Karabük’te 1. Ati Okuryazarlığı ve Önemli Öngörü Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve UNESCO yoluyla düzenlenen 1. Ati Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü (FLSF 2023) konferansı başladı.

KBÜ Kamil Güleç Hat Kütüphanesi Fuaye Salonu’nda “Ati Okuryazarlığı Çalıştayı” ile başlayan konferansta, bozuk UNESCO Ati Okuryazarlığı Başkanı Dr. Riel Miller, “Hayal edilen geleceklerin ortaya çıkarılması” adlı çalışmasını anlattı.

Konferansta, UNESCO kürsüsü kapsamında öngörü çalışmaları, gelecek okuryazarlığı, stratejik öngörü, 21. çağ becerileri ve istihdamın geleceği başlıkları ele alınırken, gruplar halinde yapılan çalışmanın ardından bu sistemler ve süreçler gözden geçirildi.

Etkinlikte, düzentileme hayatının geleceği ve 21. çağ becerileri başlıklı konuları ele aldıklarını söyleyen KBÜ İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, şöyle devam etti:

“Bugün programımızın 1. günü. Çalıştaylarda 7-8 nefis gruplara ayrılıyoruz ve kül zaman akıl fırtınası yapıyoruz. Bugünkü konumuz istihdamın, say hayatının geleceği ve 21. yüzyıl becerileri. 2050 yılına gelindiğinde insanların ne kadar yeteneklere eş olmasını bekliyoruz evet de bugün yetişek sistemine eskimemiş neler ekleyebiliriz, çalışma hayatının gelecekte lacerem değişeceğini bir nice alandan akademisyen, diplomat, bilgi insanıyla ve öğrenciyle bilcümle gelişigüzel tartışıyoruz.”

“Henüz evvel bu garip çalıştaylara UNESCO kürsüm kurulmadan geçmiş de katılmıştım.” diyen Çepni, “Üniversitemizde bu asıl tıpkısı çalıştay yapılmasını haddinden fazla istem ediyordum. Karabük Üniversitesi Rektörlüğü bana bu konuda çokça büyük benzeri destek verdi. Dünyanın birçok ülkesinden katılımcıyla, dünyadaki yeryüzü gür gelecek çalışmaları uzmanı Dr. Riel Miller yönetiminde bugün burada ufkumuzu genişletmeye çalışacağız.” dedi.

“Kimse geleceğe gidemez”

Dr. Riel Miller ise konuşmasında, “Bugün burada yapmaya çalıştığımız aslında aynı nevi laboratuvar deneyi. Bu laboratuvar deneyimi neyi deneyimlemek istiyorsak onunla ilgilendiren gerçekte. Bu deney tıpkı kurbağa ya bile kalıtım bilimi deneyi olacağı kadar mühendislik evet bile mimari birlikte mümkün. Tığ ise ‘Bugün insanlar geleceği elbet görüntü ediyor?’ onu deneyliyoruz. Burada şunun farkında olmalıyız ki ati yemeden içmeden hayal edilebilir. Kimesne geleceğe gidemez.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına eş vererek bitmeme eden Riel Miller, şunları söyledi:

“Örneğin, siz bire bir araştırmacıysanız ve size ‘Geleceği araştırın’ denilirse hangi yaparsınız? Gelecek şu an yok, sıfır ayrımsız husus üstünde bittabi araştırma yaparsınız? Bu laboratuvar deneyi insanların gelişigüzel gün tayf ettiklerini deney yapma fırsatı sunuyor. Istifham şu? Bu nereden geliyor? Ati hayallerinin kaynağı nedir? Bu hayalleri hangi için kullanıyorlar ve bu hayallerin hangi kadar tıpkısı etkisi var?

Bu laboratuvar deneyinde ati tahminlerinin ortaya çıkmasını anlamaya çalışıyoruz. Burada özellikle insanlar vasıtasıyla sıklıkla geçer not geleceği oranlama etme sistemlerini, süreci, kesiksiz değişen ahit ve mekanlarda yaşamamıza şüphesiz apotr olacağını anlamaya çalışacağız.”

Konuşma, ferda yapılacak tören düzeni konuşmaları, sunumlar ve toplantılar ile tamamlanacak.

Share: