Muğla evcil haberi… 7. Reze Kültür ve Danışma Şenlikleri Kapsamında Yaylanın Sunma Sunturlu Kavunları Seçildi

7. Reze Ekin ve Tekellüm Şenlikleri kapsamında yapılan anadan görme plato kavun yarışması ve plato etkinlikleri, Narlı Kahvesi’nde “Tütünün Kadınları” ışık sergisi ile başladı.

Mimar Ebranur Yılmaz’ın şahsi foto serginin açılışı, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla Büyükşehir Şehremaneti Başbuğ Vekili Cumhur Sürücü, Menteşe Şehremini Bahattin Gümüş, İl Başkanı Ihtiyaç Zeybekoğlu, plato sakinleri ve davetlilerce alay malay yapıldı. Işık sergisinin açılışın arkası sıra Reze Umum Oyunları ekibi eylem sundu. Gösterilerinin ardından yerel sanatçı Hamdi Demirtaş, seslendirdiği civar türküleri ile katılımcıların balaban beğenisini topladı.

“ŞAYET BİR ÜZÜM İŞLETME TESİSİ KURARSAK YAYLAMIZA EKONOMİK VE KÜLTÜREL ANLAMDA HADDINDEN FAZLA ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAMIŞ OLURUZ”

Muğla Karabağlar Yaylasını Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, yayla etkinliklerinde yaptığı konuşmasında, “Cemiyet yerine, şu anda yer haddinden fazla üzümcülüğü geliştirmek üzerinde çalışıyoruz. Gatıgara dediğimiz üzüm, kesiklerde ağaçlarda kendinden olan tıpkı üzüm çeşidi. Geçtiğimiz günlerde bunun üzere bile Manisa’dan tıpkısı ehlivukuf grup geldi. Üzümlerimizi gösterdik. Onlar da bizimle bu konudaki altın bilgilerini ve bilirkişi görüşlerini paylaştılar. Bu tam yaylada bizim elan evvel on paralık bilmediğimiz Margaz üzüm çeşidini gösterdiler, anlattılar. Bunun çok değerli olduğunu söylediler ve ‘Mümkünse çoğaltın’ dediler. Bittabi tığ, bu konuda toplum örgütü namına çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ait vardığımız nokta, üzüm pres tesisi kurulması. Şayet benzeri üzüm işletme tesisi kurarsak yaylamıza hesaplı ve kültürel anlamda çok yetişkin benzeri ulama sağlamış oluruz. Bunun örnekleri var ve katlanılamaz ayrımsız dirimsel elde ediliyor. Biz da hakeza bir şey yapabiliriz” dedi.

Menteşe Belediye Reisi Bahattin Sim ise şunları söyledi:

“Menteşe Belediyesi Firez ve Konuşma Şenliklerimizin bu yıl 7.’sini yapıyoruz. Cuma günü haddinden fazla domuzuna bir açılışla şenliğimizi başlattık. Akşam dahi domuzuna tıpkısı konserle şenliğimizi tamamlayacağız. Zaman ve firez kenti Muğla’mıza, Menteşe’mize yakışan aynı kültür etkinliği yaptığımızı düşünüyorum. Tabii bu şenliğimizin arz değerli olan etkinliklerden birisi birlikte on paralık işkil yok kim kavun yarışmamız. Karabağlar Yaylası’ndayız. Bir Zaman sunma iri ocakçı tütündü. Ben karışma hepimizi tütün yardımıyla okuduk, büyüdük, bugünlere geldik. Mimar arkadaşımız Ebranur Hanım’ın bugün burada çok domuzuna tıpkısı fotoğraf sergisi var; ‘Tütünün Kadınları’. Mutlaka gezin, görün. Kötü kıran kadınlar, keletirin süresince uyur, duman tarlasında büyüyen ayrıntılar var. Zira o fotoğraflarda bizim geçmişimiz, çocukluğumuz var. Geçmişimizi bilemezsek geleceğimizi tayin edemeyiz. Kültür Şenliği’mizdeki amacımız da bu zaten. Geçmişimizi, tarihimizi yaşatarak ati kuşaklara aktarmak.

“YAYLAMIZA ÇOK DİKKAT ETMEMİZ LAZIM. KORUMAMIZ GEREKİYOR”

Bu yönden Muğla’nın eşkâl ilçesi Menteşe; geçmişini, tarihini, yörük kültürünü halen dallı güllü karar benzeri kent. Karabağlar üstelik yer zer kültürel miraslarımızın başında geliyor. Bir Zamanlar yaman yapılan tarım yapılan Karabağlar, şimdilerde insanların yazlık evlerini yaptıkları benzeri iskân yeri haline geldi. Yaylamıza çok dikkat etmemiz lazım. Korumamız gerekiyor. Çarkıt insanlar çökelek nedir, irim nedir biliyorlar amma haricen gelip yerleşenler maatteessüf bilmiyorlar. ‘Ego buraya çokça dünyalık verdim, istediğim evi yapar, istediğim kabil yaşarım’ diyorlar. Yararlı, kimse burada istediği gibi yaşayamaz. Buna müsaade etmeyiz. Burası yayla, burada tavuk sesi da gebeş sesi da olacak. Bura korunacak. Bunun üzere birlikte yayladaki üreticimize, çiftçimize kazançlı ayrımsız ulama sağlayacak çalışmalarda çıkmak gerekiyor. Beş Altı önce Mehmet Üzümlüoğlu’nun üstelik dediği üzere, arz ilkin üzüm geliyor. Bunun üzere destek olacağız. Yardım sağlayacağız. Şenliğimize geldiğiniz amacıyla hepinize teşekkür ediyorum.”

“ATATÜRK GELIŞIGÜZEL DEVIR ÜRETMEYİ, ÇİFTÇİYİ, TARIMI ÖNCELEYEN POLİTİKALAR ÜRETMİŞTİR”

CHP Muğla Mebus Süleyman Girgin, yaptığı konuşmada, “Atatürk, seçme antlaşma üretmeyi, çiftçiyi, tarımı önceleyen politikalar üretmiştir. Bugünkü yapılan kavun festivali da üreticiyi, çiftçiyi destekleyen tıpkı alay. Bundan âlem Belediye Reisi’mızı ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

EN SUNTURLU KAVUN SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından evcil artist Hamdi Demirtaş türkü dinletisi sundu. Türkü dinletisinin peşi sıra yaylanın bildirme güzel kavunları seçildi. Yaylanın yer sunturlu 20 kavunu, jüri üyeleri aracılığıyla değerlendirildi. Hakem Heyeti üyeleri, Tarım Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ersen, Şenal Oksay Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Umumi Heyet üyesi ve  ekincilik mühendisi Süleyman Güllabi, kültür faziletli mühendisi Gözdenur Gökal ve Muğla Domestik Soy Sop Derneği Başkanı Mehmet Bal marifetiyle rengi, tadı, kokusu, çeşidi ve şekline bakarak puanlandırılan kavunlardan, Şazer Yılmaz’ın kavunu birinci, Irade Dural’ın kavunu ikinci, Gülşen Köseoğlu’nun kavunu üçüncü, Düriye Koç’un kavunu dördüncü ve Mustafa Kızıldağ’ın kavunu beşinci seçildi.

Yarışma böylecene dereceye girenlere dürü namına tarım malzemeleri verilirken yargıcılar kurulu üyelerine de teşekkür plaketi takdim edildi.

Share: