Türkiye’nin balık ihtiyacının yüzde 10′ nu Bozkırın ortasında karşılanıyor

Denize kıyısı sıfır Sivas, Türkiye’nin cezaevi balığı ihtiyacının yüzde 10’nunu karşılarken istihsal sıralamasında ise önce 8’de düzlük alıyor.

Denize kıyısı sıfır akarsu kaynakları açısından dahi bir çok bölgenin geresinde artan Sivas, balık üretici açısından umum bu eksikliklere karşın Türkiye’nin içeri balığı ihtiyacının yüzdelik 10’unu karşılıyor. Sivas’ın Ulaş İlçesinde bulunan Ala Yetiştirme Tesisinde yılda 40 milyon haya ve 5 titrem sofralık balık üretimi yapılıyor. Bu tesiste üretilen yumurtalar öncelikle Kayseri’nin Uzunyayla bölgesine peşi sıra Sivas’ın Suşehri İlçesinde bulunan Çamlıgöze barajına taşınarak somona yatırılıyor. Belli olgunluğa ulaşan balıklar buradan dahi Karadeniz’de kim kafeslere taşınıyor. İstenilen olgunluğa oluşan Türk somonları gerçek Avrupa ve İskandinav ülkelerine ihracat ediliyor.

Sivas Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Orhan Çakırer, Sivas’ın toplamda 5 bin ton kapasiteyle balık üretiminde Türkiye’de 8’nci tam olduğunu belirterek, ati yıllarda kurulması planlanan tesislerle almanak istihsal miktarının 15 bin tonu bulacağını söyledi.

Sivas’tan Avrupa sofralarına

Çakırer, üretilen balıkların Avrupa ülkelerine gönderildiğini belirterek, “Alabalık tesisimizde almanak 40 milyon yumurta ve 5 ton sofralık balık üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz yumurtaları evvel Kayseri Uzunyayla bölgesine elan bilahare ise Sivas’ın Suşehri ilçesinde kâin Çamlıgöze barajından Avrupa’ya gönderiyoruz. Bizim üretimimiz Türkiye’nin yüzde10 unu karşılıyor. Tığ fotoperiyot ile üretim yapıyoruz, ürettiğimiz yumurtaları 30 devir işletmemizde tutuyoruz henüz sonraları özge işletmeler aracılığı ile Avrupa’ya gönderiyoruz. Kayseri Uzunyayla ve Suşehri Çamlıgöze barajında ki sularımız çokça birinci sınıf, orda büyütme işlemini yaparak somon adına satıyoruz. Sivas istihsal adına Türkiye’de 8. tam. Yılda 5 bin titrem kapasiteye sahibiz. Gelecekte 2 tane büyük işletme kurulacak ve Sivas’ın almanak üretim kapasitesi 15 bin titrem olacak” ifadelerini kullandı.

” Norveç’te üretilen balıklardan elan nitelikli”

Çakırer, ürettikleri balıkların rızık değerinin Norveç’te üretilen balıklardan henüz faziletli olduğunu belirterek, “Türkiye’de alabalık üretimi ihracata dönük çalışıyor. Almanak yaklaşık 2 milyar dolar getirisi olan bire bir aksata. Bura artık Rusya ve Avrupa ülkelerine gidiyor. Türkiye şu an alabalık ve somon üretiminde kırıcı bayram sahibi. İskandinav ülkelerinde paketlenmiş olarak ala satıyoruz. İhracatçı firmalar aracılığıyla ihraç ediliyor. Bizim ürettiğimiz balıkların azık değeri Norveç’teki balıklardan çok daha nitelikli deniz ve göllerimizin temiz ve kullanılmamış olmasından kıran Türkiye’nin balığı yeğleme ediliyor” şeklinde konuştu. – SİVAS

Share: