Sonuç an haberleri… Niğdeli Besici: Süte Zam Yok Fakat Sabık Yıl 40 Teklik Olan Peynir, Şu Anda 150 Teklik

Niğdeli besici Feridun Yel, çiğ benzen fiyatının maliyetler karşısında bağan kalmasından yakındı. CHP Niğde Saylav Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan Patırtı, “Hayvanlarımızı, engel ettiğimiz üzere zorunlu kestiriyoruz. Samanın maliyeti erdemli. Süt sabık sene 15 liraydı, bu yıl 32 liraya büyüklüğünde artık. Sütün litresi sabık yıl 6-6,5 lira idi, bu yıl 7 liralık. Süte bindirim yok ancak peynir 40 liraydı, şu zaman 150 lira oldu” dedi.

Ömer Fetih Gürer, Niğde’birlikte besicilerin sorunlarını dinledi. Etraflı yıllardır benzen inekçiliği yaptığını söyleyen Feridun Patırtı, geçen yıla bakarak maliyetlerin haddinden fazla artığını belirterek, “Geçen yıl 160-170 lira olan ahit torbası, zaman 380-400 liraya imdi. Geçen yıl üç aşırtı yemleme veriyorduk, bu yıl bir kovaya düşürdük. Geçen sene 200 litre benzin alıyorduk, bu yıl 100 litre benzin alıyoruz. Maliyetler yüksek ama süt para etmiyor. Seçkin şeye remiks gelirken benzin fiyatları durumunda saydı” diye niteleyerek konuştu.

“SÜTE ZAM YOK ANCAK PEYNİR 40 LİRAYDI, ŞU ZAMAN 150 LİRA OLDU”

Sabık sene ahırında 50 büyükbaş hayvan varken bu yıl efsanevi sayısını 12’ye düşürdüğünü söyleyen Kavara, “Hayvanlarımızı, engel ettiğimiz üzere mecburi kestiriyoruz. Samanın maliyeti efdal. Mazot güzeşte sene 15 liraydı, bu sene 32 liraya büyüklüğünde imdi. Sütün litresi güzeşte sene 6-6,5 liralık idi, bu yıl 7 teklik. Süte remiks namevcut ancak peynir 40 liraydı, şu zaman 150 lira oldu” dedi.

Karkas cilt fiyatlarında dana etinin kilosunun 92 teklik, açık ağızlı etinin ise 80 teklik olduğunu söyleyen besici, “Kesime göndersek üstelik kurtarmıyor. 25 bin biraya aldığımız ineğin elhak 15-20 bin liralık maliyeti oluyor. 40 bin liraya kestirsek yeniden zarar etmiş oluyoruz. Devletimizden ve Cumhurbaşkanımızdan soruna umum atmalarını istiyoruz. Hareketlilik gideri mahiye 2 bin teklik idi, bu sene 10 bin teklik oldu. Motorin fiyatı haddinden fazla efdal, yemleme muhtelit makinesini çalıştıramıyoruz” diyerek konuştu.

“MALİYETLER KURTARMADIĞI İÇİN İNEKLERİN YÜZDELIK 90’I KESİME GÖNDERİLİYOR”

Samanın tonunun bin 600-bin 700 lira, yoncanın 3 bin 500-3 bin 700 liralık, silajın ise paket namına bin 500 liraya satıldığını söyleyen Feridun Kavara, “Niğde Amas bölgesinde besicilerin çoğu bu işi bıraktı. 20 hayvanı olan, yegâne hayvana düşürdü. 200 hayvanı olan, 50 efsanevi bıraktı. Mezbahalarda benzin inekleri kesiliyor. Maliyetler kurtarmadığı için ineklerin yüzde 90’ı kesime gönderiliyor” dedi.

“10 LİRALIK AĞRI KESİCİ, 80 LİRAYA ÇIKTI”

Veteriner ücretlerinin de arttığına değinen yetiştirici, sabık sene 10 teklik olan ağrı kesicinin bu yıl 80 liraya, geçen yıl 50 liralık olan antibiyotik iğnenin ise bu yıl 350 liraya çıktığını, kulak küpesi üzere bankadan güven çekenlerin ise kredileri ödeyemediği amacıyla hayvanları feda etmek zorunda kaldığını belirtti.

“ULUSAL BENZIN KONSEYİ ÜRETİCİYİ DÜŞÜNMÜYOR”

Ömer Fethi Gürer ise Millî Süt Konseyi’nin kaynak fiyatı açıkladığına değinerek, “Bu konseyin aldığı başvuru kararı, hangi efsus kim benzen üreticisini düşünen tıpkısı karar değil. Alanda dava var. Para Şişkinliği artıyor ama çiftçinin, üreticinin ürettiği sütü artırmıyorlar. Zaman gidin markete, üreticiden sâdır fiyatın 4-5 katına peynir satılıyor. Yoksul alperen sürt ürünlerine erişemiyor. Şişman marketlerin mülk kazandığı aynı düzene akıllıca yönelen, vatandaşı düşünmeyen tıpkı tümce. Bu herkes hakeza giderse ahırda hayvan kalmayacak” diyerek konuştu.

Share: