“Kargaşa galdirik kavurması” coğrafi bel namına tescillendi

Ordu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden galdirik kavurması, coğrafi meni kendisine tescil edildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan mukayyet açıklamada, Kargaşa galdirik kavurmasının, Ekincilik ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle Türk Berat ve Işaret Kurumunun 1 Eylül tarihli kararıyla tescillendiği belirtildi.

Bu tescille gelişigüzel kentin coğrafi işaretli yayın sayısının 11’e çıktığı, daha ilk Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (gözleme) turşusu, Atmaca şeker fasulyesi, Kalabalık kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Kalabalık taflan turşusu, Ordu sakarca mıhlaması ve Kalabalık melocan kavurmasının tescillendiği ifade edildi.

Açıklamada, yöre halkının galdirik kavurmasını sofralardan sakat etmediği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Cıvıl Cıvıl galdirik kavurması, kaldirik, ıspıt, hodan yahut balık otu kavurması adına bile biliniyor. Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs-ilkgüz ayları arasında toplanıyor. Yetişme döneminde tüvana yerine geçer galdirik bitkisi, değişik dönemlerde kullanılmak amacıyla salamura evet üstelik dondurularak saklanıp tüketiliyor. Kargaşa galdirik kavurması ise galdirik bitkisinin varak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonraları beden kısmının haşlanıp zayıf soğan, ayçiçek antagonist ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen tıpkısı kemirmek yerine biliniyor. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılıyor. Sıska soğan adına yeşil soğan veya pırasa da kullanılabiliyor. İsteğe merbut tereyağı de ilave edilebilen Ordu galdirik kavurmasının geçmişi eskiye dayanırken yörenin mutfak kültüründe koskocaman tıpkı yere sahip olan bu zevk, planlı festival ve benzeri şenliklerde misafirlere sunuluyor.”

Share: