“Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Mektup Sanatları ve Kültürü” kitabı tanıtıldı

Anadan Görme Sanatlar Derneği (GSD) 2022 yılında halk barı sanatı ve kültürü çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Zeren Tanındı amacıyla hazırlanan hediye kitabını hayata geçirdi.

“Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Betik Sanatları ve Kültürü” kitabının lansman toplantısı Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi.

GSD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akcan, etkinlikte, dürü kitaplarında haddinden fazla balaban emekleri olan kol arkadaşlarına teşekkürlerini sunarak, “Editörlük alanında ehil olduğumuz firez ve medeniyet birikimini ati nesillere aktarmak ve sürekli ağıl vermek üzere kitaplaştırma faaliyetlerinin serencam aşama majör olduğunu biliyoruz.” dedi.

Eserin danışmanlığını işleyen Prof. Dr. Bağcı da Zeren Tanındı ile çokça dinç yaştan beridir yoldaş olduklarını ifade ederek, “Hakeza aynı saraka gününde böyle benzeri çalışmanın sonuçlanmasını ve ödülünü kutlamaktan dolayı çokça mutluyum.” diye niteleyerek konuştu.

Ödülü bezekçi Bonkör İrteş’ten düz Tanındı ise yaptığı konuşmada sevdiği insanları böyle tıpkı etkinlikte bilcümle aynı arada görmekten hava memnuniyetini tabir ederek, şöyle konuştu:

“Çalışmalarımı yıllardır candan yapıyorum, hem seviyorum hem bile eğlenerek yapıyorum. Sanırım bu genişlik beni dinamik tutuyor türkçesi. Aynı da araştırman arkadaşlarımla gelişigüzel çalışma kültürünü adi çok seviyorum. Kitabın hazırlandığı sırada haberim yoktu ama sonrasında 3 değerli öğrencimin çalışmalar yürüttüklerini öğrendim ve elimden geldiğince onlara destek olmaya çalıştım. Değme birine çok teşekkür ediyorum. Bu adamakıllı kitabı ortaya çıkarttıkları tekmil emeği geçen dostlarıma ve Geleneksel Sanatlar Derneğine çok teşekkür ediyorum.”

Tanındı’yla yolları kesişmiş, alanında ehlivukuf meslektaşlarının kaleme aldığı 50’den çok makaleden ve anı yazısından oluşan eserin danışmanlığını Prof. Dr. Serpil Bağcı yaptı.

Eser, Tanındı ile lisansüstü çalışmalarını örümcek sakat öğrencileri Doç. Dr. Aslıhan Erkmen ile Dr. Öğretim Üyesi Çiy Tamcan Parladır’ın girişimi ve editörlüğü, Gönül Kaya’nın bile tasarımıyla hayata geçirildi.

Törende antrparantez Gümüş Lale Ödülü’nün sahibi bile Müzakere Tarihçisi Prof. Dr. Zeren Tanındı oldu.

Anadan Görme sanatlar alanında sunulan önce dürü olan Gümüş Lale, hayatlarını geleneksel sanatlara vakfetmiş alanın duayenlerine GSD marifetiyle 2006 yılından bu yana veriliyor. Henüz önceki Bilgelik Barutçugil, Hasan Çelebi, Cahide Keskiner, Nurhan Atasoy, İslam Seçen, Pervin Enerji ve Çımbar Çağman’a sunma edilmişti.

El çeper alanının mutat konularının yanı sıra kodikoloji, konservasyon, kıraat ve biriktirim kültürü üzere ayrımlı alanları de ele kayran “Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Kitap Sanatları ve Kültürü”nde, Zeren Tanındı için hususi adına yazılan makalelerle alay malay, elan evvel incelenmemiş bahis ve eserleri kapsayan ibdai yazılar bulunuyor.

Prof. Dr. Zeren Tanındı

İstanbul Üniversitesi Müzakere Tarihi Bölümünden lisans ve doktora derecelerini alan Tanındı, 1984 yılına büyüklüğünde Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde görev yaptı. Bursa Ekin Müdürlüğünde çalışmalarını devam ettirdikten sonradan Uludağ Üniversitesine geçerek 1994 yılında burada Görüşme Tarihi Bölümünü kurdu.

Tanındı, İslam mektup sanatlarının seçkin sahasında çokça sayıda mektup, tezkere bölümü, makale, demeç yazdı. Muhtelif sergilerde ve projelerde fariza alan Tanındı, emekliliğinden sonraları Sakıp Sabancı Müzesi ve Sadberk Bayan Müzesinde danışman yerine çalışmalarını sürdürdü.

Share: