Yeşilayın bağımlılıkla uğraş çalışmaları anlatıldı

Yeşilay Samsun Şube Başkanı Muhammet Ulu Oruç, bağımlılıkla mücadele kapsamında yürüttükleri çalışmalarla ilgili vukuf verdi.

Oruç, kentteki tıpkı otelde “Samsun Yeşilay buluşması” kapsamında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin mecmu illerinde Yeşilay danışmanlık merkezlerinin ispirto, tütün, konu, kumar ve genel ağ bağımlılığı ile ilgili sorunlar yaşayanlara ücretsiz ruh bilimsel ve toplumsal destek hizmeti verdiğini söyledi.

Bağımlılıkla mücadelede ulusal ve arsıulusal düzeyde öncü rol oynayan Yeşilayın vizyonunda 102 yıllık hikmet ve sınama bulunduğunu vurgulayan Oruç, “Bağımlılık takkadak kullananı değil, ailesini ve çevresini dahi son aşama karşıt etkileyen tıpkı hastalıktır. Yeşilay kendisine bu yetişkin sorunla ilmî ve kanıta dair metotlarla tüm dünyaya örnek savaş sergiliyoruz. Yeşilay müşavirlik merkezlerimizle sorunlar işlek kişilerin yanı sıra familya ve yakınlarını sürece karışma ederek bozulan hayat düzenlerinin onarılmasına bindi veriyoruz.” dedi.

Bağımlılıklarından ayrılmak amacıyla danışanlara “115” nolu telefon hattının yanı sıra Samsun Yeşilay Müşavirlik Merkezinde (YEDAM) karşı karşıya bindi verdiklerini anlatan Oruç, Samsun YEDAM’ın açıldığı 11 Ağustos 2020’den bugüne kadar 400 kişinin hayatını değiştirdiğini belirtti.

Yeşilay adına değme devir hareketli şekilde faaliyet süresince olduklarına işaret fail Oruç, şunları kaydetti:

“Samsun’de akıbet iki yılda danışanlarla mecmu 1716 mülakat gerçekleştirildi. Içtimai hizmet bindi sayımız 971, yaptığımız sosyal faaliyet sayısı ise 68. YEDAM başvurularını 136 ile genişlik çok esrar oluşturdu. Bap amacıyla 79, çirkef için 66, alkol amacıyla 64, internet amacıyla 13 insanımız bindi kabul etmek üzere başvuru yaptı. Bu yıl içinde Samsun Yeşilay Şubesi adına 860’ı şanlı, 548’i mektepli kalkmak amacıyla 1408 kişiye ana bağımlılık ve Yeşilay tanıtımı konularında brifing yaptık.”

Yeşilay Takip İletişim Müdürü Hırslı Güller Ünal da bağımlılıkla mücadele üstüne hesaplı çalışmalarla ilgili lokma yaptı.

Ünal, bağımlılıkta genel kurallar bulunduğunu, bağımlığın aynı süreç olduğuna dikkati çekerek, “Bağımlık ayrımsız karın hastalığıdır. Ağız Ağıza iyileşmez, düzelir. Tabiiyet, ‘Bir defadan tıpkı husus olmaz’ düşüncesiyle başlıyor. Tekrarlayabilir. Bağımlılık benzeri ahali sağlığıdır, tefhim etmek ve farkındalık hatırlamak gerekiyor.” diye niteleyerek konuştu.

Share: