Ormanlarda bakım çalışmalarından elde edilen odunlar orman köylüsüne “yakacak” oluyor

Sakarya ve Kocaeli’da ormanlardaki bakım çalışmalarından elde edilen odunlar, orman köylülerinin şita süresince yakacak ihtiyacını karşılıyor.

Sakarya Orman Kesim Müdürlüğü bünyesinde bulunan iki kentte orman köylüsünü desteklemeye müteveccih projeler yürütülüyor. Bu kapsamda ormanlara yapılan hizmet çalışmaları sırasında elde edilen odunlar, orman köylülerine resmi yollarla veriliyor.

Kocaeli ve Sakarya’da 657 orman köyünde vacip şartları taşıyan ve üretim maliyeti bedelini ödeyen yaklaşık 100 bin orman köylüsüne 170 bin ton civarında kışlık odun dağıtıldı.

İhtiyaç ve murat doğrultusunda bu rakamın sene sonuna büyüklüğünde 200 bin tonu bulacağı öğrenildi.

Kesim yapılan alanlara mevrut orman köylüleri, toprak müdürlüğü personelinin kontrolünde, ilkin belirlenen miktarda yasalı olan odun haklarını traktörlere yükleyerek evlerine götürüyor.

“Orman köylülerinin hayat koşullarının iyileştirilmesi üzere projeler üretiyoruz”

Sakarya Orman Kesim Müdürü Temiz Çelik, AA muhabirine, ormanların korunması, gelişmesi ve genişletilmesinden mesul olan havza müdürlüğünün, orman köylülerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sahn standartlarının yükseltilmesiyle ilişik projeler ürettiğini söyledi.

Çelik, orman köylülerine çeşitli alanlarda bu yıl 16 milyon lira yüreklilik desteği sağlandığını aktararak, “Orman köylüsünün yakacak odun ihtiyacı da bulunuyor. Yasa gereği orman köylüsünün anlaşılan şartları taşıması koşuluyla yakacak odun ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunları üretim maliyet bedeli üzerinden kendilerine veriyoruz.” diyerek konuştu.

Nahiye Müdürlüğüne kapalı 657 orman köyünün kısaca 300 bin nüfusu barındırdığını belirten Polat, ormanlardaki istihsal ile orada etkili insanların ihtiyaç durumuna göre yakıt odun ürettiklerini kaydetti.

Polat, vatandaşların istihsal maliyetini yatırdıktan sonraları odunları kurayla kendilerine dağıttıklarını dile getirerek, “Üretimde, ormancılık faaliyetlerinde çalıştırarak onların kerte gelirlerini artırıyoruz. Ormanlar milletin malı. Milletimizle hem işletiyor hem koruyor hem da ormanın nimetlerinden orada diri insanların dahi faydalanmasını sağlıyoruz.” dedi.

Orman köylüsü uygulamadan memnun

Projeden faydalanan Trap ilçesine vabeste Şeyhler Mahallesi Muhtarı Hakkı Çalık üstelik Orman İşletme Şefliğinin ilçedeki ormanlarda bakım ve günahsızlık çalışması yaptığını, çıkan odunların da vatandaşa yakacak kendisine verildiğini söyledi.

Çalık, farklı yakacaklarla kıyaslandığında bunun orman köylüsüne ucuza dünyalık olduğuna değinerek, “Katışıksızlık için ormanların gelişmesine yönelik tıpkısı emek olduğundan çıkan envanterden vatandaşlar faydalanıyor. Köyümüzde sayı farkı 100 merhale faydalanıyor.” dedi.

Şeyhler köyünden Ümit Kuzu ise bindi üzerine Orman Umumi Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederek, “Gelişigüzel sene ağır ezgi yerine bize hak ediş veriyor. Tığ dahi kış boyunca yakıyoruz. İstihkakımızı alacağımız ant orman şefimiz geliyor, numaralandırma yapılıyor. Zat aracımızla gelip odunumuzu alıyoruz.” ifadesini kullandı..

Geyve’nin Bağlarbaşı köyünden Özbay Demir, odunun, diğer yakacak türlerine göre daha ucuza para olduğunu dile getirerek, “Orman Genel Müdürlüğü bu konuda bize çokça apotr oldu, çok uyguna geldi yakacağımız.” diye konuştu.

Share: