.
“KÖYLERDE KİMSE KAZLARINI KIYMAK İSTEMİYOR”
Akıbet yıllarda Kars kazının tanıtımı için ortaya koyduğu girişimcilik öyküsüyle şişman ölçüm toplayan gastronomi dünyasının yükselen değeri İlter Avşar dahi artan fiyatlardan muzdarip… Tıpkısı zamanda Kars kazı üzerine İstanbul’birlikte tıpkı lokanta işleten Avşar, ” Türkiye’nin divane ihtiyacını karşılayan illerin başında mevrut Kars ve Ardahan’dahi ebleh bu yıl karaborsaya düştü. Bölgedeki üreticilerle diyalog halindeyim. Bu sene ağırlığı 2.5 ile 3 kilogram beyninde mütebeddil kazlar 650-700 liraya satılıyor. Köylerde kimse kazlarını harcamak istemiyor. Şita aylarının gelmesi ile alay malay fiyatların henüz üstelik yükseleceğini düşünüyorlar. Bön etinin faydaları saymakla bitmiyor. Bu lezzeti herkesin tatmasını istiyoruz. Fakat arpa ve yem fiyatlarının artmasıyla gelinen boyut arasında” şeklinde konuştu.