“Kredilerdeki eğlenme ve mübayaa gücü göz satışlarını etkiliyor”

Açıklanan konut rakamlarını değerlendiren Sur Bina ve KONUTDER Umumi Heyet Başkanı Z. Altan Cevahir, ” Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriye göre, 2022’nin ağustos ayında bir geçmiş yılın bire bir dönemine bakarak yüzde 12,7 azalışla 123 bin 491 basamak satışı gerçekleşti. Göz satışları Ocak-Ağustos döneminde tıpkı esbak yılın bire bir dönemine bakarak yüzdelik 17,7 artışla 943 bin 791 yerine gerçekleşti. Alay tatili dolayısıyla orak ayı ayına bakarak bir yükseliş olsa de güzeşte senenin ağustos ayına bakarak yüzde 12,7’lik ayrımsız düşüş var. Tığ bunu istihsal yoluyla üstelik konfirmasyon ediyoruz. Kredilerdeki tevakkuf ve mübayaa gücü temel sebepler adına duruyor” dedi.

Konut kredisiyle yapılan satışlardaki düşük seviyenin ağustos ayında üstelik bitmeme ettiğini belirten Mücevher, “Sabık kamer, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları tıpkısı önceki yılın benzeri ayına göre yüzdelik 19 azalarak 22 bin 168 oldu. Sağlam basamak satışları orak ayı ayında yüzdelik 6,8 düşüşle bütün satma içre yüzdelik 20,4 paya sahip olmuştu. İpotekli satışların hep içerisindeki payı yüzdelik 18 oldu. Bu son dönemin arz bağan rakamı, konut kredisi kıtlığını teyit ediyor. Hane kredilerinin toplanmış krediler içindeki payı 2010 yılında yüzde 11 iken, 2018 yılında yüzde 9’lara düştü ve serencam 4 yılda de aceleten düşerek bölük itimat payı yüzde 5’e geriledi. Bu levha üretimi bile etkiliyor. BDDK’nın emlak kredisi kısıt önlemlerinin sağlıklı basamak satışlarını gerileteceği yönündeki öngörümüzün ağustosta gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle İstanbul’da olduğunu hesap ettiğimiz bu düşüşün önümüzdeki dönemde birlikte devam etmesini bekliyoruz. Zira kâin düzenlemeyle İstanbul’dahi krediyle basamak almanın berenarı zorlaştığını her fırsatta dile getiriyoruz” diye niteleyerek konuştu.

SATIŞLARIN YAVAŞLAMASI ÜRETİMİ YAVAŞLATIYOR

Yabancıya satışlarda basamak edinerek yurttaşlık kazanma sınırının artırılmasının ardından azalma görüldüğünü belirten Elmas, “Bölük tarafında varlık kazanma eğilimi dolayısıyla talep yönlü yerine bütün olumlu görüşler bildirmiştik. Fakat, fiyatların geldiği düzey itibariyle satın alma gücünün imdi zorlanmaya başladığını görüyoruz. Bu üstelik satışları yavaşlatıyor, satışların yavaşlaması ise üretimi yavaşlatıyor. Fakat, eskimemiş arzın ilişkin kalacak olması dolayısıyla da fiyatlar üzerindeki üst yönlü baskının devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: