Edirneli Fırıncı: Yıl Başından Sonra Devredeceğim, İşin İçinden Çıkamıyorum

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun görüşme ettiği Edirneli fırıncı Garaz Usulca, “Şu an ekmeğin 7-8 liralık olması gerekirken 4 liraya savuşturmak satıyoruz. Canlılık, odun, un giderleri çılgın yükseldiğinden periferi imdi kalan maliyete yetişemiyoruz. Ben, üçüncü gömlek fırıncıyım. Bu, benim ağababa mesleğim. Ata mesleğini sürdürüyorduk. Ama sene esasen sonraları devredeceğim, işin içinden çıkamıyorum. Ben değil, hep arkadaşlarım kapatma durumuna geldi. Fırıncılar bu işin içinden çıkamıyor” dedi.

Okan Gaytancıoğlu, Edirne’nin Havsa ilçesinde fırıncılık eden Amaç Usulca’yı geçen cumartesi günü müzakere etti. Usulca, kazançlı kriz zımnında yaşadıkları sorunları Gaytancıoğlu’na şöyle anlattı:

“DEVLETİN VERDİĞİ TEŞVİKLE BİLE BİZ BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ”

“O büyüklüğünde bereketli, çalışkan işlerimiz var, ancak buna rağmen, bundan 4-5 sene ilk dünyalık kazanırken şu an o kazandığımız paralarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Tahsisli un… Benin mahiye kapasitem 300 torbaysa 150 torbasını şevket tahsisli un olarak veriyor. Devletin verdiği teşvikle üstelik tığ bu işin içinden çıkamıyoruz. Bu, mevrut faaliyet faturam; 9 bin 750 teklik. Fırınım benim odunlu. Elektrikli değil. Buna karşın bu faturalar geliyorsa elektrikli fırını olan arkadaşları düşünemiyorum. İnan, işin içinden çıkamazlar.

“YIL BAŞINDAN SONRALARI DEVREDECEĞİM, İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUM”

İşin içinden çıkamaz ayla geldik. Şu zaman ekmeğin 7-8 teklik olması gerekirken 4 liraya savuşturmak satıyoruz. Faaliyet, odun, un giderleri baş döndürücü yükseldiğinden dünya imdi küsurat maliyete yetişemiyoruz. Ben, üçüncü kuşak fırıncıyım. Bu, benim ata mesleğim. Ağababa mesleğini sürdürüyorduk. Ama sene başından bilahare devredeceğim, işin içinden çıkamıyorum. Ego değil, bilcümle arkadaşlarım mantinota durumuna geldi. Fırıncılar bu işin içinden çıkamıyor.”

“BU DENGESİZLİĞİ GİDERMEK İÇİN ANLAMAK LAZIM”

Gaytancıoğlu ise şunları söyledi:

“Fırıncılara, savsaklamak fiyatlarını dengeleyebilmek üzere tahsisli un veriliyor. Ancak bu verilen un tamamını karşılayamadığı amacıyla fırıncılar normal piyasada satılan unlardan birlikte alıyorlar. İkisini karıştırarak ancak savuşturmak yapabiliyorlar. Ama esasen de maliyetlere yetişemiyorlar. Savsaklamak fiyatları artması vacip, öyle amma tüketicinin de geliri artmıyor ki. Mütekait birlikte mevsuk, işçi de harbi, rençper dahi namuslu. Fellah cebin terinin karşılığını alamadığı sürece, fırıncı da emeğinin karşılığını alamadığı sürece bir istikrarsızlık var. Bu dengesizliği kısaltmak üzere hatirlamak geçişsiz. Üretene da tıpkı ulama vermek geçişsiz. Tüketicinin de gelirini tezyit etmek geçişsiz. Çekicilik gücünü tasarruf etmek lazım. Fırıncıyla bitiren arasında sav olmasın. Bu fırın, 66 yıllık tıpkısı fırın. Duydum ki Amaç arkadaşımız fırını devrediyormuş.”

Share: