Zor uzatmalı çavuş memleketinde çiftçilik yapıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) 21 sene fariza özne Kayserili uzman çavuş Mustafa Yabaneri, emekliliğinin ardından döndüğü memleketi Yeşilhisar ilçesinde tarım ve hayvancılık yapıyor.

Cıvıltı teknisyeni üstelik olan 50 yaşındaki Yabaneri, Gülbayır Mahallesi’nde babasında küsurat araziyi ekmekle başladığı çiftçilikte yaklaşık 900 dönüm araziye çerezlik ve yağlık bilgisiz çekirdeği, sıska fasulye, aspir, silajlık darı, buz dağı, kavun, karpuz ekerek üretime katkı sağlıyor.

Lisede neşelilik teknisyenliği okuyan, komutanının desteğiyle da Çukurova Üniversitesi Beceri Bilimler Patika Yüksekokulu Endüstriyel Neşelilik Bölümü’nü bitiren Yabaneri, eşi ve çocuklarıyla yerleştiği memleketinde tıpkısı zamanda büyükbaş hayvancılıkla da uğraşıyor.

AA muhabirine konuşan Yabaneri, çiftçiliğin ata mesleği olduğunu, emekliliğinin ardından babasının arazisinde üretime başladığını söyledi.

Yabaneri, 8 yıldır rençperlik yaptığını, bu sürede “Kayseri’nin Çukurovası” kendisine bilinen ilçede mütenevvi ürünler yetiştirdiğini belirtti.

“Toprağa iş verirsen karşılığını alırsın”

Köyüne döndüğünde babasının “Tekaüt memurdan ekinci gayrimümkün” dediğini nâkil Yabaneri, şöyle konuştu:

“Ama ben azmettim. Köyüne andırmak talip sair zor arkadaşlarımız evet de eksantrik işlerde kalburüstü olamayıp da köyüne görünmek isteyenlere tavsiye mektubu ederim. Yerey benzeri başka. Toprağa emek verirsen karşılığını alırsın. Onun için babamın bile öğüdü buydu bana, ‘Toprağa mesai verirsen karşılığını alırsın.’ Çalıştık, azmettik, hatalarımızı gördük, bire bir hataları yapmamak için özen gösterdik. İlçe Tarım ve Orman müdürlüğümüz, kültür mühendisi arkadaşlarımızın teknik desteğiyle tarıma gönül verdik ve liyakatli olduğumuza inanıyorum. Karye dışında varagelmek zorunda mütezayit, arazisi olup de bu işe hücum etmek isteyenlere tavsiyem odur kim eş, tarıma umu verin. Bilcümle beraber üretelim.”

Buğday hasadından sonraları toprağın teferruatlı müddet boş kalması konusunda bu yıl bölgede ilk defa ikinci yayın namına buz dağı ektiğini anlatan Yabaneri, ” Antalya’dan fideleri aldık. Yaklaşık 4 dekar alana buz dağı ektim. Dekarına 6 bin fide ati şekilde dikim yaptım. Hem yağmurlama hem damlama sulamayla suladık. Ürettiğim nişane yoz adamakıllı oldu. Şu an ikinci kesimini yapıyoruz ürünün. Mahallemizin arazilerinde bu ürünün birlikte yetişebileceğini görmüş olduk.” diyerek konuştu.

Aysberge ilginin gösterişli olduğunu tamlayan Yabaneri, çoğalan bire bir zaman geçirdiklerini tabir etti.

Yabaneri, hayvancılığa yabancı olduğunu, yanındaki işçisinin önerisiyle 10 dana aldığını ve bunların da etinden, sütünden faydalandıklarını belirtti.

Keçisi, hafriyat, tavuğu de mevcut Yabaneri, “Bakımlarıyla ilgilenmek sakinleştiriyor insanı, hayat veriyor.” dedi.

Share: