Niğde bilim | Araba lastikleri Bor’daki gabi tahavvül tesisinde ekonomiye kazandırılıyor

Niğde’da Borak Kompozit ve Deri İhtisas Birleştirme Sanayi Bölgesi’nde ruh gösteren firma, ömrü dolan araba lastiklerini munzam altın ürüne dönüştürüyor.

Bor’üstelik 2016 yılında 4 bin metrekaresi tutkun 12 bin metrekare alanda faaliyete başlayan firma, maaş 400 titrem araba lastiğini kilitlenmiş parke taşı, hayvan yatağı ve karo gibi ek kızıl nişane haline getiriyor.

Yaklaşık 70 kişiye hareket imkanı sağlayıcı tesisin müdürü İsa Çınar, AA muhabirine, pikap, gelgelli, otobüs, treyler tarzı ortamında pamuk sıfır, traktör ve kepçe haricindeki araba lastiklerini dönüştürdüklerini söyledi.

Lastiklerin yanak telini çıkarıp parçaladıktan sonradan kırıcılarla tel ve kauçukları birbirinden ayırdıklarını tamlayan Çınar, bu malzemeyi de eleklerle matlup boyutta küçültüp granül haline getirdiklerini anlattı.

Çınar, bu granülleri presleme yöntemiyle müşterilerin istediği buut ve kalıplarda ürüne dönüştürebildiklerini aktararak, şöyle konuştu:

“Kilitlenmiş parke taşları 40×40, karoları 50×50 santim boyutunda üretiyoruz. 120×196 santim boyutunda hayvan yatakları yapıyoruz. Hayvan yatakları dünyada ve ülkemizde özellikle hayvan konforu açısından ve hayvanın canının yanmaması, betona basmaması, süt ve deri verimini yükseltmek için geçer not tıpkı yayın. Çok değerli tıpkısı im. Averaj ağırlığı 50 kilogram. Bunun yanında müşterimiz bizden hangi ürünü isterse demire eşkâl vererek tarz haline getirip, ürünümüzü yapabiliyoruz.”

Bire Bir lastiğin doğada averaj 250-300 yılda parçalanabildiğini ifade eden Çınar, o lastiklerin parçalansa üstelik yağmur ve kar sularını, doğadaki hayvanları, canlıları, canlıların ekolojik dengelerini, o bölgedeki otları ve nebat yapısını etkilediğine dikkati çekti.

Çınar, araba lastiklerini değişik ürünlere dönüştürüp baştan kullanıma sunduklarını vurgulayarak, “Parke Taşı ve karolar, özellikle parklarda, okullarda çokça elverişli tıpkı ürün. Ürünlerimiz 2 yılın üstünde güvenceli, 8 sene kullanışlı ve tekrar ansız dönüştürülebilir. Yani biz bu ürünü alıp gene aynı işlemleri yapıp kullanıma kazandırabiliriz.” dedi.

“Niğde’den, bozkırın ortasından çıkıyorsunuz”

Ürünlerin eş sağlığına zarar vermediğini dile getiren Çınar, üretimde kimyevi kullanmadıklarını, granül ağıl getirdikleri ürünü yapıştırıcıyla presleyip insanların kullanımına sunduklarını dile getirdi.

Çınar, ürünleri ihraç emretmek amacıyla tahminî 5 ay evvel enfrastrüktür oluşturduklarını ve eş temsilcilerini belirledikleri ülkelere gönderdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

“Arkadaşlarımız, ürünlerimizi gittikleri ülkelerde tanıttı. Hedefimiz elverişsiz dışı satışıydı, adım adım başladık. Şu dakika üzere Gürcistan’a im gönderdik. Gürcistan üzerinden Türk Cumhuriyetlerini, Yunanistan ya dahi Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerini hedefliyoruz. Niğde’den, bozkırın ortasından çıkıyorsunuz, insanlar sizi belki da ömürlerinde on paralık görmeyecek, belki de bu komplekse tek gelmeyecek ama Danimarka’dahi, Hollanda’birlikte biri sizin ürününüzü kullanacak. Bu, ülkemiz için aynı eklenmiş değer söylemek.”

Share: