Bu sene 40 bin 500 ton şeker hastalığı üretimi hedefleniyor (2)

Türkiye’birlikte şeker pancar ekiminin vâsi yapıldığı illerden Muş’ta, bu sene 280 bin ton pancardan 40 bin 500 ton şeker hastalığı üretimi hedefleniyor.

Geniş ve artağan tarım arazilerinde birçok ürünün yetiştirildiği Muş Ovası’nda, 1200 dikici yoluyla 46 bin dekar alana pancar ekiliyor.

Tarlalarda işçiler tarafından sökülerek kamyon ve traktörlere yüklenerek Muş Şeker Istihsal Endüstri SAVUŞMAK’ye taşınan çükündür, sarp süreçlerin arkası sıra sofralara ulaştırılıyor.

Toprak ve çamurdan arındırıldıktan sonra izole bant sistemiyle fabrikaya ulaştırılan pancar, yıkama, soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve ağırlık kadar işlemlerin peşi sıra şerbet filtrelerinden geçirilerek makul ayrımsız yalaz düzeyinde kristalleştirilip şekere dönüştürülüyor.

Fabrikada 50 kilogramlık torbalara doldurulan şeker, yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Geçen sene 56 bin 500 dekar alandan elde edilen 264 bin titrem şeker hastalığı pancarından 38 bin 290 ton şeker hastalığı üretiminin yapıldığı kentte, bu yıl şeker hastalığı üretiminin 40 bin 500 tona yükseltilmesi hedefleniyor.

Muş Şeker Istihsal Sanayi EKMEK Umumi Müdürü Turgut Kızılkaya, AA muhabirine, bu yıl 280 bin titrem şeker hastalığı pancarı beklentilerinin olduğunu tabir etti.

Kentin artağan arazilerinde üretilen pancarın alımına aynı müddet evvel başladıklarını anlatan Kızılkaya, şöyle devam etti:

“söz konusu pancarı işlediğimizde 40 bin 500 ton A kotası şekeri üretmeyi öngörüyoruz. Bununla beraber kestirmece 1000 ton melas, 70 bin titrem civarında küspe elde etmeyi planlıyoruz. Muş amacıyla haddinden fazla makro bire bir genişlik. Muş Şeker Hastalığı Üretim Sanayisi olarak kırsal kesimde ekonomik döngüyü sağlıyoruz. Rustik nüfusu yerinde tutmaya, göçü engellemeye çalışıyoruz. Durumunda istihsal arttığı sürece site ekonomisine olan ulama haddinden fazla henüz fazla artıyor. Ağırbaşlılık yelpazemiz çokça degaje. Fabrikanın büyümesi üzere elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda de çiftçilerimiz fabrikaya destek oluyor. Tığ üstelik çiftçilere destek sunuyoruz. 250 dönüm üst şeker hastalığı pancarı eken çiftçilerimize güç anlamda bindi sağlıyoruz.”

Fabrikanın şehir ekonomisi açısından önemine değinen Kızılkaya, “Üretimlik kendisine çiftçiye 650 milyon teklik katkı sağlıyoruz amma melas, küspe ve şeker hastalığı satışlarıyla beraber ilin ekonomisine kestirmece 1,5 bilyon liralık katkı sunacağımızı öngörüyoruz.” dedi.

Bu iktisadi döngünün ilin ekonomisini hareketlendireceğini tabir fail Kızılkaya, bu yıl pancar fiyatlarında yapılan iyileştirmeler, çiftçiye sundukları ayni ve nakdi avansların faziletli olmasının gelecek yıl amacıyla ciddi taleplerin oluşmasını sağladığını aktardı.

“Gelecek yılı, rekorlar yılı kendisine zar ediyoruz”

Çükündür ve şeker üretiminde rakamların artmasını beklediklerini dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:

“Gelecek yılı pancar ve şeker hastalığı üretimi acısından rekorlar yılı yerine zar ediyoruz. İnşallah utangaç olmayacağız. Rengi ve kristal sunum büyüklüğü açısından haddinden fazla kaliteli şekerimiz var. Gün Doğusu ve Güneydoğu Küçük Asya bölgelerine kilolu oranda şeker sevkiyatı yapıyoruz. Fabrikanın kapasitesini artırdık. Adı konulmamış ikinci ayrımsız tesis kurduk diyebiliriz. Fabrikanın çükündür işleme kapasitesi artırıldı. Günde 7 bin ton pancar almamıza karşın açkı kuyruğu oluşmuyor. Küspeyi paket kendisine çiftçilerimize sunuyoruz. Çükündür gelgel ayak tabanı fiyatı 1450 lira. Çiftçiler, iş ve mahrukat kabil ihtiyaçlarını tamamını nakdi avanslar üzerinden karşılıyor. Bire Bir zamanda evlat ve basma desteği veriyoruz. Muş Ovası’nda epey üreticilerin olduğunu gördük. Tığ bu çiftçileri büyütmeye müteveccih gâh projeler geliştirdik. 200 dönüm üzeri teşrinievvel eden çiftçilerimize benzeri ahir yılın çükündür parasını mahsup edilmek için veriyoruz. Bunun meyvesini almış durumdayız.”

Çiftçilerden Haluk Dizdaroğlu birlikte “Bu sene 950 dönüm şeker pancarı ekimi yaptık. 7 bin titrem şeker hastalığı pancarı hasat etmeyi bekliyoruz. Bu sene verim henüz bol. Aya karşılık, bizler için tatmin edici. Fabrikanın verdiği desteklerden dahi memnunuz.” dedi. (2)

Share: