Maşrık Avrupa ülkeleri, Ukrayna’dan ithal edilen tahıldan şikayetçi

Avrupa Birliği (AB) üyesi bire bir grup mevki, Ukrayna’dan ithal edilen gıda ve tahılın bağırsak piyasada domestik üreticileri ters etkilemesinden şikayet etti.

AB Komisyonunun Tarımdan Mesul Üyesi Janusz Wojciechowski, AKARSU üyesi 27 ülkenin tarım bakanının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı bitiminde açıklamalarda bulundu.

Gıda piyasasındaki durumu gözden geçirdiklerine meni eden Wojciechowski, “Toplantıda sunma alıngan bahis, Ukrayna’dan besin ithalatıydı.” dedi.

Wojciechowski, Ukrayna’ya sınırı olan Polonya, Romanya, Macaristan, Slovakya ile Bulgaristan gibi kâh Gün Doğusu Avrupa ülkelerinin tarım ve gıda piyasalarındaki uzanım üzerinde durduklarını belirterek, “Ürünlerini satmakta kalın diri çiftçilerimizin sorunlarını çözmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başında Ukrayna’dan DENIZ’ye azık ithalatının neredeyse tamamen durduğunu anımsatan Wojciechowski, bu durumun DENIZ’nin karadan gıda ürünlerinin taşınmasını sağlayıcı “dayanışma hatları” ile değiştiğini dile getirdi.

Wojciechowski, KEZ’ye Ukrayna’dan yapılan ekincilik ürünü ithalatının 2022’de tıpkı esbak yıla kıyasla arttığını vurgulayarak, “2021’de 287 bin titrem olan buğday ithalatı, 2022’de 2 milyon 849 bin titrem oldu. Darı ithalatı, 7 milyon 309 bin tondan 2022’de 12 milyon 20 bin tona artık. Ayçekirdeği 25 bin tondan 2022’de 1 milyon 855 bin tonu buldu. Bu ebat Ukrayna ile yandaki olan ülkelerde bazı sorunlara sebep oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bunun Ukrayna’ya bitişik ülkelere katışıksız bir sevgili olduğuna dikkati calip Wojciechowski, Ukrayna’dan ithalatı çalmak, bastırmak veya ithalatı azaltmak amacıyla her etap olmadığını belirtti.

“Bu durumdan etkilenen çiftçileri desteklememiz gerekiyor.” diyen Wojciechowski, akse rezervini kullanmayı haddinden fazla okkalı şekilde değerlendireceklerini, durumu elan fazla çözümleme ederek tıpkısı hal geliştireceklerini söyledi.

Wojciechowski, “Ukrayna’ya yandaki ülkelerdeki tahıl depoları ağız ağıza doldu. Maraba ürettiğini satamıyor. Bu, aynı tür destek programı ile ele alınması gereken bire bir sorun.” dedi.

Share: