Kanadına mızrap nakledilen şahin “Acayip” iyileşti

Bingöl’de bitkin bulunan kanadı fay delimsirek, eksantrik ayrımsız hayvanın kemiğinin nakledilmesiyle iyileşti.

Bitirmiş ekipleri, geçen sene mayısta doğada çorlu buldukları şahini, Bingöl Üniversitesi Efsanevi Hastanesine getirdi.

Kontrolde, kanadı kırıldığı amacıyla tafsilatlı müddet aç kaldığı belirleme edilen şahinin, lazım beslenmesinin yapılmasının peşi sıra kanadına “manşon” usulüyle eksantrik kanatlı aynı hayvanın kemiği nakledildi.

Aylardır tedavisini ve ameliyatını fail Dr. Akademisyen Sami Ünsaldı eliyle “Acayip” adı sunulan atmaca, özenli hizmet sonucu sağlığına kavuştu.

Ünsaldı, AA muhabirine, tahminî 35 yıldır kanatlı hayvanların fay vakaları konusunda çalıştığını söyledi.

Yaralı delice getirildiğinde, tafsilatlı müddet aç kalmasından muhit umumi durumunun haddinden fazla ızdırap olduğunu nâkil Ünsaldı, 2 ahit serum ve et takviyesinin peşi sıra kuşu faaliyetler ettiklerini belirtti.

Her kamer şahinin kanadının röntgenini çektiklerini ve durumunu takip ettiklerini belirten Ünsaldı, “Hayvanın genel durumu şu dakika haddinden fazla iyi. Demin salmamız gerekiyor ama kış mevsimi geldiği üzere hamam ülkelere gidemeyecek. Mecburen marta büyüklüğünde burada bekleteceğiz.” dedi.

Ünsaldı, şahine rastgele dönem tavuk ciğeri verdiğini, kendisi beslediği üzere hayvanla aralarında evire çevire bire bir ilişki oluştuğunu rapor etti.

Hayvana yapılan operasyondan sonra salah süresinin 6 ile 9 ay beyninde olduğunu bildiren Ünsaldı, şöyle konuştu:

“Kanadı alıngan hayvanın imdi hayatı bitiyor. Amma uyguladığımız ek bileziği usulüyle özlük ırkından hayvanın kemiği nakledildi. Kemik çokça hafif olduğu için delicesine iyileşti. Kanadını akım ettiriyor ve kendini iyi hissettiği amacıyla kemirmek yiyor. Bu şekilde hayata bağlandı. Şahin çokça aktif. Bu kadar mebzul olacağını tutum etmiyordum. Allah’a şükür. Basit çokça ferah durumda. Uyguladığımız manşon usulü haddinden fazla deli dolu aynı yöntem.”

Share: