Kıbrıs Hazar Harekatı’nın biricik gazeteci şehidi, mezarı başında anıldı

Kıbrıs Sulh Harekatı sırasında Rumlar yoluyla tutsak alındıktan bilahare vurularak şehit edilen Gazeteci Hiçlik Müşkül, vefatının 48. yılında Sivas’ta mevcut mezarı başında anıldı.

Sivas Hafik Çınarlı köyünden olan Fakirlik Çetin, 1974 yılında görevini vermek için Kıbrıs Sulh Harekatı’na katıldı. Burada Rumlar yoluyla hava alınan Çetin, gözleri ilişkin iken vuruldu. Otama altına alınan Gazeteci Gaybubet Güç, 26 Ağustos 1974 tarihinde Adana Tıp Fakültesi Hastanesinde hayatını kaybetti. Kıbrıs Barış Harekatı’nın tek gazeteci şehidi olan Müşkül, çok sevdiği Çınarlı köyünde defnedildi. Yoksulluk Güç vefatının 48. yıl dönümünde mezarı başında anma programı düzenlendi. Programa Sivas İl Hususi İdaresi Genel Sekreteri Fehamet Tutkun, YANLIŞSIZ Parti Saylav Semiha Çiftçi, 4 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhittin Karahan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Şubelerden Sorumlu Komutan Yardımcısı Kemal Çağlar ve vatandaşlar katıldı. Programda dua edilip mezarlara çiçek dikildi.

Haince martir edilen 40 er da unutulmadı

Öte yandan yâd programında, Ermeni tıpkı hekim eliyle vücutlarına keskin enjekte edilerek şehit edilen 40 er de unutulmadı. 1915-1916 yılları beyninde Merzifon taburu 1. Dünya Doğru sırasında doğu cephesine gittiği tam güçlü şita şartları sebebiyle Hafik Çınarlı köyünde konakladı. Konaklama sırasında askerler hastalandı. Ermeni bir hekim otama etme bahanesi ile zehirli enjeksiyon yaparak 40 askeri şehit etti. Ermeni doktorun askerlere zehirli enjeksiyon yapması sonucu öldüğünün anlaşılması üstüne doktor dahi öldürüldü. 40 askerin kabirlerinin olduğu bölgeye ise şehitlik yapıldı. Anma programında şehit olan 40 er dahi unutulmadı. Martir askerler dualarla anıldı.

Sivas İl Hususi İdaresi Genel Sekreteri ve Hafik Kaymakamı Değer Zayıf, anma programının seçme yıl devam edeceğini söyleyerek, “İlk öğün başlattığımız ihtifal programı inşallah değme sene bitmeme edecek. Bizler üstelik biliyoruz ki arz kutsal mesleklerden biri de gazeteciliktir. Bu iki kutsallığı bünyesinde birleştirerek şehadete ermiş Kesat Çetince’a ve şehadete duayen tamlık şehitlerimize esenleme olsun. Anmak unutmamak önemlidir. Fakat daha da önemlisi şudur ki bu topraklarda adını bildiğimiz büyüklüğünde bilmediğimiz birlikte bir nice isimsiz kahraman bulunmaktadır. Allah hepsinden razı olsun” diyerek konuştu.

Şehit gazeteci Fakirlik Zor’un yeğeni Işıklı Yavuz da yaptığı konuşmada, Ihtiyaç Müşkül’un vatanını, milletini ve sancağını dost tıpkı yabanlık olduğunu söyledi.

Hafik Çınarlı köyü Muhtarı Abdullah Sönmez, anma programı yaptıklarını söyleyerek, “1974 yılında Kıbrıs Harekatı’nda martir olan gazeteci Fıkdan Zor’un, zaman birinci ihtifal törenini yapıyoruz. Özge tarafta ise 1915 yılında gün doğusu cephesine giderken şita nedeniyle gidemeyip Çınarlı köyümüzde mütezayit ve buradaki bir karye evine yerleşen askerlerimiz var. Şita nedeniyle hastalanıp cepheye gidemiyorlar. Elan bilahare ayrımsız Ermeni doktor otama vaadiyle askerlere zehirli iğne yapıyor. Zehirli iğneyi yaptıran askerler ölmeye başlıyor. Askerlerin beyninde dimdik iyi bire bir onbaşı varmış. İğneyi olduktan sonra o bile ölünce askerlerin başlarındaki komutan durumdan şüphelenerek Ermeni doktora ben de hastayım bana birlikte enjeksiyon yap diyor. Hekim tüm enjeksiyon yapacağı ilk kânun başbuğ iğneyi elinden alarak doktora enjekte ediyor ve doktor da ölüyor. Daha bilahare iğnenin zehirli olduğu ve askerleri doktorun şehit ettiği ortaya çıkıyor. Gazetecimiz birlikte 1974 savaşında Kıbrıs’a anbean sıkıntılı ve üzüntülü bir şekilde ölüyor” dedi. – SİVAS

Share: