Cezayir, “Filistin uzlaşısını” ahbaplık etmek için Hamas’a çağrılık gönderdi

Hamas, Filistinli gruplar arasında uzlaşının sağlanması amacıyla millî diyalog yollarını görüşmek amacıyla Cezayir’den resmi davet aldığını duyurdu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, konuya ilişik yazılmış tıpkısı açıklama yayımladı.

Açıklamada Berhum, “Filistinli gruplar arasında uzlaşının sağlanması için ulusal diyalog yollarını görüşmek ve Filistin çöz yapısını düzene başlamak için Cezayir’den resmi nida aldık.” ifadesini kullandı.

Berhum, İslami ve Gündüz Feneri İlişkiler Bürosu Başkanı Halil Hayye başkanlığında Cezayir’e gidecek heyette, Hamas Siyasi Büro üyeleri Uz Düzelme ve Hişam Bedran ile Hamas’ın Cezayir Temsilcisi Muhammed Osman’ın de olacağını aktardı.

Hamas Sözcüsü Berhum, ziyaretin çağ ve detaylarına ilgili ise bilgi vermedi.

Cezayir Fetih Hareketine dahi resmi nida göndermişti

Fetih Hareketi Seferberlik ve Örgütlenme Komitesi Basın Ofisi Başkanı Munir ahali-Cagub da 11 Eylül’dahi yaptığı açıklamada, Fetih’in Cezayir’den resmi çağırma aldığını söylemişti.

Cagub, Cezayir’e gidecek heyette, Fetih Hareketi Başbuğ Yardımcısı Mahmud ahali-Alul, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Icra Komitesi Üyesi Azzam ahali-Ahmed ve Fetih Hareketi Form Komite üyesi Psikoloji Fethi’nin olacağını belirtmişti.

Filistinli gruplar Cezayir himayesinde tıpkısı araya geliyor

Filistin Büyüklük Başkanı Mahmud Abbas, 6 Aralık 2021’de Cezayir’dahi Reisicumhur Abdulmecid Tebbun ile benzeri araya gelmişti. Tebbun, görüşmenin akabinde düzenlenen matbuat toplantısında, “Geçenlerde Filistinli gruplar için kapsamlı aynı sempozyuma eş sahipliği yapmaya karar verdik.” demiş, fakat sempozyumun tarihine ilgilendiren hikmet verilmemişti.

Filistin Celal Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Heniyye üstelik yıllar sonraları ilk kez 7 Mayıs’ta Cezayir’üstelik bire bir araya gelmişti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Cezayirli mevkidaşı Eymen bin Abdurrahman ile 10 Ağustos’ta Konya’birlikte düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları açılışında aynı araya gelerek Filistin millî uzlaşı dosyasını ve siyasal gelişmeleri ele almıştı.

Filistin’deki iç bölünme

Filistin’de yapılan 2006 seçimlerinde galibiyet elde eden Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yönetime geldiği 2007’den bu yana, İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında siyasal bölünmüşlük yaşanıyor.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması üzere Mayıs 2011’üstelik Akdarı, Gücük Ay 2012’de da Katar’ın aleniyet buluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına karşın üzerinde mutabakata varılan konular hayata geçirilemedi.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014’te ilişki hükümeti kurulması, parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması üzerine aynı uzlaşma anlaşması imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014’te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları dolayısıyla hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze’da görevini adına getirememişti.

Son namına Akdarı’ın başkenti Kahire’bile gerçekleştirilen müzakerat kapsamında 12 Teşrinievvel 2017’da Filistin’deki bölünmüşlüğü tüketici “uzlaşı anlaşması” imzalanmıştı. Fakat Fetih ve Hamas arasındaki ağız tatsızlığı nedeniyle bu anlaşmanın bile uygulanmasında güçlükler yaşanıyor.

Share: