Ormanın bereketi “Kanlıca mantarı”: Kilosu 70 TL

Ormanın bereketi “Kanlıca mantarı”: Kilosu 70 TL

Türkiye’nin yer lezzetli mantarları arasında kayran düzlük ve Mersin’birlikte 500 rakım üstünde ormanlık alanlarda natürel namına yetişen dernekevi ismi ile ‘al’ yerine bilinen ‘kanlıca mantarı’ daha çok

-Kilo fiyatı 70 TL olan mantarı kâh vatandaşlar soylu erki sağlık örtmek amacıyla bazıları üstelik evlerinde tüketmek için toplamaya başladı

MERSİN – Türkiye’nin genişlik içimli mantarları arasında düz kayran ve Mersin’bile 500 rakım üzerinde ormanlık alanlarda katıksız adına yetişen lokal ismi ile ‘kırmızı’ olarak aşina ‘kanlıca mantarı’ artık. Kilogram fiyatı 70 TL olan mantarı kâh vatandaşlar iktisadi sağlık bağışlamak üzere bazıları üstelik evlerinde tüketmek amacıyla toplamaya başladı.

Mutluluk genelinde olduğu kadar Mersin’e de yağışlı hava geç geldi. Serencam haftalarda meydanlık aleniyet aktif olan yağışların ardından 835 bin hektardan aşkın ormana sahip kentte lezzeti ve faydaları ile dikkat çeken kanlıca mantarı de geçte olsa bu sene kendini gösterdi. Erdemli ilçesine vabeste Karayakup ile Sinap köylerinin çevresindeki ormanlarda vatandaşlar kanlıca mantarı aramaya başladı. Ormanlık alana giren vatandaşlar doğal antika altından kendini göstermeye başlayan mantarları zahmetle bularak özenle topladı. Vatandaşların bazıları mantarları ailece yemek amacıyla bazıları da koca fethetmek üzere kovalarını doldurdu. Bu yıl yağmur nedeniyle geç sâdır mantarın kilogram fiyatının ise 70 TL olduğu öğrenildi.

Yörük ismi ile al mantar, tabii protein, şifa kaynağı

İçerdiği aminoasitler nedeniyle vücudun protein dengesini üzere benzeri olduğu belirtilen mantarın kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, B1, B2 ve C vitaminleri bile taşıdığı kaydedildi. Tansiyonu dengeleyen, diyabet tedavisine birlikte gani mevrut mantarın bire bir zamanda kansere karşı dahi koruyucu gördüğü ifade edildi.

Yöre sakinlerinden Sabahattin Bağımsız,” Doğaya çıktık. Bizim Akdeniz bölgesinde meşhur olan bire bir mantarımız var. Bizim yörük diliyle ‘Kırmızı mantar’ amma modern ismi kanlıca. Akdeniz bölgesinde Adana’dan Antalya’ya büyüklüğünde umumi dahi ormanlık alanlarda bu mantarlar oluyor. Şuanda mevsimi. Baran olmadığı için az buçuk geç kaldı. Yoksa yağmurlar olsaydı şimdiye bundan sonra olurdu. Bundan 2 sene ilk çekicilik domuzuna gitmiş yayışlar iyicene olmuştu daha çok çıkmıştı. Bu sene yağış geç kaldığı üzere yalan de kullanılmamış yeni çıkıyor. Ayrımsız baran elan yağarsa henüz güzel kazanç”dedi.

Toplayıp kilogramı 70 TL’den satıyorlar

Sinap köyü çevresine ormanlık alanda mantara çıktıklarını tamlayan Bahattin Ongun ise yaptıkları kontrol de yeteri büyüklüğünde bulduklarını aktardı.

Ormanda vakitlerini değerlendirdiklerini dile getiren Toygar Özdemir birlikte “Antrakt ve Karı ayında Kanlıca mantarları çıkıyor. Herkese referans ediyoruz. Kızarması, kavurması, mangalı yapılıyor. Fena Hâlde haşlayıp poşetleyip bilahare ifna şansımız var. Ara Sıra arkadaşlarımız çok buluyor ve satışını yapıyor. Haddinden Fazla çıktığı amacıyla bende satıyorum. Hepsini tüketemiyoruz. Bugün topladığım tıpkısı bakraç 200-250 TL değer. Şuan kilogramını 70 TL’den satıyorum. Bu yıl mevsiminde baran yağmadığı için çok çıkmadı. Dışardan zül sarıp köyümüze mantar hastalığı aramaya gelen var. Yöremizde bu mantarı 5 yaşından 70 yaşına kadar rastgele vatandaşımız agâh. Temas yede sokak. Şuanda güney kısımda eski dip kısımda çıkmamış. Güneşini ve yağmurunu mebzul alan yerler dahi oluyor. Bizde yersiz kaldığımız de sürece hem fasıla değerlendiriyoruz hem bile sebepleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: