ESIR şişkinlik verisinin ardından KÖLE Suret Bankası’nın (Fed) faiz artırım hızının hafifleyeceği beklentisiyle dolar ilkokul ayın arz şişman kayıplarını verdi. Doların neredeyse bilcümle mülk birimlerine karşı değer kaybetmesi, bir zamanda bilcümle gelişmekte olan devlet ekonomilerine dahi olumlu yansıdı. Gelişmekte olan ülke mal birimleri, dolardaki ateş düşüşün damgasını vurduğu bu haftayı zait tamamlamaya hazırlanıyor. Ancak katmerli gevşek para politikasının ve yirmi yılın yer aceleci enflasyonunun baskısı altında artan Türk Lirası, ‘kaybedenler kulübündeki’ yerini koruyor.
Şili Pesosu öne çıktı
Dolar endeksi (DXY) haftalık yüzde 1’e ulaşan düşüşü ile 105 seviyesi civarına gerilemesinin ardından ufki seyrini koruyor. Gelişen mutluluk dünyalık birimlerinin 5-12 Ağustos tarihlerinde dolar karşısındaki performansında Şili Pesosu yüzdelik 3.64 kazançla önceki tam düzlük aldı. Cenup Afrika Randı’nın haftalık ocakçı yüzdelik 3.12, Meksika Pesosu’nun yüzde 2.4, Rumen Leyi’nin ise yüzdelik 1.68’i buldu. 23 gelişen devlet ortada, aralarında Türkiye’nin bulunduğu 7 devlet para birimi dolar karşısında haftayı kayıpla kapattı. Bildirme haddinden fazla kaybı yüzdelik 1 ile Arjantin Pesosu verirken, TL’nin haftalık kaybı ise yüzde 0.23 oldu.
Hassasiyeti artabilir
TL’nin, ayar kazanmayan beş on dünyalık biriminden biri olduğuna bel eden Tera Envestisman Ser Iktisatçı Enver Erkan, içeride enflasyon beklentilerinde aksaklık bitmeme ederken, cari yalınlık finansmanında alelhusus sonbaharda turizm etkisi ortadan kalktıktan sonra yaşanabilecek zorlukların, TL’da baskıyı artırabileceğini söyledi. Erkan, “TL’nin sonuç rütbe olumsuz asıl faiz oranları birlikte (eksiklik yüzde 65.50) bu konuda duygunluk derecesini artırabilir” dedi.
Rusya, huzur fonu amacıyla TL almayı değerlendiriyor
Rusya Form Bankası ülkenin sağlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye’nin birlikte gayrı gâh ülkelerin servet birimlerine yatırım yapabileceğini açıkladı. Bankanın ‘2023-2025 Dünyalık Politikası’ raporunda “Rusya Maliye Bakanlığı bütçe kuralı mekanizması bina etmek ve hayat fonunu yenilemek amacıyla dost ülkelerin mal birimlerine (yuan, rupi, TL ve diğerleri) envestisman üstüne çalışıyor” ifadelerine meydan verdi.
(Mehtap Özcan Ertürk-Sözcü)
Dolar 18 lira sınırında
Dolarda yan yukarı
Döviz mevduatları 4,16 milyar dolar arttı