“Yüzen otel”e dönüştürülen arabalı vapur, Van Gölü’nde turizmi canlandıracak

Van Gölü kıyısında mevcut Edremit ilçesinde, kente gelen turistlere farklı ayrımsız dinlence deneyimi yaşatmak üzere uray eliyle “yüzen otel”e dönüştürülecek etkisiz durumdaki feribotta çalışmaların yüzde 50’si tamamlandı.

Edremit Belediyesi, senelerce Van-Tatvan ortada bulaşan ve yük taşımacılığı işleyen fakat yıpranmamış feribotların devreye alınmasıyla tembel durumda mütezayit “Rafet Ünal” isimli feribotun “yüzen otel”e dönüştürülmesi amacıyla proje hazırladı.

Turistlerin konaklama sürelerini kovmak ve değişik aynı destinasyon oluşturmak için hazırlanan proje, Uran ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla dahi onaylandı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteklediği proje kapsamında, kullanılmayan bin 680 ton ağırlığında, 82 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki feribotun, 9’u suit 30 delik, balo ve güruh salonu, aşçı, kafeterya, mescit ve konferans salonu mevcut otele dönüştürülmesi süreci başlatıldı.

Geçen sene başlayan çalışmaların yüzdelik 50’sini tümleç belediye, “yüzen otel” için Edremit ağız kesiminde dahi iskele bina etmek üzere hazırlıklara başladı.

Son zamanlarda binlerce İranlının yanında birçok ülkeden turistin sargı gösterdiği Van’de, “yüzen otel” projesiyle misafirlere benzersiz manzarada tatil ika imkanı sunularak turizmdeki canlılığın artırılması hedefleniyor.

“Hedefimiz yıl sonuna büyüklüğünde tamamlamak”

Edremit Belediye Başkanı İsmail Himmet, AA muhabirine, projeyle kentin turizm potansiyeline dikkati kısaltmak istediklerini söyledi.

Projenin kentin turizmine ivme kazandıracağını anlatan Say, “Haddinden Fazla balaban aynı bina. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği sunma dolgunca projelerden biri oldu. Projeyi DAKA ile beraber yürütüyoruz. Çalışmalarda çıktı tefrişat kısmına geldik. Geminin çekileceği liman amacıyla bile Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı üzerinden girişimde bulunduk. Kilolu desteklerle bu hizip de yatırım programına makbuz. Yakın süreçte cariye iskelesi için çalışma yürütülecek.” dedi.

Projenin bölgede çok rabıt gördüğünü tamlayan Faaliyet, şunları kaydetti:

“Feribot 4 kıvrım ve 82 metre uzunluğunda yaklaşık 15 metre kadar. Güvertesi ve bodrum katları var. Onlarca ayrıntısı olan benzeri yapı. Merbut alanı 5 bin metrekareyi aşıyor. Feribotu sakat yapısından ağız ağıza ayrıştırdık. Sert inşaatı bitti. İşin teknik kısmı, döşenmesi, odalarının tasarım edilmesi kadar ayrıntılar kaldı. Bu işlere münakasa yönetimiyle önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Yani projenin yüzdelik 50’si bitti. Hedefimiz yıl sonuna kadar tamamen taahhüt etmek. Proje kente kullanılmamış tıpkı kan getirecek. Bu heyecanla yaptık ve faaliyete geçtikten bilahare mehabetli ayrımsız destinasyon noktası haline gelecek. Van’a gelen tam turistlerin yol uğrağı noktası olacak. Van Gölü turizmine ivme kazandıracak.”

“Akim atılan sistemi kurulacak”

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray bile proje ile domestik ve yabancı ziyaretçilere verilen turizm alternatiflerinin artırılacağını, Van Gölü havzasının cazibe merkezi haline getirileceğini vurguladı.

Bu çalışmayla istihdama üstelik katkı sunmayı hedeflediklerini anlatan Güray, şöyle konuştu:

“Kentte tam istihdam alanı oluşmadığı amacıyla turizm eğitimi düz çoluk çocuk, hicret etmek zorunda kalıyor. Kalifiye çalışan göçünü önleyebilmek, mezunların istihdamına ulama sunmak ve eğitimi bitmeme fail öğrenciler için uygulama ve kılgı alanları oluşturarak gelir elde etmelerine olanak fark etmek, projemizin sunacağı sair katkılar arasında saha alıyor.

Proje ile sürdürülebilir turizmi destekleyen, belde dostu aynı uygulama oteli oluşturuluyor. Proje kentin mevki genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtımına araç olacak. Limanda demirleyecek sefine çevreye hiçbir atık bırakmayacak. Hazır Para atıklar sızdırmaz depoya alınacak vidanjör ile toplanacak. Akim atık sistemi kurulacak otelde atıklar ayrıştırılacak. Ambalaj atıkları izansız dönüşüme, uzvi atıklar kompost makinesine gönderilecek.”???????



Share: