Veri insanları AFAD Akse Merkezi’nde

Haber insanları AFAD Akse Merkezi’nde

ANKARA – Türkiye’yi sarsan zelzele felaketi, akademik adına masaya yatırıldı. Depremin peşi sıra elde edilen parçalanmamış veriler, deprem sonrası gücük, ılımlı ve teferruatlı vadede yapılacaklar konunun uzmanları eliyle tartışıldı.

Düzentileme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Bilim Adamı ile Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank’ın başkanlık ettiği toplantıya 20 akademisyen katıldı. AFAD’taki toplantıda kullanılmamış şehirlerin planlanması, geri hizmet, network yönetimi, eğitim bilimi, Ar-Ge, enfrastrüktür ve ciddi yapılar, faal faylar, rezerv bandı, haritalama ile CBS kabil başlıklarda 11 faaliyet grubu oluşturuldu.

11 ilde yıkıma defa açan, yaklaşık 110 bin kilometrekare alanda aktif 13 buçuk milyon insanı direkt etkileyen sarsıntı felaketi, talih gündeminin sunu kocaman maddesi olmaya bitmeme ediyor. Hayatın değme alanında değişikliklere posta açan hırs, olgun insanlarının üstelik odaklandığı tıpkısı alan haline geldi.

Zelzele sonrası hayata geçirilecek politikalara ana dokuma etmesi için Ankara’daki AFAD Kriz Koordinasyon Merkezinde bir derinti düzenlendi. AFAD ve TÜBİTAK yoluyla organize edilen toplantıya Bakanlar Varank ve Bilim Adamı’in yanında AFAD Başkanı Yunus Sezer, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek, AFAD Zelzele ve Risk Tenzil Umumi Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile dahi katıldı. Toplantıda, 20 öğretim üyesi zat alanlarıyla ilişik değerlendirmelerde bulunarak hal önerilerini sundu.

Zelzele bölgesinde saha seçimi süreçlerinde ehlihibre akademisyenlerin desteklerinin yönetilmesi, faziletli hareket riski altındaki iller amacıyla acil gösteri planları, bilcümle bilgilerin bir marifet tabanında toplanması, mevcut bina stoku ile ilişkin siyaset belirlenmesi kabilinden konular, akademisyenler vasıtasıyla ele alındı.

Toplantıda antrparantez, çatı teftiş hizmetlerinin iyileştirilmesi ile ait öneriler sunuldu, domestik yönetimlerde ehlihibre beceri personel istihdamı konusu görüşüldü, Ar-Ge boyutuyla TÜBİTAK – AFAD iş birliği konuşuldu.

Toplantıda tıpkısı meşveret fail Himmet ve Toplumsal Asayiş Bakanı Bilimci, eskimemiş şehirlerin planlanmasında kayran seçiminin önemine bel ederek akademisyenlerden bu konuda ulama beklediklerine söyledi. Kalite kontrol, sismik dizayn gibi konuların birlikte balaban olduğunu belirterek atık ve kaya lifi sorununun geçmiş adımda ele aldıklarını vurguladı.

Bakan Varank da depremin etkilediği seçme alanda yenilikçi çözümlere gerekseme olduğunu söyleyerek hele imar ve kalkınma başlıklarında inovatif açılımlar tahsis etmek gerektiğinin altını çizdi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, sarsıntı sonrasında Katıksız Afetler Odaklı Yer Çalışması Müstacel Bindi Programını başlattıklarını hatırlatarak “Şu dakika sahada 59 değişik kurumdan 510 araştırmacımızın düz aldığı 119 proje yürütülüyor” dedi. Projelerin tamamlanmasının arkası sıra kendilerine raporların sunulacağını aktaran Prof. Evlek, “Birlik veriler AFAD ile birlikte çalıştığımız eş bir bilgelik merkezinde değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

AFAD Sarsıntı ve Riziko Tenzil Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar üstelik yer sarsıntısı bölgesinde yer seçme sürecinde akademisyenlerin bilimsel katkısının önemli olduğunu kaydederek oluşturulan 11 ast say grubunda aynı koordinatör olacağını ve bu koordinatörlerin ait çekicilik ve kuruluşlarla ortak çalışma yürüteceğini anlattı. Ast mesai gruplarından deprem ve yer sarsıntısı yönetimi konusunda yardım beklediklerini vurgulayan Prof. Tatar, “Buradan alınan kararların uygulayıcılara aktarılmasıyla elan mıhlı adımlar atacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda 11 zir mesai grubu oluşturuldu. Bu araştırı grupları ise, Mevzuat Ihya, Eğitim, Ar-Ge Vukuf Bindi ve İletişim, Haritalama ve CBS, Hayat Dolu Faylar ve Yüzey Faylanması Haritalama, Geoteknik ve Yığın Hareketleri, Saha Hareketleri, Sismik Coşkunluk ve Senaryo Depremleri, Üstyapı, Altyapı ve Kritik Yapılar, Geri Hizmet Network Yönetimi, Sahiplik ve Toprak Dümen, Planlama, Çevre ve Akla Yatkın Saha Seçimi yerine sıralandı.

Share: