Tunceli bili: Tunceli Müzesi 2 bin eserle tarihe mum tutuyor

Tunceli Müzesi 2 bin eserle tarihe mum tutuyor

TUNCELİ – Türkiye’nin yeryüzü yeni müzelerinden biri olan Tunceli Müzesi, 2 bin eserle kentin binlerce almanak tarihine mum tutuyor.

Katıksız, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yılın seçkin döneminde çokça sayıda yerel ve ecnebi turisti ağırlayan Tunceli’de, sonuç yıllarda azamet marifetiyle yapılan yatırımlarla spor ve hars alanında dahi adından söz ettiriyor. Site merkezinde 1935 ile 1937 yıllarında askeri kışla adına inşa edilen, 1949 yılına büyüklüğünde kışla yerine mütezayit ve elan bilahare Firez ve Turizm Bakanlığının destekleri, valiliğin girişimi sonucu degaje ayrımsız restorasyondan geçirilen yapı, Tunceli Müzesi oldu. Alman mimarisi tarzına sahip, kestirmece 5 bin 500 metrekarelik ayrımsız düz üzerine yerleşmiş olan Tunceli Müzesi, bünyesindeki 2 bin civarı eserle tarihe mum tutuyor. 4 bloktan oluşan ve içerisinde kentin yeryüzü bozuk tarihsel buluntularından çanak, çömlekçilik, taş aletler, çeşitli madenlerden işlenmiş asar olan müze, yazılmış ve görsel alanların yanında yöreye ilişkin akide bölümünde Alevilik ile ilgilendiren vukuf panoları ve ritüellerini olta eden bire bir teşhirler özen çekiyor.

“Müzeyle Tunceli turizminde şanlı bire bir ekin halkası doğru oldu”

Ayrıya, arkeoloji ve sikke, budun betimi, anadan görme yöntemlerle ekincilik ve bitki örtüsü-fauna, inanç kültürü, taş asar ve erken cumhuriyet altını dönemi iz seksiyondan oluşan Tunceli Müzesi, prehistorik dönemden bugüne insanlığın hayat serüveninin, vukuf metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalar eşliğinde anlatıldığı salonları ile ziyaretçilerini çağ yolculuğuna çıkarıyor.

Tunceli Müzesi karşı bilgelik veren Müze Müdürü Kenan Öncel, “Tunceli Müzesi, 24 Açıklık 2020 yılında Cumhurbaşkanımızın online ve Kültür ve Turizm Bakanımızın kendinden durumunda katılımları ile kapılarını ziyaretçilerine yöntemince açtı. Tayin tanzimi kendisine Türkiye’nin genişlik yıpranmamış müzelerinden biri ve daha iki yaşımızı doldurmadık. Bu kısa müddet içerisinde müzede yapıla etkinlikler, yerey ve hafriyat çalışmalarıyla kendiliğinden saraka ettirmeye başladı. Tunceli, akıbet yıllarda özellikle turizm anlamında sakil atılımlar yaptı ki bu turizmin bildirme faal halkalarından biri firez ayağıydı. Bu müzenin açılmasıyla birlikte ilimiz turizminde muhteşem tıpkısı kültür halkasını tamamlamış oldu. Yaptığı çalışmalarla bunları desteklemekte ve herhangi bir sabık aktarılma birlikte çalışmalarını arttırmaktadır ” dedi.

‘Somut bırakıt yanında abstre mirası da ziyaretçilerin hizmetine sunduk”

Konkre mirasın yanında abstre mirası dahi ziyaretçilerin hizmetine sunduklarını belirten Öncel, “Müzemiz dört bloktan oluşuyor. Arkeoloji, etnografya, bitki örtüsü-direy, inanç, çukur taşları ve cumhuriyet dönemi kabil tıpkısı haddinden fazla sergileri var. Tıpkısı zamanda arızi sergiler dahi yapıyoruz ve temelli kendisine yaptığımız Tunceli Umum Masalları sergimiz üstelik var. Tıpkısı anlamda hoppadak konkre kültürel mirasının değil soyut kültürel mirasının dahi resmedildiği tıpkısı müze. Bilcümle kentin yaşanmışlıklarını, hikayelerini seçme açıdan konkre olanın aracısız gösterildiği, abstre olan ekin mirasının de anlatımlarla, ritüellerle, film gösterimleri ile halka izlettirildiği benzeri düzlük. Bu müze bu kentteki değme şeyi anlatıyor. Yemeden Içmeden kültürel varlıklarımızı değil, doğayı üstelik anlatıyoruz. Biz günümüze şehadet ediyoruz, geçmişteki kültürleri bugüne taşıyıp, bugünleri dahi yarınlara şüphesiz aktarabiliriz diye niteleyerek çalışıyoruz. Aynı anlamda, tığ tarihe çırağ tutuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: