İkinci halk otomobilde yeryüzü haddinden fazla yapılan ayyarlık yöntemleri

İkinci umum otomobil piyasasında dolandırıcılık yöntemleri artıyor. Ekspertizler bildirme kesif karşılaşılan ayyarlık yöntemlerinin, kilometrenin düşürülmesi, kaymakamlık sırasında açılmış airbag’lerinin tamir edilmeden baştan kurup takma edilmesi ve iki ayrımlı aracın birleştirilmesi kendisine açıklıyor. Ekspertiz şirketi sahibi Meram Zeki “Müşteriler henüz evvel kaportaya özen ederlerdi. Deminden motosiklet sağlamsa, kaportaya bakmıyorlar birlikte” diye niteleyerek konuştu.

Araba fiyatlarındaki artma ve az daha üretimlik mezun araba bulunamaması zımnında, ikinci umum piyasasına irade arttı. Bu durumu fırsata çeviren dolandırıcılar, hasarlı araçları hileli yöntemlerle satmaya çalışıyor. Oto ekspertizlerinin verdiği bilgilere göre, sunu yoğun karşılaşılan dolandırıcılıklar, kilometre düşürme, kazada açılan airbagin onarım edilmeden yeniden takılması ve iki hasarlı aracın birleştirilerek satılması. Sigorta eksperleri ise kâh ikinci el otomobil ilanlarında, “Aracımın trameri şişirilmiştir. Normalde hasarı bu kadar yüksek değildir” ifadelerinin dikkate alınmaması gerektiğini dile getiriyor.

Tıpkısı ekspertiz firmasında servis müdürü adına çalışan Engin Tanlık, “Maalasef ikinci el piyasasındaki cümbüş kâh dolandırıcıların çoğalmasına bozukluk oldu. Araçta bir kıvılcım boya, iki çıngı sök-tak olduğunu söyleyip piyasaya sürüyorlar. İkinci halk araçlarda şu açıklık haddinden fazla fazla kilometre düşürülüyor. Elan bugün kilometresi düşürülmüş aynı açkı tespit ettik. Airbag hileleri var. Özgün diyerek mevrut aracın aribagleri prosedür görmüş olabiliyor” dedi. 

“BU ARALAR 2 ARAÇTAN BİR KURGU YAPANLAR ÇOK OLUYOR” 

Otocenter’üstelik ekspertiz firması sahibi olan Kasıt Zeki ise “Bunaltıcı şekilde araçların kilometrelerinin düşürüldüğünü görüyoruz. Belirti panelini söküp, arkadan matkapla kilometreyi anlayışsız çekiyorlar. Arabada hangi kadar hatır varsa, kilometreyi sıfırlamaya çalışıyorlar. Airbagleri dayanım ile kandırmalar oluyor. İki araçtan ayrımsız otomobil yapanlar birlikte çok oluyor. Müşteriler henüz ilk kaportaya özen ederlerdi. Denk artışı nedeniyle deminden motor sağlamsa, kaportaya dahi bakmıyorlar” diye konuştu. 

“TRAMERDE YAZAN MIKTAR NEYSE, HASAR ODUR” 

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Umumi Koordinatörü Feraset Yalçın, tramer üzerindeki hasar kayıtlarının değiştirilemeyeceğini belirterek “Sigorta şirketi istiyor diyerek daha birkaç miktarda hasar yazılamaz.

Hak sahibi istiyor diye niteleyerek dahi elan fazla yazılması bahis konusu değil. Tramer üstünde kilolu hasar kaydı işlenmişse bir araca, daha ilk ayrımsız pert işlemine konu olmuştur. Sigortadan yüksek ölçü yazdırılarak çok miktarda hasar münfail gibi ifadeler kullanılabiliyor. Bu gerçek dışı ayrımsız ifade. Esasta tramer miktarı neyse hasar odur” dedi.

İnternet 2. elde genişlik haddinden fazla satılan araç markaları

Sıfır otoda 220 bin teklik indirim! Düşüş 2. ele yansıyacak mı?

Fiyatlar yüzde 50 düşecek: 2. el komütatör üzere tarih verildi!

 

Share: