Sakarya haberi… Türkiye’nin en hassas kibirli taharri istirdat köpekleri Sakarya’da belirleniyor

Türkiye’birlikte muhtemel afetlerde kontrol kurtarma çalışmalarına katılabilecek kırılan burunlu K9 köpekleri, Sakarya İl Facia ve Müstacel Format Müdürlüğünde yapılan sınavla belirleniyor.

Kontrol istirdat çalışmalarına akmak isteyen köpek ve eğiticileri, Sapanca ilçesindeki İl Facia ve Eş Güdüm Merkezinde komisyonların gözetiminde sınava tabi tutuluyor.

Zorlu sınavda eğitmeninin direktifleri doğrultusunda akıntı fail köpekler, enkaza saklanan etkin hedefleri hassas burunlarıyla sunu birkaç hatayla bulmaya çalışıyor.

Sınavda kudretli olan alıngan burunlar, sunulan şehadetname sebebiyle taharri kurtarma çalışmalarına katılabiliyor.

“Bu sınavı alamayan köpeğimiz da benzeri afette kontrol yapamayacak”

İl Kıran ve Acil Buut Müdürü Hüseyin Kaşkaş, AA muhabirine, Kıran ve Ivedi Nitelik Yönetimi Başkanlığının (AFAD) bu sene da arama köpeklerinin sınav ve tekmil çalışma esaslarıyla ait görevi Sakarya Valiliğine verdiğini söyledi.

Vali Gösterişli Okay Kaldırım’ın talimatıyla bilirkişi kişilerden bir encümen oluşturulduğunu anlatan Kaşkaş, “Köpeklerin terbiye sınavını geçmeleri gerekiyor. Güzeşte yıl bile hakeza tıpkısı terbiye sınavı yapıldı. Bu eğitim sınavına 80 taharri köpeği girdi ve 41’i yeterlilik sınavına girmeye hak kazandı. Bunların elden 11’i sürücü belgesi sınavını geçti. Bu yıl de 25 Mayıs-6 Haziran’birlikte yeniden ayrımsız uzluk eğitim bilimi sınavı yapıldı ve bu sınavı sabık 69 kontrol köpeğimiz uzluk sınavına giriyor.” dedi.

Eğitime AFAD, bitirmiş, polis güçleri, Balıkesir, Ankara, İstanbul, İzmir, Aydınlık kabilinden ayrımlı illerdeki itfaiyelerden arama köpeklerinin geldiğini aktaran Kaşkaş, ayrıca sivil toplum kuruluşlarından da iştirak olduğunu kaydetti.

Kaşkaş, afet takkadak nelerle karşılaşılıyorsa sınav amacıyla öyle aynı düzlem oluşturulduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Sertifika sahibi olmayanlar kontrol yapamayacak. Elbet kontrol kurtarmada benzeri personelimiz ehlihibre değilse, yeterli değilse, bunu yapamıyorsa, bu sınavı alamayan köpeğimiz üstelik bire bir afette kontrol yapamayacak. Taharri kurtarmada yer şişman yardımcılarımız köpeklerdir. Aramayı onlar, çıkarmayı de ekiplerimiz yapıyor. Bütün afetlerde katiyetle bunlardan istifade ediyoruz.”

“Tıpkı hayata, bir ele uzanabilirsek hangi mutlu”

“Reina” isimli köpeğiyle sınava mevrut Düzce Kurtarma Ekibi’nde görevli Düzce AFAD gönüllüsü Meyli Karagülle da 12 yıldır taharri kurtarma faaliyetlerinde çalıştığını belirterek, “Cenabıhak facia göstermesin ama öyle benzeri durumda tabiatıyla kim köpeğimizle bindi olmaya çalışacağız. Bir hayata, tıpkısı ele uzanabilirsek hangi bahtiyar.” dedi.

İzmir İtfaiyesinde görevli İbrahim Yılmayan ise arama kurtarma köpeklerine eğitmenlik yaptığını söyledi.

Sakarya’daki sınava 3 köpekle katıldıklarını nâkil Yılmayan, şunları kaydetti:

“Kontrol istirdat faaliyeti bir tane başına yapamayacağım ayrımsız iştir. Belki 15-20 kişinin yapabileceği işi, köpek henüz gücük sürede biricik başına yapabiliyor. Amma bunun öncesinde bir background eğitimi olması lüzumlu ediyor. Bulma odaklı etkin bir kapik. Fıtrat kendisine doğrusu burnu çokça üstün, onun burnundan yararlanıyoruz amma yalnızca köpeğin, insanın yaptığı aynı gelişim değil, grup çalışması.”

Share: