590 almanak medreseyi 150 bin ila 1 milyon liralık beyninde kiraya çıkarttı

Melikgazi ilçesi Camikebir Mahallesi’ndeki 590 almanak Hatuniye Medresesi’nin aut cephesine medresenin sahibi Mustafa Kemal Tatar, ‘Sahibinden Kiralık’ ilanı astı. 500 metrekare düzlük ve 14 bölümden oluşan tarihi çatı, 4 yılın peşi sıra 2’nci kere kiraya çıkarıldı.

“BAYBURT’TAN HUSUSI USTALAR GETİRDİK”

Medresenin sahibi Mustafa Eksiksizlik Tatar, rahmetlik babası Hacı Mustafa Tatar’ın Hatuniye Medresesi amacıyla haddinden fazla fazla çalışma ve resülmal harcadığını söyleyerek, “1980 yılında bu medresenin kenarında inşaat demiri satıyorduk. O yıllarda medrese; harap ve pimpirik bire bir haldeydi. Babam medreseyi bu vaziyette görünce satın aldı. O bölüm buranın 170 mirasçısı vardı. Tığ birlikte 1980 yılında 170 mirasçıdan bu medreseyi satın aldık. O, tarihten beri sahibi konumundayız. Herhangi Bir yeri, dam deşik haldeydi. Dışarıda kapı ve duvarları yoktu. Medresede çayhane, kunduracılar ve bakkal vardı. Rahmetlik babam, hepsini çıkardı, mesai verdi. Bayburt’tan özel ustalar getirdik. Planına, projesine akla yatkın şekilde yeniden eski haline döndürdük” dedi.

“KİRA BEDELİNİ STREÇ TUTUYORUM”

Tarihi medresenin restore edilmesinin 10 yıl sürdüğünü tamlayan Tatar, “1993 yılına kadar babam daim restosrasyon üzere dünyalık harcadı. Ağız Ağıza münezzeh sermayemiz ile bu işi üstlendik. Seçkin hafta birlikte medreseye gidip, bakıyorum. Ayrımsız eksiği olup, olmadığını durumunda gözlemliyorum. Kurumsal ayrımsız kiracı olursa; kiraya vereceğim. Icar bedelini elastik tutuyorum. Benim amacıyla gür birisi olması, kurumsal olması cesim. 150 bin liraya bile 1 milyon liraya birlikte kiraya verebilirim. Ancak mebzul birisi olsun” diye konuştu.

HATUNİYE MEDRESESİ

Hatuniye Medresesi, Dulkadiroğulları’ndan Nasıreddin Mehmed aracılığıyla 1432 yılında yaptırıldı. Tarihi bina, tek bükülmüş, zahir avlulu ve 2 eyvanlı adına tasarlandı. Güneybatı cephesinin ortasındaki yan kapısının köşelerinde, lotus yapraklı başlıklara eş sütunceler bulunuyor. Tarihi medrese, mutat Selçuklu geleneğine uygun namına nesir edildi. 2 eyvana erbap medresenin, antre eyvanının karşısında sarp tonozlu esas ayvan, bunun iki tarafında ise kubbeli birer derslik düzlük alıyor.

Share: