Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Ev, Safranbolu’ya Yerleşti

TUNAKAN YILDIRIM

Kahramanmaraş depremlerinin peşi sıra evlerini kaybeden depremzedelerden 700’ü Karabük’e getirildi. Buradaki yakınlarının yanına sığınan Meydanda ailesine Safranbolu’de tüvana Mehmet Bal, babadan kalma evini hiçbir eşit beklemediğini belirterek kullanımlarına sundu.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde kâin evleri hasar gören Belirtik ailesi Karabük’ün Safranbolu ilçesine yerleşti. 3 katlı binaları kullanılamaz ağıl mevrut sülale önce kendisine Safranbolu’üstelik canlı akrabalarının yanına geldi. Arkası Sıra Safranbolu Esentepe Muhtarı Tutku Gürsel’in girişimleri ile aileye aile aranmaya başladı. Durumu duyan Esentepe mahallesi sakinlerinden Mehmet Bal, babasından kalma evini icar almayacağını ve kıymet beklemediğini belirterek Yalınlık ailesinin kullanımına sundu. Depremde arkadaşları ile birlikte 4 kişiyi kurtardığını tamlayan İmam Yıldızlı (48) eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Safranbolu Esentepe Mahallesi’nde yaşamaya başladı.

“SON ANDA MERDİVENLERDEN KENDİMİZİ SOKAĞA ATTIK”

Zelzele anında torunlarını kucağına alıp ailesi ile gelişigüzel kendilerini sokağa attıklarını belirten İmam Küşade şunları söyledi:

“Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine kapalı Narlı Beldesi’nde oturuyordum, oradan geliyorum. Binanın sallanmasıyla kalkmam benzeri oldu sobanın beraberinde filhakika torunlarım yatıyordu. Bir bağırdım ayrımsız elimle sobayı tuttum benzeri elimle torunları kucağıma alıp dışarı çıktım akibet anda merdivenlerden kendimizi sokağa attık. Çevremizde çöken binalar oldu o binalardan bire bir arkadaşımızı kurtardığım kayran üç katlıydı kirişler çökmüştü duvarın arasına sıkışmıştı o soğukkanlılıkla evde aşıramento vardı makası almamla demiri kesince muadele ile abiyi çıkardık ama hanımı ve çocuğuna yardımcı olamadık.

“KARABÜK’E GELENE KADAR İKİ ÜÇ DÖNME YARDIM GELMEDİ ELHAK”

Biz evde 7 kişiydik ben, eşim, kızım, damadım iki torunum. Gerileme altında şu anda yakınlarımızdan değme özdek namevcut amma işte çevremizde eşimizde dostumuzda kaybımız haddinden fazla akraba da haddinden fazla. İlk depremde hasar vardı ikinci depremde duvarlarda ayazlık altlarında şişman çatlaklar başladı. Karabük’e gelene kadar 2-3 dönem arkalama gelmedi filhakika öz imkanlarımız ile beldenin ortasında boş meydanda aynı oba gibi aynı özdek yaptık geçmiş çocuklarımız vardı aynı soba bulduk çerge yapıp çocukları içine koyduk. Tığ dışarda bekledik rastgele öz olduğunda çocukları arabaya koyup kaçıyorduk. Kahramanmaraş’tan Karabük’e vürut sebebimiz sonuçta ben orada kiracıyım ocak gitti şu anda tıpkısı ocak bulma lüksümüz bulunmayan. Çocuklarımızın riski vardı, psikolojisi bozuldu kızımın çadırda kalıyorduk. Burada kızım vardı, baldızım vardı, bacım onunla oturuyordu. Onların vesilesi ile aktarmalı kendisine Ankara’evet geldik oradan da Karabük’e geldik. Burada Esentepe muhtarımız ve Mehmet abi, hayırseverler bize hisse senedi imkanı sağladılar, evlerini açtılar Cenabıhak razı olsun. Depremde ailemi sağlama aldıktan sonra komşum Şanlı abiyi enkazdan çıkarttık. Elan bilahare bizim binanın taraf tarafında 4 kıvrım bire bir yapı vardı. Orada ben ve arkadaşlarım enkazda tavanla mesnet beyninde sıkışan gailesiz tıpkı çocuğu çıkarttık, daha sonradan o binanın altında hareketli 4-5 dirilik olduğunu biliyorduk. Biz toplamda 4 kişiyi kardeşlik ile enkazdan çıkarttık.

“BİNALARI TARAF YATMIŞTI”

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde eşi ve çocukları ile birlikte zihayat Beyazıt Kanlıkılınç (43), hareket simultane çocuklarını bir tane bükülmüş evinden dışarı çıkarttığını elan sonraları babasını kurtarmaya gittiğini belirterek, “Babamlar inşaatta kalıyordu, evleri inşaattı. Binaları taraf yatmıştı, onları çıkardım. 3 katlı evleri var babamların, mutfağın balkonundan girdim ve canip yatan binadan onları kurtardım ve biz binadan çıktıktan sonraları bina yıkıldı” dedi.

“OTURABİLDİĞİ BÜYÜKLÜĞÜNDE OTURSUNLAR YETER Kİ GÖZYAŞLARI DİNSİN”

Babasından kalma evini, depremzede Bariz ailesinin kullanımına verdiğini ve hiçbir ücret rica etmediğini tamlayan Mehmet Bal ise şunları söyledi:

“Bu evimi elan geçmiş depremde AFAD’a bildirdim. Deprem ya de ayrıksı aynı kıran sebebi ile gelebilecek olan vatandaşlarımıza 5 sene boyunca meccani verdiğimi belirttim. Mahalle muhtarımız Özlem karı bu aileyi getirdi. Mahallemizde 5 vatandaşa telefon açtık ve bu lüp içini 5 saatte donattılar. Mete Dizdar, Hedef Sönmez, Coşar Möble, Sadettin abi, Kepçeci Cumaali ve Belediyemiz hayır çarşısından birlikte evin halıları geldi. 2 günden beri uğraşıyoruz. Asır Çelik haddehanesine gittik ve sıhhatli olsunlar İmam Degaje beye hisse senedi da bulduk, doğrusu kendisi çalışmak istediğini söyledi ve devletten aynı molekül beklemediğini sabah akşam devletten yardım alamayacağını belirtti. Şu zaman irtibat el birliği günü, şu dakika siyasa olmaz. Herkesin bire bir görüşü vardır ama şu anda bu vatandaşlarımıza topluluk çıkmamız geçişsiz. Vatandaşlarımıza eş çıktığımız sürece Türkiye’nin sırtı yere gelmez. Bura babamdan bize kaldı, filhakika boştu ve kişi imkanlarımızla vatandaşlarımıza verdik burayı, oturabildiği kadar otursunlar yeter ki gözyaşları dinsin.”

Share: