İstanbul Hikmet Üniversitesi Bread and Puppet Theater’ın dev kuklalarına familya sahipliği yaptı

İstanbul Bilgelik Üniversitesi, İstanbul Firez Tekellüm Vakfı (İKSV) eliyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali kapsamında dünyaca ünlü protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet Theater’a familya sahipliği yaptı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, “Toplumumuzun Kötülükleri” temalı performansların ilki santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşti. Argıt alayıyla başlayan takat sınırı, topluluğun cümle gösterilerinde olduğu üzere seyirciye aldatmak izaz ika ritüeliyle sonlandı.

Performansta İstanbul Vukuf Üniversitesi İletişim Fakültesi Hayal ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı gelişim birliğiyle santralistanbul Kampüsü dans stüdyolarında 3 hafta boyunca gerçekleştirilen atölye çalışmalarında hazırlanan kuklalar meydan aldı. Yapılan davet sonucunda 65 gönüllünün katıldığı atölye çalışmalarında katılımcılar, kampüsten temin edilen atık malzemeleri istikbal dönüştürerek kuklaları hazırladı, koreografi ve sahnelerin tasarımı üzerinde çalıştı.

Açıklamada görüşlerine yer sunulan Bread and Puppet Theater ekibinden John Bell, oyunun temasının herif hayatını etkileyen güçlerle ve bu güçlerle zahir etkileştiği ile ilişkin olduğunu belirterek, “İstanbul’a toplumun kötülüklerinin bu şehirde neler olabileceğine dayalı başlangıçta tıpkısı fikirle akmak hesabına bu kötülüklerin neler olduğunu bizimle çalışan gönüllülere aramak istedik. Böylelikle gönüllüler toplumun kötülüklerini tanımladı, isimlendirdi ve neler yapabileceklerini açıkladı. Kuklaların neye benzeyeceğini kullandığımız materyaller de belirledi. Projelerimizde genellikle süratle bulunabilen kaput ve köylü dönüştürülebilir malzemeler kullanıyoruz. Atölye çalışmalarımız boyunca gönüllü katılımcılarımızla alay malay İstanbul Bilgi Üniversitesi kampüslerinden elde ettiğimiz atık malzemelerle çalıştık. İlgi gururlu çokça çok materyal bulduk ve kuklalarımızı hazırladık.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Hikmet Üniversitesi Musahabe ve Firez Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yüksek Alper Akyüz ise Bread and Puppet Tiyatrosu’nun toplumsal konularda duygun danışma anlayışını desteklediklerini vurgulayarak, “Bread and Puppet Tiyatrosu’nu bölümümüz ev sahipliğinde kampüsümüzde ululamak istememizin nedeni grubun içtimai konularda duyarlı danışma anlayışını gönüllüleri sürecin oyun yazımı, uyarlaması ve kuklaların yapımı dahil seçme aşamasına katarak yaşama geçirmesiydi. Bu sayede bir kısmı kişi öğrencilerimiz olan gönüllüler amacıyla güçlendirici benzeri repertuvar olanağı sağlarken sürecin sonunda izleyiciler için üstelik renkli, eğlenceli ve varlıklı bire bir başarım sergilemiş oldular. Bu işbirliğinin bizim açımızdan amacına nail olmasından çokça mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Performans kapsamında Türkiye’nin önde gelen Karagöz ustalarından, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Kurucusu Cengiz Özek’in günümüzdeki yer sorunlarına belen eden oyunu “Gübür Canavarı”ndan bire bir göz de izleyiciyle buluştu.

1963 yılında Peter Schumann aracılığıyla New York’ta kurulan Bread & Puppet Theater, kağıt hamurundan ve mukavvadan mamul debdebeli kuklaları ve gösterişli performansları ile biliniyor. ABD’nin arz bozuk kar amacı gütmeyen siyasi tiyatrolarından biri olan topluluk, 1960’lardan bu yana uğraş karşıtı protestolara katılımlarıyla birlikte ilgi çekiyor.

İstanbul Firez Konuşma Vakfı (İKSV) yoluyla planlı 17. İstanbul Bienali kapsamında Bread and Puppet Theater’ın performansları izleyicilerle buluşmaya bitmeme edecek. Performanslar 16 Eylül Cuma ve 17 Ilkgüz Cumartesi günleri Müze Gazhane’bile, 18.30–20.00 saatleri arasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Share: