Nazır Kirişci, Adana’da “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda konuştu: (1)

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2022 yılının motorin ve matbua desteğini 2023’ün Mart ayına bırakmayacaklarını, 6 ay öne çekeceklerini söyledi.

Kirişci, Çukurova Kalkınma Ajansında düzenlenen “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda, bayrı ayrımsız site Adana’nın her şeyin en iyisini doğruluk ettiğini söyledi.

İklim değişikliği, global istinas kabil kavramlarla gıda ve buna mecbur yerine ekincilik sektörüne olan ilginin giderek arttığını aktaran Kirişci, pandemiyle bunun az buçuk elan yukarılara taşındığını, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünyanın tıpkı numaralı gündemi haline geldiğini belirtti.

Dünyanın gündeminde olan üç ciddi konu olduğunu vurgulayan Kirişci, bunlardan birinin ekincilik, diğerinin besin ve üçüncüsünün üstelik enerji olduğunu tabir etti.

Kirişci, 20 almanak YANLIŞSIZ Parti iktidarları döneminde ülkede güçlü çokça ilklere imza atıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Söz Gelişi, bu ülkede tıpkısı tarım kanunu yoktu. Yani tarım ülkesi amma ekincilik kanunu yoktu. Demin tarım kanunu var. Başka taraftan bu ülkede Atatürk hayattayken ruzname ergin amma aynı makule bu kadar aradan sabık hükümetlere karşın, bunu hayata eylemek mümkün olmamış amma bize nasip ergin. Bu aziz millete, bu ülkeye hizmet noktasında. Nedir bu? Ekincilik Sigortaları Havuzu (TARSİM). Uygulamalarında ayıp, arıza mümkün amma seçkin şeyin katiyetle tıpkı başlangıcının olması gerekir. Mevki genelinde halen yüzdelik 21’lik ayrımsız oran olsa üstelik buradaki bu şaibe ve aksaklıkların ahit içerisinde telafi edilmesiyle ben eminim kim çokça henüz efdal düzeylere çıkacaktır. Esasen bu ülkede, tohumculuk alanında alelhusus sıkça dile getirilirdi, ‘falancanın veya falan ülkeden getirilen ithal tohumdur’ diyerek. Tohumculukta onlara olan bağımlılığımız söylenirdi. 2002’bile yüzde 31 olan bu bağımlılık oranımız, zaman yüzde 94, 95 mertebesinde artık bağımlılıktan neredeyse firar noktasına mevrut durumdayız. Zımnında bu Islahçı Hakları Kanunu adını verdiğimiz kanunla işlerlik kazanmıştır.”

Kirişci, lisanslı depoculukla ilgilendiren yapılan çalışmalarla ilgili dahi vukuf verdi.

Tarım koruma, yer kullanma kabilinden 12 kanunun tarım mevzuatına kazandırıldığını aktaran Kirişci, tarım kanunu ve değişik kanunların dışında biraz eksiklerinin olduğunu, hele su kanunun mutlak çıkarılması gerektiğini anlattı.

Tahıl koridoru

Kirişci, 2023’te Cumhuriyetin 100 yılını geride bırakacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Yeni aynı yüzyıla başlayacağız. Bu yüzyıla Sayın Cumhurbaşkanı’mız birlikte konuşmalarında gönderme yaptığı üzere ‘Türkiye yüzyılı’ adını veriyoruz. Türkiye yüzyılı etmek, kişi kendimize böyle tanımlamamız ehliyetli midir? Tabii tam değil amma geldiğimiz nokta artık bunun bire bir Türkiye yüzyılı olduğu gerçeğini üstelik ortaya koymaktadır. Örnekleri çok amma yeknesak vereceğim. O emsal hububat koridoru örneği. İki ülkeye de ‘Ben birinizin yerinize yeğleme etmeyeceğim. Sizin ikiniz üstelik bizim komşu ve bacanak ülkelerimizsiniz. Tığ aranızda tıpkısı ağız tatsızlığı olsun istemiyoruz. Biz barıştan, tığ arada komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesinden yanayız. Tığ savaştan yana değiliz.’ diye Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koymuş olduğu duruş bize hububat koridoru gibi dünyayı rahatlatan benzeri gelişmeyi yanı sıra getirmiştir. İyi kim da hakeza bir duruş sergilenmiştir. Bugün lazım Rusya tarafının gerekse üstelik Ukrayna tarafının çokça rahatlıkla gelip ‘Şu konuda bize havari olun’ diyebildiği yegâne mutluluk Türkiye. Türkiye, istese de istemese dahi tarihin namına yüklediği bu misyonun gereği namına bağımsız milletvekili suretle toptan bir aktör almak ve global ayrımsız aktör ülke yerine birlikte bunun gereklerini namına haberdar etmek zorunda.”

Rençper Kayıt Sistemlerine girişler 1 Teşrinievvel’üstelik e-Ihtişam üzerinden yapılabilecek

SELIM Fırka hükümetleri döneminde sağlanmış dayanabilen haddinden fazla güzellikler, iyilikler olduğunu dile getiren Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Hepimiz biliyoruz ki tarımsal destekler konusu ağdalanmış, 65 başlıktan oluşuyor, 130 sunum ast başlıklar var. Bizim memleket, kaymakamlık müdürlüklerimizdeki o üniversiteden mezun edip oralara istihdam olsunlar, teknik destek sağlasınlar diye yerleştirdiğimiz kardeşlerimiz maatteessüf evrak memurluğu yapıyor. Bizim bu manada bu üreticilerimize bindi olmamız ve bu desteklemeleri da sadeleştirmemiz gerekiyor. Nedeniyle desteklerin sadeleştirilmesi, çokça çokça kocaman. Bizim şu anki bakir vizyonumuzda bu var. Olur apayrı? Bu desteklerin sadeleştirilmesi büyüklüğünde desteklerin da dayandığı verilerin dijitalleştirilmesi, sayısallaştırılması bu dahi haddinden fazla çokça makro. Buna ilişik adına üstelik gine üreticilerimizin antlaşma kaybetmeden çokça kendilerini yormadan rahatlıkla bu desteklerle olan ilişkileri konusundaki prosedürü birlikte bizim esasen sadeleştirmemiz gerekiyor. Tanrı cevaz verirse 1 Ilk Teşrin itibarıyla çiftçilerimiz Çiftçi Anahtar Sistemlerine girişlerini e-Kerem üzerinden yapacaktır. Anlı Şanlı güzel olsun. Bilgilerinin güncellenmesi kabil konular bile gene bu çerçevede yürütülüyor olacak.”

Kontratlı ekincilik mevzuatı

Tarımda sürdürülebilirliğin önemini anlatan Kirişci, “Yeryüzü tarafıyla murat tarafını birbirlerine sarmak ve birbirleriyle hemhal eylemek durumundayız. Bunun adı kontratlı istihsal. Bu şeker pancarında kudretli tıpkısı şekilde yıllardan beri uygulanıyor. Tığ bu şeker pancarının ötesine geçerek bu konuda bizim daha tarafların hukukunu gözeten, ego hele Adana’birlikte lamba karpuzu üreticisinin yaşadıklarını bilen birisiyim. Buradaki tecrübelerimizi üstelik dikkate alarak hassaten üreticilerimizin ama genelde iki tarafın dahi hukukunu gözeten tıpkısı çalışmayı inşallah bu kontratlı tarım mevzuatıyla Meclis’imizin açılışıyla Meclis’imize ilişkin milletvekillerimiz marifetiyle sunulmuş olacak. Bunu bile kendi çiftçilerimize kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kirişci, 6 Ilkgüz 2022’bile Et ve Benzen Kurumu ile besilik efsanevi yetiştiricileri ortada tıpkısı kontratlı modeli başlattıklarını hatırlattı.

Bunun uygulamasının güdük zamanda bilcümle üreticilerle paylaşılacağını aktaran Kirişci, “Buradaki büyük olan konu şu, üretici hangi üretileceğini bilecek, bu üretimle ilgilendiren üretmiş olduğu üründen hangi elde edeceğini bilecek. Burada benzeri çıban fiyatı olsa de devam eden proses içerisinde değiştirilebilen ama yetiştirici lehine üreticinin rastgele şekilde zarara ziyanına nöbet açmadan bire bir ücretlendirme, sevap politikası izlenecek. 5 sene süreyle bile bu politikanın gereği yerine bu üreticimiz üretiyor olacak. Bunu Cilt ve Benzen Kurumu kontratlı besicilik adı altında aynı cümbüş olarak şu anda mevzuatı hazır, yayınlandı ve inşallah uygulaması dahi bodur sürede başlanmış olacak.” diye konuştu.

Mazot ve tezek desteği öne çekildi

Ekincilik kenti Adana’dan muştu yöneltmek istediğini belirten Nazır Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

“Bizim üreticilerimizin 2022 motorin ve basma destekleri var. Biz, normal şartlarda bu destekleri, bizim dönemimizde olabildiğince hızlandırdık, yılın önce 3 ayında tamamına yakınını öder ağıl geldik. Biz, 2022 yılının mazot ve matbua desteğini 2023’ün Mart’ına bırakmayacağız, 6 kamer öne çekeceğiz. Çiftçimizin tarlaya, özlük arazisine girişinde ihtiyacı olan süt ve tezek desteğini kullanması üzere ona vereceğimiz Ziraat Bankası kartına aracısız yükleyeceğiz. Ayni adına yükleyeceğiz, nakdi yerine kullanımına cevaz vermeyeceğiz. Birincisi, buraya yüklemiş olduğumuz mazot ve basma desteklerini 6 kamer önce almış olacağız, ikincisi bunları ayni kendisine oraya yüklemiş olacağız, üçüncüsü birlikte vatandaşımız o kartı kullanarak gidecek mazot ve gübreyle ilişik alışverişini yapacak. İnşallah bu üstelik gücük sürede uygulanacak. Bunlarla ilişik icraat tamamlanıyor.”

Kültür Bankası vasıtasıyla üreticilere sunulan kredinin limitinin üstelik arttırılacağını bildiren Icra Vekili Kirişci, “Ayrımsız sair uygulamamız da 100 bin lira olan Kültür Bankasının kullandırdığı kredinin 200 bin liraya çıkarılmasını sağlayacağız. Bu 200 bin liralık limitin 100 bin teklik kısmını yine karta yükleyeceğiz ve yeniden ayni olarak kullanılmasını sağlayacağız. Nerede? Sadece motorin ve gübrede.” ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Share: