Malatya Eczacılar Odası Başkanı Sönmez: “İlaç Değer Kararnamesi’nde Benzeri Düzenleme Yapılmazsa 2023’te Eczacıları Çokça Kötü Günler Bekliyor”

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, 2 eczaneden 1’inin hala kapanma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu anlatım ederek, “İlaç zamları geldi, elimizdeki stokları karlılığı ile biraz döndürebiliriz ama eğer bire bir hal oluşmazsa 2023’ün ortalarına akilane kesinlikle bu sıkıntılarımız bitmeme edecektir. İlaç Eşit Kararnamesi’nde bire bir aranjman yapılmazsa, Içtimai Güvenlik Kurumu protokolümüzde iyileştirme olmazsa eczacılarımızı 2023’te çok elem eyyam bekliyor” dedi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczacılar yerine büyük sıkıntılar yaşadıklarını rapor ederek, kamudaki eczacıların sorunlarının hala çözülmediğini kaydetti. “Bizim yeryüzü iri sorunumuz bibi eczacılık fakültelerinin açılıyor olması” değerlendirmesini eden Sönmez, “Kontenjanlar bibi artıyor. Biz bu sıkıntıları görmedikçe ve çözmedikçe yaralarımıza çare olmayacağız” dedi.

“SENEDE 3-4 NÖBET KUR GÜNCELLEMESİ YAPILMASI LAZIM”

Sönmez, İlaç Karşılık Kararnamesi’nin kesinlikle güncellenmesi gerektiğini belirerek, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanımız dahi yılda benzeri kez yapılacak ilaç zammının hiçbir sıkıntıyı çözemeyeceğini haddinden fazla şükür kabul etti. O nedenle senede 3-4 öğün düzey güncellenmesi yapılması geçişsiz. Şu zaman yapılan düzey güncellemesiyle dahi bibi biz euronun yarısı büyüklüğünde benzeri tılsım kurunu yakalayabildik. O nedenle senede tıpkısı değil bildirme beş altı 2-3 defa yapılması geçişsiz. Bunun birlikte yerli ilacı birlikte eklemek gerekiyor. Yerel çıkar yol olmazsa tığ maatteessüf daima euroya takılıp kalırız.”

“CİROMUZUN ARTMASI BANA KAR SAĞLAMIYOR”

Giderlerin bati oranda arttığını ve artmaya da bitmeme ettiğini dile getiren Sönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Minimum ecir zammıyla ilgili görüşmeler sürüyor. Genişlik az 2 personel işveren eczacılar korkuyla bekliyorlar. Onların primleri, vergileri, yeme-içmeleri, öğün paraları, el ve emek ücretleri göz önüne alındığında minimum ecir 8 bin TL olduğunda benzeri personelin maliyeti eczacılara 15 bin TL olacak. Eczacıların vakit kaybetmeden tıpkısı personelin ücretini fehmetmek amacıyla ayrımsız yılda sunma birkaç tıpkısı milyon TL ciro yazmak zorunda, iki personel olunca 2 milyon iş hacmi yapması gerekecek. Şu olanaklarda, derman fiyatlarında ve bu karlılıkta bu haddinden fazla cins gözükmüyor. Şöyle da aynı sıkıntımız var; ciromuz arttıkça devlete iskonto yapıyoruz, eczane bakım bedelimiz düşüyor, koruyucu eczacı evet birlikte ikinci eczacı çalıştırma zorunluluğumuz oluyor. Yani cironun artması bana bir kar sağlamıyor. Azamet diyor kim, ‘ciron arttıysa bana ekstra alacak verip, indirim yapacaksın, sana ödediğim hizmet bedelini düşüreceğim’. Bunlar olmamalıdır. Malatya Büyükşehir Şehremini Selahattin Gürkan’ın bizleri ziyaretinde birlikte bu konuyu gündeme getirdik. Zam aldıkça karlılığı mütenakıs tıpkısı büro söyleyin dedim, söyleyemediler. Esnafın hepsinin sıkıntıda olduğunu söylediler. Bizim masraf kalemlerimiz arttı amma gelirlerimizi artıramıyoruz. Benim yanımdaki hırdavatçı, kirası ya birlikte giderleri arttığında bunu sattığı ürüne yansıtabiliyor ama ben bunu yapamıyorum. Keyif Bakanı’nın iki dudağının ucuna bakıyorum. Kul başka esnaf üzere olabilseydim, ne büyüklüğünde zararım var, giderim arttı diye akla yatkın oranda karlılığımı artırırdım. Maalesef bizim öz karlılığımızı açık artırma kabil aynı durumumuz namevcut. İlaç dışı ürünlerde remiks geldikçe ya birlikte giderler arttıkça bizde artırabiliyoruz ama ilaçta hakeza bire bir öz bahis konusu değil. İlaçta biz bekliyoruz kim Keyif Bakanımız tıpkısı bindirim açıklasın ya de karlılığımızı artırsın ki tığ giderlerimizi ödeyelim. Biz maatteessüf bunu bekliyoruz. Başkanımıza anlattığımda o birlikte durumun vahametine vardı ve vacip yerlerle görüşeceğini söyledi.

“2 ECZANEDEN 1’İ KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

Bizim bundan sonra görüşmeden öte icraata geçmemiz geçişsiz. Bibi 2 eczaneden 1’i kapanma tehlikesiyle yüz yüze. İlaç zamları geldi tıpkı nebze elimizdeki stokları karlılığı ile biraz döndürebiliriz amma eğer tıpkısı çözüm oluşmazsa 2023’ün ortalarına akıllıca banko bu sıkıntılarımız devam edecektir. İlaç Bedel Kararnamesi’nde tıpkısı düzenleme yapılmazsa, Toplumsal Güvenlik Kurumu protokolümüzde iyileştirme olmazsa eczacılarımızı 2023’te haddinden fazla ızdırap eyyam bekliyor. Bunun olmaması için tığ eylemlilik sürecimize devam edeceğiz.”

Share: