Şırnak’ta kurulan organizasyon ile yılda 29 ton balık üretilecek

Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesi vasıtasıyla Uludere Barajı’nda ala yetiştiriciliği tesisi kuruldu. Barajda kurulan tesiste ala üretilerek ekonomiye yardım sağlanacak.

Şırnak’ın Irak’a olan sınırın başarısız noktasında yapılan Uludere Baraj Gölü üstünde 2 milyon TL bedelle kurulan tesiste, yıllık 29 ton balık üretimi yapılacak. Baraj üzerinde kurulumu tamamlanan 3 skor 16 metrekarelik dairesel kafeslerde 75 bin bala alabalık bırakılacak.

Sahada iş yürüten Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tesisin kurulumunu tamamlayarak, Uludere Baraj Gölü sürdürülebilir ala yetiştiriciliğin geliştirilmesi proje tesisini amade ağıl getirdi.

Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürü Selman Demirel, “İlimizde kurulan Ilısu Barajı, Uludere’dahi kurulan 5 sayı barajımız olsun, barajlarımızda bölgeyi balıkçılığa kamçılamak, barajlarda balıkçılık ile ait tıpkısı çalışma yarmak, Şırnak Üniversitesiyle ortak yaptığımız 29 tonluk proje kapsamında bire bir eğitim merkezi bina etmek istiyoruz. Balıkçılıkla ilgili ilimizde benzeri tesisin olmaması, balıkçılıkla ilgilendiren balık yetiştiricilerin olmaması, burada acemi tıpkı balıkçılık yapıp sularımı mahvetmek namına, bir yetişek merkezi kurup, yetiştiricilerimize, çiftçilerimize uzaman personellerimiz ile tıpkısı alan keşfetmek. Garaz balıkçılığı bölgeye yeni tıpkısı avantaj, kullanılmamış alternatif bire bir ürün olarak hedefliyoruz” dedi.

Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü Akarsu Ürünleri Mühendisi Rıdvan Hüsem, Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesinin ortak projesi olan ve başka tıpkısı hissedar gurur yoluyla desteklenen Şırnak Uludere Barajında sürdürülebilir alabalık yetiştiriciliğin geliştirilmesi projesi çerçevesinde, 16 metre çapında 3 nüsha Offshore mapus ile yılık 29 ton alabalık çoğaltma hedeflediklerini belirtti.

Uludere Barajı’nın su ürünleri yetiştiriciliğine açılması üzere yöre sondaj çalışmaları dahilinde 2021 yılı ilk teşrin ayından bu yana aralıklarla su numuneleri aldıklarını rapor eden Hüsem, “Yerinde ölçümler yapıldı ve alınan bu su numuneleri Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarlarında incelendi. Bire Bir yıllık su analizleri incelendiğinde, barajın balık yetiştiriciliği amacıyla makul olduğu tayin edildi. Ekincilik ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz eliyle Uludere Barajı su ürünleri yetiştiriciliği üzere açıldı. Proje kapsamında 3 sayı Offshore mehterhane, 2 boylama nakil kafesi, balık boylama makinesi, hapis ağları, konteyner, yemleme deposu, düzlem kurulumları tamamlandı. Proje dahilinde benzeri nüsha dahi bölge alındı. Son Teşrin ayı ortalarında, Uludere Gülyazı alabalık tesislerinde hazır muntazır 20 gramlık 75 bin çocuk alabalık oradan alınarak tesisimize bırakılacaktır. Projenin öncelikli amacı, bölgede istihdamı seçmek, bölgenin su kaynakları potansiyelini kıymetlendirmek. Topluma nitelikli hayvani protein ihtiyacını karşılamak. Projenin en cesim çıktısı, yerel kalkınmaya ulama sunmaktır” dedi. – ŞIRNAK

Share: