Artvin’de Tıbbi ve Hoş Kokulu Nebatat Çalıştayı düzenlendi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Tıbbi ve Aromatik Nebatat İhtisaslaşma Koordinatörlüğünce “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” çalıştayı düzenlendi.

Nihat Gökyiğit Kurultay ve Kültür Merkezi’ndeki çalıştayda, tıbbi ve hoş kokulu bitlilerin ekonomiye kazandırılması için üniversite bünyesinde yapılan ve yapılması planlanan icraat görüşüldü.

Artvin Valisi Yılmayan Doruk, açılışta yaptığı konuşmada, ilin ensesi kalın nebat çeşitliliği itibarıyla Türkiye ve dünyada önce sıralarda vadi aldığını söyledi.

Çalıştayın bu zenginliğin mülhak değere dönüşmesi yönünde atılan şanlı adımlardan biri olduğunu belirten Zirve, bu çalışmalarla bitkilerin takkadak doğayı süslemekle kalmayıp insanlığın eş paydasına bile katkı sunacağını anlatım etti.

Doruk, AÇÜ’nün tıbbi ve aromatik bitkiler alanında his üniversitesi olmasının bu noktada ellerini güçlendirdiğini kaydederek şöyle konuştu:

“İlimizdeki tıbbi hoş kokulu nebat potansiyelinin ortaya çıkarılmasından başlayarak devam edecek kül sürecin üniversitemizce başarıyla yönetileceğine ilgiyle inanıyorum. Günün böylecene hem mıntıka hem de ülke ekonomimiz hesaplı çıkacaktır. Bizler dahi bu alanda üzerimize sakıt mecmu görevleri titizce hesabına getireceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın Artvin hesabına altı çizilecek değerlerinin başında tıbbi ve aromatik bitkiler geliyor. Tıbbi ve aromatik nebatat sahasını soylu erki değere dönüştürebilirsek Artvin’in her şeyini bire bir kenara kucak, bir tane başına Artvin’i ve çevresindeki biraz ili ekonomik açıdan çok elan ileriye götürebiliriz.”

AÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Atakan Öztürk ise tıbbi aromatik bitkilere talebin, bu alanda global ölçekte büyük aynı alışveriş oluşmasına bozukluk olduğunu anlattı.

20 sene önceki 60 bilyon dolar olan tıbbi ve aromatik nebat pazarının zaman 120 milyar dolar civarında olduğuna işaret fail Öztürk, “Temas yıl yüzde 10 civarında büyüme eğilimindedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler açısından varlıklı ülkemizin bu pazardan aldığı behre 300 ile 600 milyon dolar olarak hesap pusulası ediliyor. Bu rakamlar bu pazardan almamız gereken payın çokça haddinden fazla altındadır. Ülkemiz için tıbbi ve hoş kokulu bitkiler soylu erki açıdan değerlendirilmeyi bekleyen mefret aynı okazyon alanıdır.” dedi.

“Mıntıka hoş kokulu bitkiler üstüne ensesi kalın aynı coğrafya”

AÇÜ Tıbbi ve Hoş Kokulu Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Eksiksizlik Sim, 2020’de tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi seçilen AÇÜ’nün Türkiye’deki 22 his üniversitesinden biri olduğunu aktardı.

Tıbbi ve hoş kokulu bitkilerin merhem ve kozmetik uran üzere balaban öneme sahip olduğunun altını çizen Sim, “Havza aromatik bitkiler üzerine ensesi kalın bire bir coğrafya. Buna ilmî çalışmalarla dikkati çekersek bağırsak ve dış piyasada zindelik artacak, toprak mali değer kazanacaktır. Lehçe odaklı hedef farklılaşması bağlamında tıbbi ve hoş kokulu bitkiler alanında Cumhurbaşkanlığı Izlem ve Bütçe Başkanlığı aracılığıyla kabul edilmiş 25 milyon lira bütçeyle 9 ihtisaslaşma projesi yürütüyoruz.” diyerek konuştu.

Gümüş, AÇÜ bünyesinde söz konusu alanda ihtisaslaşmaya ilmî anne oluşturması üzere kurulan Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Araştırı Merkezi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırı Merkezinde faaliyetlerin sürdüğünü birlikte kaydetti.

Share: