Uludere Barajı’na ala kafesi kuruldu

Şırnak’ta Uludere Barajı’na kurulan alabalık kafesleriyle almanak 29 titrem alabalık üretimi hedefleniyor.

Şırnak Üniversitesi (ŞÜ), Şırnak Ekincilik ve Orman Müdürlüğü iş birliği Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) yoluyla desteklenen “Sürdürülebilir Ala Yetiştiriciliği Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 16 metre çapında 3 ala kafesi Uludere Barajı’na kuruldu.

Barajlarda kurulan kafeslerden almanak 29 ton ala üretimi amaçlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uludere ilçesinde kurulan 5 baraj ve Ilısu Barajı’nda balıkçılığı heveslendirmek amacıyla projenin darülfünun ortaklığında yapıldığını söyledi.

Uludere’birlikte kurulan 3 kafesle yılda 29 ton ala üretimi hedeflendiğini aktaran Demirel, şunları kaydetti:

“Balıkçılıkla ilişik ilimizde bir tesisin ve ilgilendiren balık yetiştiricilerin olmaması zımnında anne amacımız burada dünkü balıkçılık yapıp suları gömmek yerine, aynı eğitim merkezi kurup, yetiştiricilerimize, çiftçilerimize uzaman personellerimiz ile bir kayran nail olmak. Balıkçılığı bölgeye eskimemiş ayrımsız yarar, bakir almaşık bir eser olarak hedefliyoruz”

Akarsu Ürünleri Mühendisi Rıdvan Hüsem da barajların su ürünlerine açılması üzere yöre etüt çalışmaların 1 yıldır yapıldığını su numunelerin Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarında incelenmesi sonucunda barajın balık yetiştiriciliğine uygunluğunun onaylandığını belirtti.

Projenin onaylanması ile birlikte 3 offshore tekke, 2 boylama aktarım kafesi, hapis ağları, mıntıka ve yemleme deposu ile alay malay platformlarının kurulduğunu anlatan Hüsem, “Son Teşrin ayın ortalarında, Uludere Gülyazı alabalık tesislerinde hazır bekleyen 20 gramlık 75 bin çocuk alabalık oradan alınarak tesisimize bırakılacaktır. Projenin öncelikli amacı, bölgede istihdamı ulaşmak, bölgenin su kaynakları potansiyelini görmek. Topluma kaliteli hayvanca protein ihtiyacını durdurmak. Projenin yer cesim çıktısı, yerli kalkınmaya yardım sunmaktır” dedi.

Share: