Bakan Nebati: Kkm Hesaplarına Bugüne Büyüklüğünde Yaklaşık 91,6 Bilyon TL Bindi Ödemesi Gerçekleştirildi

Kaynak ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tike yaptı. Bitkisel, “2021 yılı fasıla ayında döviz kuru oynaklıklarının önüne geçerek mali istikrarımızı takviye etmek üzere Kur Korumalı Yatırım ve Iltihak Hesapları (KKM) uygulamasını devreye aldık. Vatandaşlarımızın KKM’ye destek ve teveccühleri sebebiyle milli mülk birimimizde abra güçlendirilmiş ve TL’ye olan yürek artmıştır. 9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin tahminî 1,5 trilyon TL’lik tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir. Hazne aracılığıyla desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar kestirmece 91,6 milyar TL bindi ödemesi gerçekleştirilmiştir. Hazne destekli hesaplarda yenileme oranı tahminî yüzdelik 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının bütün vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27’dir” dedi.

TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Hazne ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi görüşülüyor. Vekil Nureddin Nebati, komisyonda yaptığı sunumda şunları söyledi:

“IMF 2022 YILI GLOBAL NEMA BEKLENTİSİNİ BU YILIN BAŞINDAKİ YÜZDE 4,4 SEVİYESİNDEN YÜZDE 3,2’YE DÜŞÜRDÜ”

“2020 yılının önceki aylarından itibaren birlik dünyayı etkisi altına alan salgının yıkıcı sonuçlarının daha çok çok balaban ölçüde geride kaldığını görüyoruz. Aşılama ve genişletici politikaların etkisiyle 2021 yılında küresel düzeyde canlanan soylu erki etkinlik, 2022 yılında kademeli yerine yavaşlamaktadır. Jeopolitik gerginliklerin tırmanması, artan enerji maliyetleri, yükselen para şişkinliği ve sıkılaştırıcı dünyalık politikaları zımnında bugün global büyümeye ilgilendiren beklentiler sonsuz kendisine hor yönlü güncellenmektedir. Uluslararası Dünyalık Fonu (IMF), 2022 yılı toptan nema beklentisini bu yılın başındaki yüzde 4,4 seviyesinden yüzde 3,2’ye düşürdü. 2023 yılı beklentisini dahi yüzde 2,7 seviyesine indirdi. Ayrıksı yandan dünya tecim hacmindeki artma dahi anbean yavaşlıyor. 2021’bile yüzdelik 10 küsurat tecim hacminin, 2022 yılında yüzdelik 4,3 artması bekleniyor.

Yüksek enflasyona karşı dünyada meri parasal sıkılaşmanın etkisiyle talebin daralmaya başladığını, global sakinlik riskinin bunaltıcı anlamda arttığını görüyoruz. IMF, 2023 yılında Almanya ve İtalya ekonomilerinin daralmasını bekliyor. Ekü Bölgesi’nin 2023 yılı nema tahmini, bu yılın başında yüzde 2,5 iken şu anda yüzdelik 0,5 seviyesine sakıt durumda. Dünyada artan faiz oranları benzeri taraftan talebi düşürürken değişik taraftan da borçlanma maliyetlerini yükselterek bütçeler üzerindeki yükü ağırlaştırıyor. Antrparantez, eksiksiz dünyada doların ayar kazandığı, hayat fiyatlarının düştüğü, piyasalardaki oynaklığın arttığı ve gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışının gerçekleştiği bir süreç yaşanıyor.

“ERDEMLI FAİZ ARTIŞLARINA GİTMENİN HAL YERİNE FELAKET GETİREBİLECEĞİ EKONOMİSTLER TARAFINDAN DAHI SONUÇ DÖNEMDE YÜZ KERE İFADE EDİLİYOR”

Yüksek nema artışlarına gitmenin çözüm hesabına od getirebileceği, arsıulusal kuruluşlar ve önde gelen ekonomistler tarafından da akibet dönemde tekraren ifade ediliyor. Mali koşulların bu derece sıkılaştığı, yetiştirici ve tüketici enflasyonunun tarihi rekor seviyelere geldiği söz konusu global ekonomik konjonktürde, servet ve maliye politikaları arasındaki neva ve dengenin rastgele zamankinden daha mehabetli kuzuluk geldiğini görmekteyiz.

2022 yılı heybetli jeopolitik gerginliklere de manzara olmuştur. Rusya-Ukrayna savaşı, gıdada ve enerjide ciddi hazırlık yollarının tıkanmasına ve zımnında mal fiyatlarında ilave artışlara misil açmıştır. Mağribî ülkelerin Rusya’evet uyguladığı yaptırımlar ve Rusya’nın cebin yanıtlarıyla bugün Avrupa, güç bir erke kriziyle cebin karşıyadır. Çarçabuk mütezayit hareketlilik ve doğal gaz fiyatları enflasyonu daha bile yükseltirken basamak halkı mübayaa gücünü dahi azaltıyor. Anca ki Avrupa’da enerji destekleri 2021 yılı ilkgüz ayından bugüne büyüklüğünde bütün 674 milyar avroya ulaşmıştır. Avrupa’üstelik birçok şeriklik faziletli erke maliyetleri dolayısıyla üretimini azaltmakta ya üstelik durdurmaktadır.

2021 yılına 50 dolar, 2022 yılına ise 80 dolardan başlayan petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşıyla 130 dolar seviyelerine büyüklüğünde yükselmiştir. Analog şekilde 2021 yılı başında bin metreküpü 200 dolar olan Avrupa ışıltı doğal gaz fiyatları, az daha 18 mezuniyet artarak 26 Ağustos’ta 3 bin 500 doların konusunda çıkma ve tarihi zirveleri görmüştür. Zaman erke fiyatları benzeri tutar gerilemiş olsa de bibi geçmiş yılların üstünde seyretmektedir. Müstevli öncesinde bin 500 dolar seviyelerinde olan navlun fiyatları, salgın ve 2021 yılında güçlenen global ekonomik etkinlik nedeniyle 11 bin dolara büyüklüğünde yükselmiştir. Bu yıl yavaşlayan toptan tecim nedeniyle navlun fiyatları, kestirmece yüzde 70 düşerek 3 bin 300 dolar seviyelerine gerilemiştir. Mal fiyatlarındaki artışların birlikte hazırlık zincirlerindeki aksama ve olmamış husus sıkıntılarıyla dünyada tarihi faziletli pahalılık oranları deneme edilmektedir.

“MAKROEKONOMİK VE FİNANSAL İSTİKRAR İLE FİYAT İSTİKRARINI KOCA ZAMANLI YERINE HATIRLAMAK AMACIYLA ‘TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ’Nİ DEVREYE ALDIK”

ABD ve Mürekkep Krallık’ta serencam 40 yılın, Almanya’üstelik ise serencam 70 yılın genişlik faziletkâr enflasyonu yaşanmaktadır. Global düzeyde enflasyon tahminlerinin daim adına yukarı cepheli güncellendiğini görüyoruz. Zorlu küresel şartların yaşandığı ve global konjonktürün acul değiştiği böyle aynı dönemde, ülkemizde makroekonomik ve finansal balans ile kıymet istikrarını senkronik kendisine nail olmak, faziletli ilişik kızıl üretimi haydi, tedarik zincirlerindeki değişimi fırsata atfetmek ve cari işler açığı sorununu temelli yerine fora etmek amacıyla ‘Türkiye Tutum Modeli’ni devreye aldık.

Geldiğimiz noktada, modelimizin hedefleriyle ahenkli yerine, sanayinin milli gelir içindeki payı çoğalma eğilimine girmiş, turizm sektörünün dünyadan aldığı pay artmış, erke dışı cari amal dengesinde eke aynı iyileşme kaydedilmiş; envestisman, istihdam, istihsal ve ihracatta balaban kazanımlar elde edilmiştir. Mütekâmil ve gelişmekte olan bir nice talih amacıyla nekahet riskinin arttığı bu dönemde, modelimiz sayesinde Türkiye ekonomisi zihayat biçimde büyümeye bitmeme ederken büyümenin kompozisyonu da dengeli benzeri manzara sergilemektedir.

Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 oranındaki GSYH büyümesi ile G20 ortamında genişlik acul büyüyen mutluluk ergin ve akibet 50 yılın bildirme yüksek nema oranını kaydetmiştir. Bu büyümenin 6,6 puanı güçlükle içi talepten, 4,8 puanı ise kesin dış talepten gelmektedir. Izah Etmek isterim kim açık aut talebin büyümeye olan bu katkısı, 2001’den sonraları ulaşılan yeryüzü faziletkâr rakam olmuştur.

“GSYH SAHIH NAMINA 2022 İLK YARISINDA YÜZDELIK 7,5 TAHACCÜM KAYDETMİŞTİR”

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın hastalık olduğu varagele ortamına ve zayıflayan toptan ekonomiye rağmen, katışık yurtiçi hasılamız, doğru olarak 2022 yılı önce yarısında yüzdelik 7,5 tahaccüm kaydetmiştir. İkinci çeyrek altın itibarıyla yüzde 7,6 tahaccüm oranıyla Türkiye, OECD’bile genişlik hızlı büyüyen ülkeler beyninde düz almıştır. Yılın ilk yarısında ekonomimiz, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme hedefimiz doğrultusunda tartılı görünümünü korumuştur. Büyümeye kemiksiz aut talebin katkısı, evvel çeyrekte 3 nokta, ikinci çeyrekte ise 2,7 fakül olmuştur. Ayrıca, 2022 yılının ikinci çeyreği bakımından kesintisiz ve hararetli büyüme sürecini on birinci çeyreğe taşıyan makine ve teçhizat yatırımları, ekonomimizin sağlam aynı temel üstünde ilerlediğine işaret etmektedir.

“YILIN GENELİ İÇİN YÜZDE 5 ORANINDA BİR BÜYÜMENİN GERÇEKLEŞMESNİ ÖNGÖRÜYORUZ”

2022 yılının ikinci yarısına ilgili avangart göstergeler, toptan yavaşlamanın birlikte etkisiyle ılımlı büyümeye belen etmekte olup, yıl geneli için yüzdelik 5 oranında bire bir büyümenin gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2023 yılında dahi kararlı görünümünü koruması beklenen kazançlı büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir.

Mecmu istihdam, salgın öncesi dönemin üzerine çıkarak tarihi efdal seviyelere ulaşmıştır. Sonunda başıboşluk oranı tek haneye düşmüştür. Geride bıraktığımız serencam 20 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi, aynı yandan üretirken bunun karşılığında istihdam sağlayabilen tıpkı yapıya bürünmüştür. Dinç büyümenin benzeri yansıması olarak, salgın öncesi döneme nazaran toplam istihdam tahminî 2,6 milyon sevimli kalık ve böylece 2022 yılı ikinci çeyrek altın itibarıyla Türkiye, yeni aksiyon imkanları oluşturmada, OECD ülkeleri arasında bariz ara önceki tam yer almayı başarmıştır. Bütün istihdam seviyesi, ilkgüz bakımından 31,4 milyon kişiyle parçalanmamış zamanların zirvesine ulaşmıştır. Böylelikle istihdam oranı, 2021 yıl sonuna bakarak 0,9 fakül artarak yüzde 47,6’evet yükselmiştir. Aktif istihdam büyümesinin işgücü artışının üzerinde seyretmesi sonucunda avarelik oranı yegâne haneye düşmüştür. Ağustos kocaoğlan bakımından işsizlik oranı akibet 8 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzdelik 9,9 olmuştur.

“OVP ÇERÇEVESNDE AKTIF İSTİHDAM ARTIŞININ DEVAMI VE İŞSİZLİK ORANININ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNİ SÜRDÜRMESİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR”

Orta Vadeli Izlence çerçevesinde, dallı güllü istihdam artışının devamı ve başıboşluk oranının düşüş eğilimini sürdürmesi öngörülmektedir. İhracatımız tarihi rekorlar kırmaya devam ediyor. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında attığımız adımlarla alay malay ihracatçılarımız global tedarik zincirlerindeki aksaklıkları fırsata çevirmeyi nail ve ihracatımızı büyümenin lokomotifi haline getirmiştir.

İhracatımız, 2022 yılının temas ayında rekor kırmış ve Teşrinievvel ayında yıllıklandırılmış 253 bilyon doları aşarak Cumhuriyet tarihinin yer faziletkâr seviyesine ulaşmıştır. Bugün Türkiye, 228 büyüklük ve bölgeye ihracat özne ve acun ihracatından aldığı payı yüzdelik 1’in üstüne çıkaran kıvrak bir iktisat konumundadır. Ölçülü Vadeli Izlence dönemi böylelikle ihracatın 305 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

“EFDAL SEYREDEN ENERJİ İTHALATI İLE MECMU İTHALATIMIZ DA YÜKSELMİŞTİR”

Artan küresel enerji fiyatlarına sadık namına erdemli seyreden erke ithalatı ile toplam ithalatımız dahi yükselmiştir. 2021 yılında toplanmış 50,7 milyar dolar olan enerji ithalatı, Ekim ayında yıllıklandırılmış kendisine 94,4 bilyon dolara yükselmiştir. 2022 yılı Ekim ayında dış alım, yıllıklandırılmış olarak 356,5 milyar dolar olmuştur. Almanak ihracatın ithalatı gelecek oranı, Ekim kocaoğlan itibarıyla yüzdelik 71 iken erke dış bu oran yüzdelik 91 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Turizm, acun ortalamasının üzerinde bire bir hızda büyüyerek müstevli öncesi seviyelerinin üzerinde benzeri başarım göstermektedir. Mecmu ziyaretçi sayısı bu yılın önce üç çeyreğinde yıllık yüzdelik 94 artarak 39,4 milyon güç kendisine gerçekleşirken bir dönemde mecmu turizm gelirleri ise yüzdelik 68 artarak 35 bilyon dolara yükselmiştir. Yılın dümbelek kalanında üstelik turizmdeki seyrin devam etmesi ve rekor sağlık elde ettiğimiz 2019 yılının üstelik az çok üzerinde takat sınırı göstermesini bekliyoruz.

“ENERJİ FATURASI GÜZEŞTE YILIN AYNI SEVİYESİNDE KALSAYDI ŞU ZAMAN CARİ İŞLEMLER AÇIĞINI KONUŞMUYOR OLACAKTIK”

Cari işlemler dengesi enerji ithalatı kaynaklı boş verirken erke aut cari dara çok verme eğilimini sürdürmektedir. Antrparantez vurgulamak isterim ki enerji faturası geçen yılın benzeri seviyesinde kalsaydı şu an cari işler açığını konuşmuyor olacaktık.

Şöyle kim; ihracattaki cıvıl cıvıl manzara ve turizm gelirlerindeki toparlanmaya rağmen, başta enerji tutmak üzere faziletkâr emtia fiyatlarının etkisiyle cari işler açığı, ağustos itibarıyla yıllıklandırılmış kendisine 40,9 milyar dolar olmuştur. Enerji ve zer dünya değerlendirildiğinde akan işler dengesi, ağustos ayında yıllıklandırılmış namına 41,2 milyar dolar çok vermiştir.

Bu yılın evvel yarısındaki yüzdelik 7,5’lik aktif büyümeye rağmen, kızıl ve erke dünya akan işlemler dengesinde 2019 yılından ahir sunu ferah yıllık seviyeye ulaşılmıştır. Hesaplı büyümede hareketli performansın görüldüğü bir dönemde sağlanan bu iyileşme, Türkiye Tutum Modeli’nin cesim tıpkısı başarısıdır. Uyguladığımız politikalarla cari işler dengesini ölçülü ve mufassal vadede kalıcı kendisine iyileştirmeyi amaçlıyoruz.

Bu kapsamda eklenmiş altın üretimi tasarruf etmek, yenilenebilir enerjinin payını elan dahi yükseltirken enerji teknolojilerini domestik ve milli imkanlarla imar etmek, ruh motorlu vasıta endüstrisi ve mobilite ekosistemini hayata buyurmak, sayısal dönüşümü çurlatmak ve işgücünün niteliklerini düzeltmek amacıyla şümullü politikalar uyguluyoruz. Sair yandan, 2023 başında Karadeniz’deki doğal gaz çalışmalarının tamamlanması ve yeni rezervlerin keşfi ile enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmayı ve akan işler dengesi ile aut finansman ihtiyacı üzerindeki baskıyı henüz üstelik süfli çekmeyi hedefliyoruz.

“NET DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI 2010’DAN BU YANA YER DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEMİŞTİR”

Aut finansman üzerindeki baskıyı azaltmayı amaçlayan yaklaşımımız, gerçek sektörün döviz pozisyonuna olumlu yansımaktadır. Finansal kesim dışındaki firmaların kesin döviz hâlet açığı, 2017’den itibaren 98,5 milyar dolar iyileşerek 2022 yılı ağustos ayında, 2010’dan bu yana arz bağan seviyesi olan 89 milyar dolara gerilemiştir. Ayrıca göz, bodur vadeli kesin döviz pozisyonunda ağustos kocaoğlan bakımından 69 bilyon dolar fazladadır. Sair yandan, arsıulusal rezerv pozisyonumuzu kıpırdak ağrımak, önceliklerimiz beyninde düzlük almaktadır. TCMB brüt rezervleri, sene başına göre 3 bilyon doların üstünde artarak, 28 Teşrinievvel itibarıyla 114,2 bilyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI, KÜRESEL KOŞULLARIN DAHA DE ZORLAYICI AYLA GELMESİNE HASTALIK OLMUŞTUR”

Enflasyon, istisnasız bilcümle dünyada benzeri dava haline mevrut durumda. Bu gelişmede bir nice etken belirleyici olurken yakın coğrafyamızda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı dahi global koşulların daha bile cebbar arkaç gelmesine sebep olmuştur. Basit çarpık çurpuk imgeleme edilemeyecek birçok riskin aynı anda gerçekleşmesi, ülkemizde üstelik şişkinlik görünümünü bozmuştur. Uluslararası etraf gelişmelerine duyarlılığı efdal olan enerji, eriştirme, azık ve dayanıklı tüketim malları kabil kalemlerde efdal eşit artışları kaydedilmiştir. Buna mecbur adına yıllık bitiren enflasyonu, ilk teşrin ayı itibarıyla yüzde 85,5’e yükselmiştir. Türkiye Iktisat Modeli’miz kapsamında, enflasyonla mücadeleyi, bir nice gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin yaptığı kabilinden tüketim, istihsal ve yatırım daralmasına hastalık olacak nema artışları aracılığıyla değil, ekonomimizin istihsal kapasitesini artıracak en taraflı politikaları geliştirerek sürdürüyoruz.

“HEDEFİMİZ, ÜLKEMİZİ CIVIL CIVIL BİR ÜRETİM EKONOMİSİ HALİNE GETİRMEKTİR”

Hedefimiz, ülkemizi hararetli ayrımsız istihsal ekonomisi haline getirmektir. Böylelikle sakinlik, faziletli avarelik ve dengesizlik sorunlarını aylamak hesabına, herif odaklı bir yaklaşımla temelli eşit istikrarını sağlamayı hedefliyoruz. bununla birlikte, mecmu dünyada olduğu kadar ülkemizde dahi küsurat sahn pahalılığı zımnında vatandaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıların tabiatıyla farkındayız. Çekicilik güçlerinde gerçekleşen kaybın önüne geçmek amacıyla hükümet kendisine üzerimize düşen tek sorumluluktan kaçmıyoruz. Vatandaşlarımızı, çalışanlarımızı, emeklilerimizi, esnaf ve çiftçilerimizi enflasyona alın ezdirmemek amacıyla dirimlik ve gider politikalarını hareketli tıpkı şekilde kullanıyoruz.

Bankacılık sektörümüz, zinde sermaye yapısı ve faziletkâr deli dolu kalitesiyle KOBİ’ler başta atılmak üzere sahih sektörümüze doğurucu alanlarda gerçek sağlamaya devam etmektedir. 2022 yılı ilkgüz kocaoğlan itibarıyla sektörün resülmal uzluk rasyosu yüzde 18,8 ile yüzde 8 olan yasalı minimal oranın 2 katının üzerinde gerçekleşirken tahsili gecikmiş matlup oranı yüzde 2,3 ile oldukça bağan seviyelerde seyretmektedir.

Toptan finansal koşulların sıkılaştığı bu dönemde bankalarımız, aracılık faaliyetlerini dosdoğru tıpkı şekilde sürdürmektedir. 2022 yılı ilkgüz ayında sektörün yıllıklandırılmış temiz temel ve etkili karlılığı, sırasıyla yüzde 35,4 ve yüzde 4,1 yerine gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörümüz, teşrinievvel kocaoğlan itibarıyla ecnebi mal kemiksiz umumi pozisyonunda 5 bilyon dolarlık fazlaya sahiptir. Göz, muvazeneli görünümü ve dinç sermaye yapısı yardımıyla beklenen şoklara cebin mukavim benzeri konumdadır.

“KKM HESAPLARINA BUGÜNE BÜYÜKLÜĞÜNDE YAKLAŞIK 91,6 MİLYAR TL BINDI ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”

2021 yılı antrakt ayında döviz kuru oynaklıklarının önüne geçerek finansal istikrarımızı sağlamlaştırmak üzere Kırat Korumalı Yatırım ve Katılma Hesapları (KKM) uygulamasını devreye aldık. Vatandaşlarımızın KKM’ye destek ve teveccühleri sayesinde milli dünyalık birimimizde balans güçlendirilmiş ve TL’ye olan cüret artmıştır. 9 Teşrinisani itibarıyla 2,3 milyon mudinin kestirmece 1,5 trilyon TL’lik tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir. Kaynak eliyle desteklenen KKM hesaplarına bugüne büyüklüğünde kestirmece 91,6 bilyon TL bindi ödemesi gerçekleştirilmiştir. Hazne destekli hesaplarda restorasyon oranı kısaca yüzde 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının bütün vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzdelik 27’dir.

Altını çizmek isterim kim KKM uygulaması zıt jeopolitik gelişmeler, toptan finansal koşullardaki sıkılaşma, ekü-dolar paritesindeki gelişmeler ve sunma güvenliğine ait yaşanan tüm sorunlara rağmen mali istikrarın sürdürülmesinde çalışkan alım çalım oynamıştır. KKM uygulamasıyla gelişigüzel TL mevduatın ortalama vadesi 2 katına yükselmiş, sektörün arz yetişkin risklerinden olan vade uyumsuzluğunda önemli düzelme sağlanmıştır. Antrparantez döviz tevdiat hesaplarının hep mevduatlardaki payı, yaklaşık 17 nokta düşüş göstererek yüzdelik 52,3’e gerilemiştir.

Küresel finansal piyasalarda öngörülebilirliğin azaldığı, dolar karşısında avronun bile yıl başına bakarak yüzde 12, Japon yeninin ise yüzde 27 ayar kaybettiği hakeza tıpkısı ortamda TL’birlikte stabilite sağlanmıştır. Sahih seviye ise sene başına göre yüzdelik 16,7 değer kazanmıştır. Bu uygulamanın döviz zayıf dalgalanması ve gayrı makroekonomik göstergeler üzerindeki müspet etkileri dikkate alındığında maliyeti sadık kalmıştır.

“TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ’MİZ KAPSAMINDA ÇEYREK ALTIN ALTIN SİSTEMİ’Nİ HAYATA GEÇİRDİK”

Etkisiz tasarrufların ekonomiye kazandırılması için Türkiye Iktisat Modeli’miz kapsamında Çeyrek Altın Sistemi’ni hayata geçirdik. Kızıl Toplama Ekosistemi içerisinde düz düzlük bu sistemde, artırım sahipleri fiziki altınlarını, skor fark etmeksizin ‘Darphane Kazandıran Çeyrek Altin Adisyon Sistemi’ne dahil bankalar ve iştirak bankalarında açacakları hesaplarında değerlendirmektedir. Mali istikrarın güçlendirilmesinin yanı sıra Türkiye Tutum Modeli’mizin önceliklerini yerine getirmemizde hakikat sektörün finansmana akıcı ve problemsiz tıpkı şekilde erişimi berenarı elzemdir. Bu bağlamda, kredilerin tüketim adına yaratıcı alanlara yönlendirilmesi ve amacına makul şekilde ekonomik faaliyetle buluşması seçmeli güven politikamızın odağını oluşturmaktadır.

Hazine Destekli Yüreklilik Kefaleti Sistemi’ni etken yerine kullanmaya bitmeme ediyoruz. Bu çerçevede işletmelerimizin harcamalarının karşılanması, firmaların yatırım ve dış satım faaliyetlerinin desteklenmesi üzere mümasil dönemde üç nüsha emniyet paketini uygulamaya aldık. Antrparantez sektörlerin taleplerine müteveccih yerine, ekincilik ve yapım özelinde yıpranmamış cesaret paketlerini bile uygulamaya koyduk.

“İSTİHDAM, ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI KREDİ KULLANDIRIMINI ÖNCELİKLENDİRMEYE BITMEME EDECEĞİZ”

2022 yılında, kestirmece 7 bin ticari işletmemize 54 bin itimat işlemi ile 71 bilyon TL kredi ve 61 milyar TL’lik kefillik kullandırdık. İlave namına, ülkemizin üretim kapasitesini ve ihracat potansiyelini artırmak üzere ihracatçılara ve turizm sektörüne akıllıca faizli, etraflı vadeli bütün 150 bilyon TL’lik itimat imkanı sunduk. Selektif yüreklilik yaklaşımımızın katkısıyla bankacılık sektörü hep güven hacminde 2022 yılında gerçekleşen yaklaşık 2 trilyon TL’lik artışta, imalat sanayii öncülüğünde kullandırılan ticari kalifiye krediler belirleyici olmuştur. Ülkemizin büyümesi ve kalkınmasında koca bir alım çalım üstlenen KOBİ’lerin bankacılık sektöründen kullandıkları yüreklilik hacmi, ekim kocaoğlan itibarıyla 1,7 trilyon TL’yi aşmıştır. KOBİ kredilerinin tarihî ortalamasının üç cellat üzerinde büyümüş olması, modelimizin çıktılarıyla uyumludur. KOBİ kredisi kullanan almaç sayısı, eylül ayı bakımından 4,3 milyon adedi geçmiştir.

Yakın dönemde devreye aldığımız arttırma büyük ihtiyati tedbirlerin olumlu yansımalarını, son dönemde kayda değer biçimde azalış gösteren politika faizi ile cesaret faizi makasında görüyoruz. İlerleyen zamanlarda üstelik kredi politikamızda seçmeli yaklaşımımızı sürdürerek yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı güven kullandırımını önceliklendirmeye bitmeme edeceğiz.

“2022’DE 923 BİN ÜRETİCİYE 116 MİLYAR TL’LİK HAZİNE FAİZ DESTEKLİ KREDİ KULLANDIRDIK”

Dikici ve esnafımıza müteveccih finansman imkanlarını dahi genişleterek üretime olan desteğimizi sürdürüyoruz. Ekincilik Bankası ve Ekincilik Itimat Kooperatifleri eliyle 2022 yılında 923 bin üreticiye tahminî 116 bilyon TL’lik Kaynak repo destekli emniyet kullandırdık. Bu kredilerden doğan faizin ortalama yüzdelik 70’ini karşıladık. Sonunda üreticilere bütçeden 6,4 milyar TL nema desteği sağladık. Bu tutarın sene böylelikle 10,5 bilyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Bu yıl içinde zirai üreticiler üzere Hazine ürem destekli kredilerin tamamında kayırıcı limitleri yükselttik. Tarımsal sulama birliklerine sıra enerjisi yatırımları amacıyla 7,5 milyon TL’ye büyüklüğünde olan yatırımlarında yüzdelik 100’e büyüklüğünde getiri desteği uygulamasını başlattık. Antrparantez, sulama kooperatifleri, sulama birlikleri ile zirai üreticilerin 10 milyon TL’ye büyüklüğünde olan geçmiş dönem ve akan dönme elektrik faturaları için kullandırılan kredilerin getiri yükünün tamamını karşılamaktayız.

Tarımsal sulama projeleri kapsamında ise DSİ-TOKİ aksiyon birliğinde 50 bilyon TL altın projelerin finansman maliyetini karşılıyoruz. Bunlara ilaveten, borçları iktidarsızlık vesikasına angaje zirai üreticilerimizin 664 milyon TL’lik faiz borcunu sildik. Halk Bankası marifetiyle 2022’de 1 milyon esnaf ve sanatkara kısaca 46 milyar TL’lik Hazine repo destekli güven kullandırdık. Bu kredilerden doğan faizin de kısaca yüzde 50’sini karşılıyoruz. Esnafımızın 2021’den geçmiş kullandığı Hazne destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini karşılamaya devam ediyoruz. Uygulamanın esasen bu yana, esnafımıza sakıt arttırma 2,5 milyar TL’lik getiri yükünü karşıladık. Esnafımıza verilen repo desteğinin yıl sonuna büyüklüğünde 9,8 bilyon TL’ye ulaşmasını öngörüyoruz. Bunlara ilaveten, El Bankası eliyle esnaf ve sanatkarlara 100 bilyon TL’lik Kaynak nema destekli itimat kullandırımını başlattık.

“HAZİNE FAİZ DESTEKLİ KREDİLERDEKİ SIFIR FAİZLİ KREDİ LİMİTİNİ 100 BİN TL’DEN 300 BİN TL’YE ÇIKARDIK”

Finansmana erişimde yüklülük güçlü er etap şirketleri almaşık finansal araçlarla desteklemeye ve girişimcilik ekosistemini geliştirmeye devam ediyoruz. Bu amaçla Melek Yatırımcılık Sistemi’ni, eğin fonlara ve aşama sermayesi fonlarına doğrudan soy aktarım mekanizmalarını finansmana erişimin artırılması kapsamında kullanmayı sürdürüyoruz. Antrparantez, canlı girişimcilere Umum Bankası marifetiyle kullandırılan Hazine ürem destekli kredilerdeki sıfır faizli cesaret limitini 100 bin TL’den 300 bin TL’ye, bu kredilerde aranan yaş sınırını birlikte 30’dan 35’e çıkardık.

Hükümetlerimiz döneminde attığımız ateş parçası adımlarla amme maliyesini sağlam temeller konusunda nesir ettik. Bütçe disiplinini sürekli ağıl getirirken elde ettiğimiz kazanımları vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Global hesaplı krizlerin, jeopolitik gerginliklerin ve salgın koşullarının yaşandığı yabansı durumlarda vatandaşlarımıza ve ekonomiye sağladığımız motivasyon ve desteklere karşın bütçe disiplininden ivaz vermedik. 2021 yılında merkezi dümen bütçe açığının GSYH’ye oranını yüzde 2,8 ile sınırlanmış tuttuk.

“MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE AÇIĞININ GSYH’YE ORANININ YÜZDE 3,4 NAMINA GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

2022 yılında dahi müspet seyreden iktisadi aktiviteyle gelişigüzel ağırlıklı olarak dirimlik ve kazançlardan alınan bilavasıta vergilerin katkısıyla bütçe gelirlerimiz zinde tıpkısı artma göstermiştir. Bu yıl bile doğal gaz ve neşelilik tüketimine yönelik sübvansiyonlara, toplumsal kesimlere sağladığımız ilave desteklere, çalışanlar ve emeklilerimize yaptığımız ecir ve aylık artışlarına ve vazgeçtiğimiz idrak gelirlerine karşın, merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzdelik 3,4 kendisine gerçekleşmesini bekliyoruz. 2022 yılında genel hile bütçe açığının milli gelire oranının Japonya’dahi yüzdelik 7,9, Fransa’üstelik yüzdelik 5,1, İngiltere’bile yüzde 4,3, Hindistan’bile yüzdelik 9,9 ve Çin’da yüzde 8,9 olması öngörülmektedir.

Görüldüğü için ülkemiz, bütçe performansıyla ümranlı ve gelişmekte olan ülkelerden zait ayrışmaya devam etmektedir. 2023 yılı bütçesi bile esbak bütçelerde olduğu kabil finansal sıkı düzen anlayışıyla hazırlanmıştır. Ilımlı Vadeli Program döneminde, Türkiye Tutum Modeli kapsamında kamu finansal yapısının daha de güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bütçe politikalarımızın ayrımsız parçası olan gelir siyasa ve uygulamalarımız, Türkiye Ekonomi Modeli’nin bire bir ayrıksı yetişkin ayağını oluşturmaktadır. Vatandaşlarımızı, esnafımızı, çiftçimizi ve gerekseme mahsus tamam alanları destekliyor, sağlık ve kazanç politikalarımızı çalışkan ve artağan aynı şekilde kullanıyoruz.

Bu kapsamda, 2022 yılı başından itibaren minimum ücrete kadar olan tutarları cemi çalışanlar için kazanç dışı bıraktık ve takkadak 2022 yılında bu uygulamayla 90,6 milyar TL alacak gelirinden vazgeçtik. İşçilere verilen günce kemirmek bedeli ve günlük posta bedeli istisna tutarlarını artırdık. Çalışanlara yemek bedeli yerine yapılan akça ödemeleri da aracısız sağlık vergisi istisnası kapsamına aldık. İşverenlerin neşelilik, gaz ve ısınma giderleri için çalışanlarına yapacakları bin TL’ye büyüklüğünde ödemelerini gelir vergisinden ayrıklık ettik, bu ödemelerin sigorta prim kesintisine bağımlı tutulmamasını sağladık. Mahdut usulde vergilendirilen kestirmece 850 bin esnafımızın kazançlarını dirimsel vergisinden ayrıklık tuttuk.

“TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMELERİNDE GELİR VERGİSİNİ KALDIRDIK”

Zirai sübvansiyon ödemelerinde dirimsel vergisini kaldırdık. Geçmiş 5 yılda mamul kesintiler kapsamında, 1,5 milyon çiftçimize bugüne büyüklüğünde 2,7 bilyon TL tutarında vergiyi iadeli ettik. Evlerinde yapım ettikleri malları internet üzerinden satanlar ile bina ve cephelerindeki tesislerden elde ettikleri elektriği sisteme satan vatandaşlarımızın kazançlarını esnaf muafiyetinin kapsamına karışma ettik. Sertifikalı birlik tohumluk, fide ve fidanların KDV oranını yüzde 1’e düşürdük. Yüzdelik 8 oranına bağımlı ekincilik makinelerinin kapsamını genişlettik. Tıbbi cihazlarda KDV oranını yüzdelik 18’den yüzdelik 8’e indirdik. 2022 yılında enflasyonla savaşım kapsamında 276,8 milyar TL algı gelirinden vazgeçiyoruz.

Vatandaşlarımızın çekicilik güçleri ve refahını artırıyoruz. Tüketim vergilerinde koca ölçüde tenzilat ve sadeleştirmeler yaptık. Bu kapsamda, besin ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indirdik. Besin ürünlerinin global-savruk satışlarında KDV oran farklılığını ortadan kaldırdık. Yeme-içmece hizmetlerinde, temel günahsızlık ürünlerinde, meskenlerde beğenilen ve çiftçimizin kullandığı elektrikte KDV oranını yüzdelik 8’e indirdik. Arsa ve yerey teslimlerinde KDV oranını yüzdelik 18’den yüzdelik 8’e indirdik, basamak teslimlerinde KDV uygulamasını kademeli hale getirdik.

Yine vatandaşlarımızın bildirme asıl harcamalarında desteklerimizi vermeye bitmeme ediyoruz. Bu amaçla vatandaşlarımızın hanelerde kullandığı saf gazda yüzdelik 80, elektrikte ise birinci kademede kestirmece yüzde 50 sübvansiyon sağlıyoruz. Yani maliyeti 300 TL olan aynı hareketlilik sarfiyatının vatandaşımıza faturalanan kısmı sadece 150 TL’dir, kalan 150 TL’si ise desteklenmiş edilmektedir. doğal gaz içinse bu tutarlar daha azrail olup, maliyeti 500 TL olan gaz tüketiminin yalnız 100 TL’si vatandaşımıza fatura kendisine yansırken 400 TL’lik balaban kısmını devletimiz karşılamaktadır.

“EV PROBLEMİNİ ÇÖZMEK AMACIYLA DA CUMHURİYET TARİHİNİN YER NAZIK IÇTIMAI HANE PROJESİNİ BAŞLATTIK”

2,1 milyon haneye 150 kilovat saate kadar zindelik tüketim desteği sağlıyoruz. Hedefimiz, bu desteğin 4 milyon haneye çıkarılmasıdır. Bu kapsamda, 2023 yılında Içtimai Teavün ve Dayanışmayı Isteklendirme Fonu’na 4,8 milyar TL tutarında hamur ayrılması planlanmıştır.

Benzer aynı uygulamayı 2022 yılında katıksız gazda de hayata geçirdik. Halihazırda gerekseme sahibi 331 bin haneye 900 TL ile 2 bin 500 TL ortada benzeri tutarda, yılda iki sefer ödenecek şekilde fatura desteği veriyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılında Içtimai Yardımlaşma ve Dayanışmayı Isteklendirme Fonu’ndan 1,8 milyar TL tutarında mahiyet ayrılmıştır. Teferruatlı vadeli hane problemini halletmek için da Cumhuriyet tarihinin en nazik sosyal basamak projesini başlattık. Hükümetlerimiz döneminde, çalışanlarımızın ve emeklilerimizin herhangi bir zaman birlikte olduk, maaş ve ücretlerinde koskocaman iyileştirmeler sağlarken enflasyonun az çok üzerinde artışlar yaptık.

Asgari ücreti 2022 yılında yüzdelik 95 oranında artırdık. 2022 yılında kamu görevlileri ile memur emeklilerimizin aylık ve ücretlerinde yüzdelik 85,5, SSK ve BAĞ-DÜZEM zor aylıklarında yüzdelik 78,6 oranında artış gerçekleştirdik. Tahminî 5,3 milyon işyar ve memur emeklimizi kapsayan eklenmiş ses seda düzenlemesiyle finansal haklarda yüce artış sağladık. Kariyer basamaklarına bağlı olarak öğretmenlerimizin finansal haklarını yetişkin ölçüde iyileştirdik. Afiyet çalışanlarımızın maaşlarında ve doktorlarımızın zahmetli aylıklarında tehlikeli artışlar yaptık, intörn eğitimi düzlük öğrencilerimizin ücretlerini bile net minimum sevap seviyesine yükselttik. Muhtarlarımızın ödeneklerini kemiksiz minimum ecir seviyesine yükselttik. Topladığımız verginin değme lirasının vatandaşlarımıza esasen bakım kendisine dönmesini ulaşmak ve karşı terinin karşılığını verebilmek için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya devam edeceğiz.

“İSTANBUL’UN BÖLGESEL VE GLOBAL BİR FİNANS MERKEZİ OLABİLMESİ İÇİN İSTANBUL FİNANS MERKEZİ KANUNU’NU ÇIKARDIK”

Yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata müteveccih büyüme odaklı vergisel desteklerimizi dinamik ayrımsız şekilde sunmaya bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda, dış satımcı şirketlerimiz ile endüstri sicil belgesini taşıyan imalatçı şirketlerimiz amacıyla kurumlar vergisini 1 nokta indirdik. Payları Borsa İstanbul’bile ilk defa prosedür çekmek için sunma bir iki yüzde 20 oranında bölüt en edilen şirketlere ilişik kurumların 5 adisyon dönemine ilişkin kurumlar vergisi oranının 2 fakül indirimli uygulanmasına imkan bildik. Envestisman isteklendirme belgesi olmasa birlikte sanayicilerin yeni makine ve teçhizat alımlarına KDV istisnası bildik. 2023 yılı sonuna kadar alınacak kullanılmamış araba ve teçhizatın amortisman sürelerini yarıya indirdik.

Envestisman isteklendirme sisteminde doğruluk edilen yatırıma yardım tutarının kurumlar vergisi haricindeki gayrı algı ödemelerinden üstelik anlaşılan oranda indirilmesine imkan sağladık. Katışıksız kaynakların kullanımını heveslendirme eden çokça sayıda düzenleme yaptık. İstanbul’un lehçe ve toptan tıpkısı mal merkezi olabilmesi amacıyla İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nu çıkardık. Böylece İstanbul Para Merkezi’nin hukuki, fiziksel, beşeri ve vergisel altyapısını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmiş olduk.

“KAYIT CERRAR EKONOMİYLE DINÇ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Vergiye uyumu güçlendiriyor, kayıt dışı ekonomiyle diri mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda, arızi idrak beyannamesi sayısını 4’ten 3’e indirdik. Vergiye ahenktar mükelleflere makbul vergi indiriminin koşullarında uymazlık yaparak uygulamanın kapsamını genişlettik. İdare ile mükellefler ortada ortaya çıkan ihtilafların sonlandırılması üzere ‘kanun yolundan vazgeçme’ müessesesini ihdas ettik. KDV’birlikte ‘İsteğe Merbut Tamlık Tevkifat’ uygulamasını hayata geçirdik.

Rekabet ortamını bozan, kaynak dağılımını zedeleyen ve iktisadi potansiyelimize engel veren kayıt dışı ekonomiyle savaş kapsamında, anahtar dışılığın ciddi olduğu akaryakıt sektöründe teminat uygulamasını getirdik. Algı kaçakçılığı suçlarında mahpushane cezalarının dip sınırını artırdık. Konut sektöründe anahtar dışılık ve haksız bedel oluşumlarıyla savaşım kapsamında genel ağ ilan sitelerine hikmet ödeme zorunluluğu getirdik. Alacak incelemelerinde sektörel ve işlevsel ihtisas modeline geçerek yenilikçi teftiş teknikleriyle mükellef haklarını önceleyen aynı yaklaşımla denetimlerimizi sürdürüyoruz.

“KAYIT ALIMLI EKONOMİYLE UĞRAŞ EYLEM PLANI’NI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

2023-2025 dönemini havi Pusat Dışı Ekonomiyle Savaşim Gösteri Planı’nı hayata geçireceğiz. Büyük verinin elektronik ortama aktarıldığı, risk senaryolarının oluşturulduğu, mükellef ve sektörel çözümleme çalışmalarının yapılabildiği INSIYAK sisteminin de katkısıyla anahtar dışı ekonomiyle mücadelede etkinliği artırıyoruz.

Rüşvet uygulamaları ile muhasebe ve raporlama hizmetlerinde dijitalleşmeyi yaygınlaştırıyoruz. İnternet Vergi Dairesi, e-Fatura, e-Defter, Hazır Beyan Sistemi, İnteraktif Rüşvet Dairesi, e-Ihbarname ve e-Sorma kabil çok sayıda uygulamayı hayata geçirdik. Sonunda, başta 6,9 milyon idrak mükellefimiz başlamak için tamam vatandaşlarımıza 7 periyot 24 saat hizmet veriyoruz. Bütünleşik Amme Finansal Dalavere Enformatik Sistemi’yle amme mali yönetiminde, giderlerin planlanmasından bütçelenmesine, harcama aşamasından muhasebeleştirilmesine, nakdinin sağlanıp ödenmesinde raporlanması ve denetleme aşamasına kadar cümle süreçleri elektronik ortamda yürütüyoruz.

Kağıt doküman kullanımını ortadan kaldırmayı hedeflemekteyiz. Amme harcamalarında artırım sağlanması ve amme alımlarının hesaplı bire bir temelde gerçekleştirilmesi benzeri diğer hedefimiz olmuştur. Bu kapsamda, Oran Materyal Ofisi bünyesinde merkezi hava politikalarını işletiyoruz. Amme hastanelerinin gerekseme duyduğu çıkar yol ve tıbbi malzemelerin daha çalışkan temin edilmesi için başlattığımız Sağlık Market uygulamasını uzun uzadıya bitmeme ettiriyoruz. Ayrıca, kamunun akaryakıt ihtiyacının merkezi namına tedbir edilmesiyle cesim oranda tasarruf sağlıyoruz. Darphane ve Işaret Matbaası Genel Müdürlüğü, yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla gelişigüzel dünyanın en güvenli pasaportunu üretir ağıl gelmiştir.

“MAKROEKONOMİK DENGELERİ GÖZETEN BİR BORÇLANMA PROGRAMI UYGULANMIŞTIR”

Amme maliyesindeki disiplinli vakfe ve uygulanan etkili istikraz politikaları neticesinde, Avrupa Birliği (KEZ) tanımlı genel dümen vecibe stokunun milli gelire oranı, 2021 yılında yüzde 41,8 iken 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzdelik 39,3’e gerilemiştir. SUTAŞ üyesi ülkelerde ise bu heybet, ikinci çeyrek itibarıyla sayı farkı yüzdelik 86 seviyesinde olup, 2022 sene böylelikle Fransa’birlikte yüzdelik 112, Almanya’de yüzde 71 ve İtalya’üstelik yüzde 147 olması beklenmektedir. Milli gelire ihtişam namına takanak stokunun gerilemeye bitmeme etmesini ve izlence dönemi sonunda yüzde 32,1 olmasını öngörüyoruz. Küresel piyasalardaki olumsuz görünüş ve yaşanan dalgalanmalara karşın 2022 yılında finansal disiplinden edim vermeden mühim ölçütlere dayalı ve makroekonomik dengeleri gözeten tıpkısı borçlanma programı uygulanmıştır.

Borçlanmanın vadesi, maliyeti ve kompozisyonu alanlarında ağırbaşlı kazanımlar elde edilmiştir. 2020 yılı sonunda 34 kamer, 2021 yılı sonunda ise 54 kamer olan bağırsak borçlanmanın ortalama vadesi, 2022 yılı ilk teşrin ayı bakımından 69 aya büyüklüğünde yükselmiştir. 2022 yılı başında yüzde 24,6 olan sabit getirili TL cinsi bağırsak borçlanmanın averaj maliyeti, 2022 yılı ekim ayına gelindiğinde yüzdelik 10,9’a gerilemiştir.

Borç stokunun getiri oranlarına karşı duyarlılığını budamak amacıyla sabit faizli borçlanma araçları yeğleme edilerek değişken faizli borçların payı azaltılmıştır. 2019-2021 döneminde bütün iç borçlanmanın yüzdelik 38’i çakılı getirili TL cinsi senetler ile sağlanmışken bu yılın karı-teşrinievvel döneminde sabit getirili TL cinsi senetlerin payı yüzde 58’e yükselmiştir.

“2022 YILINDA MAHDUT İÇİ DÖVİZ CİNSİ BORÇLANMALAR AZALTILMIŞ, TÜRK LİRASI CİNSİ BORÇLANMAYA AĞIRLIK VERİLMİŞTİR”

Namus Borcu stokunun yapısını düzeltmek için ev içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payı azaltılmıştır. Bu çerçevede, 2022 yılında ev içi döviz cinsi borçlanmalar azaltılmış, Türk lirası cinsi borçlanmaya ciddiyet verilmiştir. Etraf koşullarına merbut olmakla birlikte, önümüzdeki yıl birlikte ancak zarfında döviz cinsi borçlanmanın payını azaltmaya bitmeme edeceğiz.

2022 yılı, küresel ekonomiye ait huysuz görünüm ve yaşanan jeopolitik gelişmeler çerçevesinde, hele gelişmekte olan ülkeler üzere mali koşulların ve finansmana erişim imkanlarının eski yıllara göre akibet mertebe sıkılaştığı ayrımsız çağ olmuştur. Buna rağmen, küçük ay ve ekim aylarında iki kira sertifikası, mart ve kasım aylarında ise iki arbitraj ihracı sonucunda arsıulusal resülmal piyasalarından hep 9 bilyon dolar aut finansman sağlanmıştır. Hazne ve Maliye Bakanlığı olarak lüzumlu doğrudan lüzumlu güvence sağlayarak uygun koşullarda aut finansman olanaklarını birlikte değerlendiriyoruz.

2022 yılı ekim kocaoğlan bakımından Kaynak dümbelek ödeme garantisi altında 1,2 milyar dolar ve 1 milyar doları tahsisli tevessül etmek için, proje finansmanı için hep 2,2 bilyon dolar tutarında dış finansman sağladık. Sağlanan finansman; esenlik, tarım ve erke sektörlerindeki projelerin desteklenmesi amacıyla kullandırılmaktadır.

Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulamasıyla Hazne akça rezervi güçlendirilmiş ve bütçeye ulama sağlanmıştır. Aplikasyon sayesinde toplamda 50 milyar TL’yi aşan aynı hamur büyüklüğüne, gelişigüzel maliyet olmaksızın ulaşılmış ve 12 bilyon TL’yi aşan büyüme geliriyle merkezi dalavere bütçesine yardım sağlanmıştır. 2021 Yılı Denetim Raporu’nda Bakanlığımıza yönelik namına bütün 18 denetleme bulgusuna meydan verilmiştir. bahis konusu bulgularla ilgili namına; 6 bulgunun gereği Bakanlığımız birimlerince namına getirilmiştir. 3 bulguyla ilgili adına lazım mevzuat çalışmaları işlenmiş olup mevzuatların yayınlanmasına yönelik proses devam etmektedir. 4 bulguyla ilişik çalışmalarımız devam ediyor, bulguların gereğinin namına getirilmesini sağlayacağız. 5 bulguyla ilişkin yerine; Bakanlığımız yoluyla yapılan işlemlerin halihazırda mevcut mevzuata uygun kendisine yürütüldüğü değerlendirilmekte olup, bu hususları Sayıştay ile ayrımsız araya gelerek sonuçlandıracağız. Antrparantez, Vekillik adına başka kurumlara ilgili Sayıştay bulgularına müteveccih da çözümler geliştiriyor, kurumlara maharet bindi sağlıyoruz.”

Share: