Yeşil Artvin Derneği Avukatı Sıklet, Danıştay’ın Kafkasör Kararını Değerlendirdi: “Artvin Halkı İçin Çok Önemli Bir Karar”

AMAÇ İSTANBULLU

Yeşil Artvin Derneği Umumi Heyet üyesi ve avukatı Bedrettin Tartı, Danıştay 6. Dairesi’nin Artvin Kafkasör Hars ve Turizm Koruma ve Hareket Bölgesi sınırlarının daraltılmasına ilişik Reisicumhur kararının yürütmesini durdurmasının Artvin halkı için çokça heybetli olduğunu söyledi. Külfet, “Bu düz Artvin halkının tek rekreasyon alanıdır, piknik alanıdır, yaşam alanıdır” dedi.

Resmi Gazete’üstelik 17 Açıklık 2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Kafkasör Turizmi Koruma ve Ihya Bölgesi sınırlarında daraltmaya gidilmişti. Yeşil Artvin Derneği, kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle sav açmıştı. Danıştay 6. Dairesi, sabık hafta kararla ilişik yürütmenin durdurulması kararı vermişti.

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Güçlük, kararla ilişik şu açıklamayı yaptı:

“BU DEĞIŞMEYEN ARTVİN İÇİN ÖNEMLİDİR”

“Bu düzlük tıpkı zamanda Artvin halkının bir tane rekreasyon alanıdır, piknik alanıdır, yaşam alanıdır ve belediyenin tesislerinin dahi olduğu tıpkısı alandır. Bu alanın sınırlarının daraltılması bizi ve Artvin halkını kıygın eden aynı durumdur. Bu bilcümle Artvin halkı açısından çokça şanlı aynı karardır.

“MADEN ŞİRKETİNİN ZORLAMASIYLA ALINMIŞ BİR DEĞIŞMEYEN”

Şimdi Reisicumhur kararında turizm alanı sınırlarının daraltılmasının gerekçesi belirtilmemişti ama biz bu gerekçenin ne sebeple olduğunu biliyoruz. Kararda yazılmayan şey, esasen Cerrattepe bölgesinde madencilik yapamaya etkin Cengiz grubuna ilişik şirketin anbean alanı genişletmeye ait faaliyeti kapsamında olduğunu biliyoruz ve bu kapsamda turizm alanı sınırlarına balya mevrut alanda 96 noktada muayene başvurularının olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bile doğrusu esasta beyaz zehir şirketinin zorlamasıyla münfail aynı karardır. Tartı verici olan madde Cumhurbaşkanlığı makamının bu işlere ve beyaz zehir şirketinin yarar hırsına alet edilmiş olmasıdır. Nedeniyle Danıştay 6. Dairesi’nde bu durumu görmesi, gerekçesiz adına turizm alanı sınırlarının neredeyse yarısından fazlasının ortadan kaldırılması yönündeki nahak yere işlemin iptaline dönük yerine de bu aşamada arz azından yürütmeyi durdurma kararı vermiş olması pespaye çokça önemlidir. Bu kararında Artvin halkıyla ve bütün talih kamuoyuyla paylaşıyorum.”

Share: